Deputatul PNL de Neamţ Mugur Cozmanciuc a făcut recent public Raportul de Activitate Parlamentară pentru perioada septembrie-decembrie 2019. Sintetic, activitatea parlamentarului nemţean s-a concretizat în 12 întrebări şi interpelări, 10 declaraţii politice, 9 propuneri legislative, 60 de participări la diferite evenimente, 4 luări de cuvânt şi o moţiune de cenzură.
* Activitatea legislativă
În perioada septembrie-decembrie 2019, Mugur Cozmanciuc a transmis ministerelor 12 întrebări şi interpelări, a susținut 10 declarații politice despre diverse probleme care trebuie rezolvate, a semnat și susținut 9 propuneri legislative și a semnat și votat pentru moțiunea de cenzură.
”Cred că cel mai important moment al acestei sesiuni parlamentare a fost reprezentat de trecerea moțiunii de cenzură prin care Guvernul PSD, care a dus România în pragul dezastrului, a fost demis (10 octombrie-n.r.). Ulterior, tot în Parlamentul României, noul Guvern PNL a primit votul de învestitură pentru a prelua guvernarea (4 noiembrie-n.r.). Am votat pentru: eliminarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a supraaccizei la carburanţi, eliminarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a supraimpozitării contractelor de muncă part-time, adoptarea proiectului PNL privind abrogarea recursului compensatoriu. De asemenea, trebuie reamintit că, pe 28 august, Plenul Camerei Deputaţilor a respins, în calitate de for decizional, proiectul legislativ privind AMNISTIA şi GRAȚIEREA. Sesiunea extraordinară pentru respingerea proiectului privind AMNISTIA și GRAȚIEREA a fost convocată la solicitarea grupului parlamentar al PNL. Proiectul prevedea că se GRAȚIAZĂ ÎN ÎNTREGIME pedepsele cu închisoare de până la 5 ani. Proiectul a fost iniţiat de Guvernul PSD în 2017 şi adoptat în acelaşi an de către Senat. Ulterior, proiectul a fost înregistrat şi la Camera Deputaților, fără a fi introdus pe ordinea de zi, PSD aşteptând momentul oportun pentru a-l supune la vot”, se precizează în raportul deputatului nemţean.
Mugur Cozmanciuc a participat, pe 21 decembrie, la ședința solemnă comună a Camerei Deputaților şi Senatului consacrată ceremonialului de depunere a jurământului de învestire a domnului Klaus Iohannis în funcția de Preşedinte al României. De asemenea, pe 23 decembrie, deputatul nemţean a participat la ședința prin care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului asupra Proiectelor bugetului de stat și al asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 și corectarea prevederilor OUG 114.
”La proiectul de buget pe 2020 au fost alocate sumele necesare pentru creșterea pensiilor, prevăzută în legea pensiilor, pentru salarii. Totodată, parlamentarii PNL au depus 26 de amendamente agreate cu Guvernul pentru bugetul de stat pe 2020. Printre acestea se numără creşterea burselor pentru învăţământul profesional dual de la 200 la 300 de lei, finanţarea pentru Start-Up Nation din credite de angajament – de un milion de lei și altele”, a menţionat deputatul Mugur Cozmanciuc în raportul parlamentar.
* Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională
”Amintesc aici că, în data de 17 decembrie, am dezbătut și avizat favorabil, împreună cu colegii din Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și Comisia pentru transporturi și infrastructură, Proiectul de lege privind Codul aerian. Având în vedere perioada de timp de la aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 29/1997, cu modificările și completările ulterioare, care vizează, în special, activitățile aeronautice civile, și adăugând faptul că România a devenit țară membră a NATO și UE, se impunea cu stringență analizarea posibilităților actualizării Codului aerian și transformarea acestuia într-un document integrat civil-militar. Actualul Proiect de lege privind Codul aerian al României a fost rodul muncii unui grup de specialiști din MapN, Ministerul Transporturilor, împreună cu specialiști ai unor unități de aviație civilă, la care s-au alăturat, pe parcursul discuțiilor, reprezentanți ai MAI, MAE, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Mediului și Consiliul Concurenței. Nutresc convingerea că noul Cod aerian va fi un act normativ modern, integrat civil-militar, care va respecta apartenența țării noastre la NATO și UE și, în același timp, flexibil pentru a permite adaptarea la cerințele viitoare ale alianțelor din care România face parte”, se precizează în raportul deputatului nemţean.
Mugur Cozmanciuc mai spune că a luat parte la vizitele de informare şi documentare efectuate la Ministerul Apărării Naţionale (MApN), Ministerul de Interne (MAI) şi la structurile subordonate acestora, precum şi la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi la Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP).
Activitatea Comisiei a fost marcată de două evenimente deosebite: tragedia de la Caracal și audierea candidaților desemnați să preia conducerea unor ministere din aria de interes a Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.
”În data de 26 iulie România era marcată de știrea cu tragedia de la Caracal. Atunci am SOLICITAT DE URGENȚĂ ca cei de la Comisia de Apărare să îi cheme la audieri pe cei care au funcții de conducere în instituțiile care, în acest caz, sunt răspunzătoare să asigure siguranța cetățenilor, să le salveze viețile! În data de 27 iulie, s-a anunțat că în data de 29 iulie, de la ora 17:00, va avea loc ședința Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională. Am avut mai multe intervenții în cadrul ședinței Comisiei de Apărare Siguranță Națională, de la Camera Deputaților, unde sunt membru, pe cazul de la Caracal. Ancheta este în desfășurare și în prezent, dar o parte din cei vinovați au fost trași la răspundere”, se menţionează în raportul liberalului Mugur Cozmanciuc.
* Activitate externă
Activitatea externă a deputatului Mugur Cozmanciuc a fost subsumată participărilor în cadrul sesiunilor de lucru ale diferitelor comisii din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Parlamentarul nemţean este membru supleant în Delegaţia Parlamentului României la APCE, îndeplinind următoarele funcţii: membru supleant la Comisia pentru Alegerea Judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului; membru la Sub-comisia pentru Inteligență Artificială și Drepturile Omului; membru la Sub-comisia pentru Orientul Mijlociu și Lumea Arabă; membru supleant la Comisia pentru Afaceri Juridice şi Drepturile Omului (Alina Gorghiu); membru supleant la Comisia pentru Afaceri Politice şi Democraţie (Attila Korodi); membru supleant la Sub-comisia pentru Relații Externe (Attila Korodi).
”În perioada 9-11 decembrie, m-am aflat la Paris, unde am participat la reuniunile Comisiilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru afaceri politice și democrație, pentru afaceri juridice și drepturile omului și pentru respectarea obligațiilor și angajamentelor asumate de statele membre ale Consiliului Europei. La lucrările Comisiei pentru afaceri politice și democrație pe ordinea de zi figurează spre dezbatere și adoptare o serie de proiecte de rapoarte și rezoluții, printre care noua procedură comună de reacție dintre Comitetul Miniștrilor și Adunarea Parlamentară, stabilirea de standarde minime privind sistemele electorale, pentru a oferi bază pentru alegeri libere și corecte, întărirea dialogului parlamentar cu Algeria, precum și un schimb de vederi pe marginea inteligenței artificiale și provocările la adresa democrației cu participarea domnului Dirk Pilat, director adjunct al Departamentului de știință, tehnologie și inovație al OCDE”, se precizează în raportul deputatului de Neamţ.
* Activitate în teritoriu
Activitatea politică, atât ca deputat de Neamț, cât și ca președinte al organizației județene PNL Neamț, s-a concentrat pe două direcții: întâlniri cu cetățenii și cu colegi din PNL. Momentul principal al perioadei septembrie-decembrie 2019 l-a reprezentat campania electorală pentru alegerile prezidențiale, care au fost câștigate și în județul Neamț de candidatul PNL Klaus Iohannis. Deputatul Mugur Cozmanciuc a participat atât la zile ale unor comune – Moldoveni (16 august), Cordun (18 august) sau Horia (19 august), cât şi la întâlniri cu echipe PNL din Boghicea, Păstrăveni, Boteşti, Roznov sau Tămăşeni.
* Activitatea politică în cadrul PNL
”Activitatea politică în cadrul PNL s-a materializat în ultimele 4 luni ale anului 2019 în exercitarea funcției de președinte al PNL Neamț, atât la nivel județean, cât și la nivel național. Am organizat și participat la mai multe ședințe de BPJ și CDJ alături de colegii liberali din Neamț, la ședințe ale Biroului Politic Național al PNL sau la întâlniri organizate în cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. Totodată, prin votul meu din calitatea de deputat am susținut politic proiectele de lege promovate de PNL în Parlament pentru a îmbunătăți traiul de viață al cetățenilor din zona Moldovei, dar și din România”, se mai spune în raportul parlamentar al deputatului Mugur Cozmanciuc.