Fosta președintă a Judecătoriei Piatra-Neamț, Iulia Paisa, a dat în judecată Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, și solicită bani, pentru a recupera cheltuielile pe care le-a făcut cu deplasările. Și adevărul este că, în timpul cercetărilor în dosarul de corupție deschis pe numele ei, Iulia Paisa a fost nevoită să facă drumuri la Constanța, iar ulterior, în timpul procesului, s-a deplasat, în mod repetat, la Bacău și la București. Judecătoarea Iulia Paisa a fost cercetată de DNA Constanța pentru abuz în serviciu cu primirea pentru sine sau altul de foloase necuvenite (41 de infracţiuni), abuz în serviciu cu primirea pentru sine sau altul de foloase necuvenite, în formă continuată (40 de acte materiale) și fals intelectual (6 infracţiuni).
„Inculpata Paisa Iulia, în perioada 05.06.2006 – 03.06.2009, fiind sprijinită de inculpaţii Lazăr Aurel şi Rengheş Mirela, şi-a exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu care decurgeau din funcţia de judecător în cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ, la judecarea a 41 de cauze civile”, se preciza în comunicatul DNA. „Astfel, la soluţionarea acestor cauze, inculpata şi-a îndeplinit în mod defectuos sau nu a îndeplinit mai multe acte, încălcând numeroase dispoziţii procesuale, cu scopul de a-i deposeda pe pârâţi de terenurile situate în judeţul Neamţ (o suprafață însumând 242.890 mp) care le aparţineau şi de a procura un avantaj patrimonial inculpatului Lazăr Aurel. În acest sens, inculpata a urmărit pronunţarea sau a pronunţat în mod abuziv hotărâri netemeinice şi nelegale, menite să ţină loc de acte autentice de vânzare cumpărare între pârâţi şi reclamantul Lazăr Aurel, având ca obiect imobilele aparţinând pârâţilor”.
Judecătorii de la Curtea de Apel Bacău au achitat-o pe Iulia Paisa pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanei, au dispus încetarea procesului penal pentru fals intelectual pe motiv de prescripţie şi au condamnat-o la un an cu suspendare, pe un termen de încercare de 3 ani, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Judecătorii de la Bacău au decis, de asemenea, achitarea grefierei Mirela Rengheş şi achitarea lui Aurel Lazăr, beneficiarul terenurilor obţinute prin hotărâri judecătoreşti. Decizia a nemulțumit-o pe judecătoarea Paisa, care a atacat sentința la Înalta Curte, unde a obținut achitarea definitivă. Acum, judecătoarea, care s-a pensionat între timp, vrea să-și recupereze banii cheltuiți în timpul anchetei și al proceselor. Iar pentru termenul de pe 9 martie trebuie să-și pregătească toate chitanțele.
”Pentru ca reclamanta să depună la dosar dovezi privind cheltuielile privind deplasările la Parchete şi Instanţe cu ocazia urmăririi penale şi a judecăţii, precum şi în vederea ataşării dosarului nr.344/32/2014 al Curţii de Apel Bacău, s-a dispus acordarea unui nou termen de judecată”, a decis instanța.
În condițiile unei achitări definitive, șansele ca Iulia Paisa să-și recupereze banii sunt foarte mari. Rămâne de văzut ce sumă va stabili instanța că i se cuvine. Același tip de acțiune a formulat și grefiera Mirela Rengheș, care lucrează și acum la Judecătoria Piatra-Neamț.
C.M.
Un comentariu
Corb la corb nu-și scoate ochii! Păi se putea altfel!!?