Fără nicio îndoială, apele nu sunt deloc liniștite în PSD Neamț. Apropierea alegerilor locale și, mai ales, parlamentare tulbură liniștea unui partid care știa până acum că are un ”tătuc” care, dacă vrea, poate pune și văcarul satului parlamentar, că nimeni nu-l contrazice. S-a demonstrat când Ionel Arsene l-a impus – și e un cuvânt blând! – pe Dănuț Andrușcă ministru, dar nu e singurul caz. Neculai Iftimie, adus de la pensie și pus candidat de nicăieri, a fost tot o voință a șefului, la cererea unui sponsor.
După dispariția lui Liviu Dragnea din fruntea PSD, Ionel Arsene a mai pierdut din alura de lider de necontestat, iar în partid au mai apărut, pe ici, pe colo, contestatari, e drept, cu jumătate de gură. Căderea guvernului Dăncilă și stopajul la sursa fondurilor guvernamentale le-a mai dat contestatarilor niște apă la moară, dar nimeni din partid nu i-a lansat lui Arsene o provocare pe față.
Pentru a respecta adevărul istoric, în filiala Neamț nici nu sunt prea mulți care s-o poată face, întrucât fie au fost ajutați de Arsene cu vreo sinecură personală sau pentru rude și apropiați, fie le este teamă că pierd și ce au câștigat până acum. Asta nu înseamnă că sunt bucuroși de situație și că nu așteaptă o schimbare.
Miza tulburărilor din PSD o reprezintă alegerile. Mai ales cele parlamentare, deși nici localele nu sunt de ignorat. Cine și unde candidează? Cine aprobă listele? Cine rămâne și cine pleacă din partid?
Cele mai recente anunțuri venite dinspre Ionel Arsene par menite să liniștească lucrurile. Este vorba despre candidatura sa pentru un nou mandat la Consiliul Județean Neamț și anunțul că Daniel Harpa va candida la Primăria Târgu Neamț. Ceea ce ar elibera două locuri la parlamentare. În realitate, ele încurcă și mai mult totul, pentru că nu se cunosc datele alegerilor.
Cine rămâne parlamentar din actuala echipă?
Nimeni, spun oameni aflați în apropierea lui Arsene. Orice tentativă de a afla amănunte se lovește de răspunsul este că ”Așa a zis șefu’!”. La capitolul argumentelor, lucrurile nu sunt foarte limpezi, dar, în principiu, actualilor parlamentari li se reproșează că nu au fost mai activi, că nu s-au impus în organizație, că nu au personalitate, că nu s-au implicat suficient în alegeri etc.
Din acest punct de vedere, Arsene are dreptate și nu prea. Din start, trebuie precizat (reamintit) că toți PSD-iștii actuali parlamentari de Neamț sunt acolo pentru că așa a vrut el. I-a pus pe listă și nu poate da vina pe altcineva. Pe ce criterii i-a ales, în ce măsură chiar voia ca aceștia să devină mai puternici în organizație, este o altă față a problemei. E greu de crezut că Arsene ar fi acceptat inițiative menite să scoată în evidență și pe altcineva decât propria persoană și propria activitate. De aceea, reproșurile de acum ascund altceva.
Dar să luăm parlamentarii la rând.
Emilia Arcan deranjează în zona tinerelor activiste
Multă lume o vedea succesor al lui Ionel Arsene când Viorica Dăncilă a preluat partidul. Mulți PSD-iști, în special primari, care știu cum stau lucrurile la București, au zis că prietenia și colaborarea dintre Viorica Dăncilă și Emilia Arcan se vor materializa într-o colaborare mai strânsă la partid. Mai ales după ce aceasta din urmă a fost efectiv umilită, când premierul Dăncilă a vizitat Neamțul și Arcan n-a fost lăsată să participe în niciun moment. La vremea aceea, Dragnea era El Lider Maximo, Arsene un fel de vicelider și nimeni nu a comentat. Dar rana a rămas deschisă, chiar dacă ”pansamentul” numirii Andreei Arcan la Agenția Națională a Funcționarilor Publici a contat mult, provocând un scandal național, similar cu numirea lui Andrușcă. Evident, în partid au existat voci care au criticat numirea, dar voința lui Arsene a prevalat.
Acum, Emilia Arcan speră să-și păstreze postul și consideră că merită asta. A fost activă în social media, a promovat postările șefului și partidul, a participat la întâlniri cu oamenii, a bătut județul oriunde a organizat cineva ceva și a fost invitată, chiar dacă, uneori, asta a deranjat.
Marea problemă a Emiliei Arcan nu este Ionel Arsene, cât garda tinerelor femei din filială. Oana Bulai, Florentina Moise, plus alaiurile lor, o văd pe Arcan ca pe o rivală. De aceea au mazilit-o de la organizația Piatra Neamț, unde ar fi avut posibilitatea să-și crească vizibilitatea și să câștige aderenți, trimițând-o pe Valea Muntelui, zonă cu probleme pentru PSD. În acest moment, dacă nu va apărea vreo surpriză de ultim moment, Emilia Arcan nu pare a avea rival. Totuși, aparențele nu țin loc de certitudini. Mai ales dacă, în funcție de data alegerilor și forțat de împrejurări, Arsene se va trece pe sine primul pe listă la Senat. Sau pe altcineva de la Centru, ca să-și mai netezească asperitățile de la nivel național.
Va fi interesant unde va juca Emilia Arcan în condițiile în care nu va avea loc la PSD. Sau dacă va încerca o candidatură pe cont propriu.
Dan Manoliu aparent, fără șanse, la o nouă candidatură
Senatorul romașcan nu a fost niciodată un favorit al lui Ionel Arsene și părea menit să ocupe locul de veșnic perdant. În schimb, tot timpul a fost credincios partidului, l-a secondat și a învățat multe de la Victor Surdu, a așteptat cu răbdare ca avocatul Chelaru să facă un pas înapoi, pentru a ajunge șef peste organizația romașcană. Oricum, nimeni nu voia să o preia, iar oamenii erau nemulțumiți și bulversați de lipsa de coerență a conducerii în ce privește orașul. În acest moment, Manoliu are cam aceleași probleme ca Emilia Arcan, diferența fiind că situația lui e un pic mai disperată.
După cum se manifestă pe rețele de socializare, Oana Bulai pare hotărâtă să preia organizația din Roman, să facă ea toate cărțile, iar asta ar însemna eliminarea lui Manoliu din prim-plan. Mare prietenie nu a fost niciodată între cei doi. Nici nu avea cum, date fiind diferențele de abordare și de acțiune politică. Un pariu pe prezența lui Dan Manoliu pe un loc eligibil în lista PSD este foarte riscant în prezent. Pe lista altcuiva…
Dănuț Andrușcă sau cum speranța moare ultima
Ajuns pe listă în 2016 pentru că așa a vrut Arsene și pentru că a putut să-și susțină financiar candidatura, Dănuț Andrușcă a fost un personaj interesant. Până a ajuns ministru. Pata pe care a pus-o, pe PSD și pe județ, cu prestația sa de ministru cu greu se poate șterge. După el s-a impus un nou termen în administrație – andrușcizare -, însemnând promovarea unui personaj fără nicio valență profesională într-o funcție care nu i se potrivește.
Normal, Andrușcă vrea o nouă candidatură și e dispus să facă orice ca s-o primească. Vrea loc eligibil și dă de înțeles că poate susține o campanie, oricât de scumpă. A încercat să-și machieze mandatul de ministru cu materiale comandate, să spună cât de bun a fost el, câte lucruri bune a făcut, singura lui lipsă fiind deficitul de comunicare. În continuare, se agită, merge pe la toate ședințele, se face util, nu iese din cuvântul lui Arsene, indiferent la câte umilințe este supus, mai ales la ”agapele” prietenești, atunci când mai e invitat.
E puțin probabil ca Arsene să mai greșească o dată cu el. Doar să mai facă iar o aroganță, ca să demonstreze cine-i jupân în partid, dar asta numai dacă, de exemplu, Andrușcă ar putea susține financiar toată campania PSD. Poate nici atunci.
Parlamentul, un capitol încheiat la PSD pentru Viorel Stan
A ocupat locul lui Ioan Munteanu, liderul de necontestat al grupului parlamentarilor de Neamț, după ce acesta s-a retras, din motive de proces luat de la capăt în lipsa mandatului de parlamentar. Ca un blestem, și cel care i-a luat locul, fostul inspector școlar general al județului Neamț, a fost trimis în judecată, cu o acuzație asemănătoare, luare de mită.
Viorel Stan pare să-și încheie socotelile cu Parlamentul României, cel puțin din punctul de vedere al PSD. E greu să mai ocupe un loc eligibil și are în spate o perioadă grea, din punct de vedere personal. Plus procesul, care se anunță deloc ușor. Mai ales că PSD-iștii nu înghit prea ușor un șef care a luat mită mai mică decât subalternul, cum e cazul lui Stan. Este o dovadă de neadaptare la rigorile de partid și așa ceva nu se iartă. Probabil, nici el nu va forța nota, pentru că niciodată nu se știe ce mai apare din tolba DNA. De aceea, va aștepta și va acționa în funcție de împrejurări și oportunități.
Ciprian Șerban – omul de pe locul al III-lea
În 2016, Ionel Arsene l-a plasat pe locul al treilea în lista pentru Camera Deputaților pentru că a avut încredere în el. De-a lungul luptei duse în Consiliul Județean Neamț împotriva lui Culiță Tărâță, oamenii lui Ciprian Șerban din PP-DD au asigurat majoritatea în toate momentele tensionate. Pentru asta, dar și pentru că avea nevoie de un tânăr care să contrabalanseze presiunea venită din zona Roman, via familia Rotaru, constructori de succes, potenți financiar și cu multă experiență electorală, care și-au primit locul eligibil.
În prezent, dintre toți cei aflați pe listă, Șerban pare cel mai plauzibil să-și mențină locul. Pentru că nu vrea nici prima poziție, nici a doua, el vrea exact ce a primit și acum 4 ani. Argumentele lui se leagă de faptul că e cel mai vizibil deputat de Neamț, că a învățat mult în arta relațiilor la nivel înalt și că a fost credincios lui Arsene și partidului, cu accent pe Arsene. Are posibilități financiare, are cunoștințe importante în noua conducere a partidului, și, foarte important, nu-și pune problema să-i ia locul lui Arsene. Deși nu recunoaște, a fost deja curtat de alte partide și nu dă semne că ar asculta cântecele sirenelor politice. Cel puțin deocamdată, deși lucrurile se pot schimba în cazul unor complicații.
Alexandru Rotaru vrea, are cu ce, mai rămâne să aibă și unde
Când Ionel Arsene a avut probleme cu organele statului, oameni din jurul fiului fostului vice de CJ Neamț, acum constructor, Romică Rotaru, au căutat să folosească momentul pentru a-l propulsa pe Alexandru Rotaru într-o poziție de lider. Neînțelegerile lui cu Arsene sunt de notorietate, inclusiv episoade amuzante cu niște foi scrise de mână și atașate la niște dosare fierbinți, prea fierbinți pentru a ajunge vreodată publice. Atunci, în 2016, cum, necum, Romică Rotaru și-a impus fiul pe listă, probabil și cu sprijinul și sfaturile lui Ioan Munteanu, de care-l leagă multe bătălii electorale și de afaceri. Acum, nimeni din cercul său de interese nu concepe ca Rotaru junior să nu meargă mai departe.
Problema este că toată lumea știe că acesta își dorește șefia organizației. Dacă nu acum, un pic mai târziu. Evident, ar fi mai bine acum, dar asta ține de Ionel Arsene (care a anunțat în partid că, după ce va câștiga alegerile la județ, se va retrage din fruntea partidului) și relația sa năbădăioasă cu DNA.
La prima vedere, Arsene nu are niciun interes să-l mai ducă în Parlament pe Rotaru junior. De aceea va încerca să-l facă să candideze la Primăria Roman. Dacă alegerile parlamentare se țin în același timp cu localele, Arsene câștigă un loc liber la deputați, iar dacă se țin la termen și Alexandru Rotaru câștigă primăria, o să-i spună să nu dezamăgească alegătorii și să rămână la Roman. În cazul în care pierde, are argumente suficiente să-i refuze nominalizarea.
Ca o certitudine, este sigur că Rotaru va candida undeva. Are multe șanse să o facă și pentru un alt partid, dacă nu i se acceptă candidatura în PSD.
Neculai Iftimie – candidatul surpriză care a zis pa(s) PSD
Apărut pe listă la propunerea unui sponsor de partid, după ce toată lumea credea că se va odihni bucurându-se de pensia de polițist cu funcție de conducere, Neculai Iftimie a urmat, într-un fel, calea deschisă de Constantin Moisii, care a avut bucuria să fie parlamentar, apoi general și și-a terminat mandatul fără tulburări. Iftimie a candidat discret, a luat salarii în Camera Deputaților la fel de discret, dar perseverent, a semnat proiecte de legi așa cum i-au fost date, nu a vorbit niciodată, nu a ridicat probleme și a părăsit PSD, imediat ce i s-au pus în față alternative deloc comode. Spre deosebire de Viorel Stan, nu a șovăit și a ieșit din partid. Rămâne de văzut dacă asta îi va folosi și sponsorului. Despre o nouă candidatură nu poate fi vorba. Poate doar despre privilegiul de a beneficia de dreptul la uitare, din anumite puncte de vedere.
Dacă ar fi necesară o caracterizare a mandatului său de deputat, s-ar putea spune că e ilustrarea perfectă a necesității scăderii numărului de parlamentari.
Lista lui Arsene: primul Răzvan Cuc
În spațiul public, dar și în discuții particulare, se lansează tot felul de supoziții, despre cine va binemerita un loc pe lista lui Arsene. Pentru că nimeni nu-i spune lista PSD, încă o dovadă că partidul ține la tradițiile sale, una fiind că șefu-i șef și are toate prerogativele.
Mai toate scenariile vehiculează o listă din care nu poate lipsi Răzvan Cuc, fostul ministru al Transporturilor, care-i datorează lui Arsene funcția (și durata mandatului), care a direcționat fonduri importante spre Neamț prin intermediul celor de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Cuc ar fi favorit pentru pole position, ceea ce deja naște multe nemulțumiri. Adus din județul baronului Bădălău, unde nu pare să aibă niciun viitor, Cuc nu are șanse să prindă loc eligibil decât în Neamț. Sigur, lucrurile se mai pot schimba, dar, în acest moment, pare să fi bifat locul I în lista pentru Camera Deputaților.
Avantajul lui Cuc îl reprezintă susținerea lui Arsene, dar și a echipei formate din Oana Bulai și Florentina Moise, care-l promovează cu orice ocazie. Spre deosebire de alți lideri din Neamț, Cuc a răspuns invitațiilor la emisiuni televizate, își apără investițiile și îl apără pe Arsene, o misiune destul de ingrată, dată fiind percepția publică, nu neapărat realizările acestuia.
În mod sigur, candidatura lui Cuc enervează mulți dintre PSD-iștii cu pretenții din Neamț, iar asta se va vedea la alegeri. S-ar putea să-i bucure pe primari, dacă Răzvan Cuc înțelege cum stau lucrurile în privința voturilor.
Oana Bulai – totul sau nimic
Un lucru este sigur în PSD astăzi: dacă Ionel Arsene va face lista, Oana Bulai se va găsi pe loc eligibil la Camera Deputaților. În caz contrar, nu are nicio șansă, având în vedere opoziția pe care o are în partid, din partea celor care consideră că a ars prea repede etapele și nu a confirmat din punct de vedere administrativ. Nu sunt puțini și, în cazul ei, devin din ce în ce mai vocali.
Oanei Bulai nu i se poate reproșa un singur lucru, că nu-i este credincioasă lui Ionel Arsene. A fost alături de el în momente delicate, a stat administrator public al județului pentru ca Arsene să poată sta mai mult la București, a plecat în Guvern când a fost nevoie și a revenit acum, după eșecul partidului la guvernare.
Prin activitatea de pe Facebook, Oana Bulai încearcă să aducă oameni la partid. Problema e că, de pe rețeaua de socializare, e greu să conduci o organizație reală, diferența de la un like la un dialog direct fiind uriașă. Ca o paranteză, așa s-a ajuns la rezultate catastrofale pentru tot PSD-ul în ultimele alegeri, dar asta nu pare să fi deranjat pe nimeni din partid.
Este greu de spus cum va fi primită candidatura Oanei Bulai, dar sigur va genera discuții și controverse. Mai ales că sunt oamenii care consideră că ea l-a influențat pe Ionel Arsene în multe decizii. Nimeni nu spune dacă deciziile au fost bune sau nu, dar faptul că a reușit enervează pe aproape toată lumea și de aici problemele de imagine și percepție chiar în partid.
Pentru Oana Bulai, un loc eligibil pe listă înseamnă totul. Prezența în Parlament ar însemna continuarea aventurii bucureștene, un eșec ar costa-o probabil viitorul politic în PSD. De aceea se va bate pentru poziția eligibilă, cu toate forțele și resursele. Iar asta o face un adversar periculos cu Ionel Arsene la butoane.
Necunoscutele Munteanu, Rotaru și Harpa
Orice analiză a listei pe care o poate face PSD pentru la Camera Deputaților trebuie să țină seama de câteva aspecte.
Daniel Harpa nu a făcut un secret din dorința de a candida pentru un mandat parlamentar, cel mai probabil la Camera Deputaților, iar actualul președinte executiv al PSD Neamț are argumente valabile să-și susțină candidatura. Graba lui Ionel Arsene de a-l trimite spre un nou mandat la Primăria Târgu Neamț nu poate să-l bucure deloc pe Daniel Harpa. Deși neagă orice neînțelegere din acest punct de vedere, acesta ar fi mai sigur de un mandat de deputat de pe una din primele trei poziții pe lista de la deputați, decât de o victorie la primărie, unde ar deconta tocmai apropierea de PSD. Dacă este reală, supărarea lui Harpa ar putea avea urmări electorale importante. Un singur exemplu poate fi semnificativ: primarul de Timișești pare cu un picior în PNL. Și nu e singurul.
Nu trebuie ignorat nici Romică Rotaru, din punct de vedere electoral. Are bani, relații, oameni și, când se supără, se pierd voturi. O dispariție a fiului său din prim-planul candidaților la parlamentare ar fi în măsură să-l supere rău de tot. De aceea va fi interesant cum va fi gestionată situația și dacă Alexandru Rotaru & Comp. mușcă momeala cu candidatura la Primăria Roman.
La final, dar nu în ultimul rând, Ionel Arsene va trebui să gestioneze relația cu Ioan Munteanu. Acesta l-a ajutat, l-a sfătuit atât cât poate fi sfătuit un om ca Arsene și probabil așteaptă reciprocitate. Cu o nominalizare a fiului său, Remus, care a făcut pasul către politică. Dacă sunt adevărate zvonurile că i s-a promis un loc eligibil pe listă și nu i se va da respectiva poziție, Ioan Munteanu poate apăsa butoane pe care nimeni de la partid nici măcar nu le bănuiește. Iar asta se va contabiliza la numărarea voturilor. Puțină lume își aduce aminte de emoțiile lui Culiță Tărâță din 2012, în noaptea când s-au numărat voturile pentru Consiliul Județean Neamț, când, din comunele aflate în jurul Romanului, în colegiul lui Munteanu, veneau rezultate neașteptate. Și toți au presupus, atunci, că Munteanu s-a supărat pe ceva.
Necunoscutele tehnice: câte tururi la locale și când parlamentarele
Listele se vor face și în funcție de posibilitatea ca parlamentare să aibă loc anticipat, înainte sau odată cu localele, ori la termen. Dacă vor fi înainte de locale, bătălia pe locuri va fi și mai crâncenă, iar cel care face lista trebuie să-și asume supărările din partid. În acest caz, primarii vor fi greu de convins să dea totul pentru candidați, pentru că nu este lupta lor, mai ales că șansele ca PSD să revină la butoane ar fi minime. Dacă vor fi două tururi, primarii au destule probleme de rezolvat și vor fi atenți nu la ce vrea Arsene (sau compania), ci la propria soartă. Marea necunoscută, însă, rămâne una singură: va (mai) face Ionel Arsene listele PSD? Dacă da, atunci toate cele de mai sus rămân valabil exprimate.
Valentin BĂLĂNESCU
2 comentarii
Ei, ce ziceti ,,dragii mei nemteni,, despre cumetrii enumerati mai sus , de la primul si pana la ultimul, ne vor binele si implicit al urbei, sau…. ?
Eu as merge 100% pe sau ! Intrebare personajului turmentat, eu pe ce pun stampila ???
Adica telenovela cu mimoze continua?!…