Din punct de vedere administrativ, Blebea e cartier și aparţine oraşului Târgu Neamţ, ceea ce-i îndreptățește pe locuitori să spună că sunt orășeni. Din punctul de vedere al condițiilor de locuit, el nu se deosebește deloc de un sat, așa cum a fost pe vremea când făcea parte din comuna Petricani. Oamenii sunt nemulțumiți și au cerut redacției să se implice pentru a face cunoscute problemele cu care se confruntă și pentru a solicita sprijinul autorităților și, unde este cazul, controale. Au făcut chiar o listă, cu aproape 200 de semnături. Problemele lor țin de aspecte cu care se confruntă în viața de zi cu zi: drumurile, canalizarea și apa, Ozana mutilată de excavări legale și ilegale, pădurea decimată și, mai ales, mașinile cu lemne care distrug drumurile și podul care le face legătura cu lumea. Există și lideri de opinie care, indiferent de partidul cu care votează, s-au cam săturat de promisiuni și vor fapte. Ne-am întâlnit cu mai mulți localnici, în mai multe zone din cartier, toți revoltaţi şi nemulţumiţi de neajunsuri şi indiferenţa autorităţilor locale şi judeţene. Nemulţumiţi că li se taie pădurea într-un ritm alert şi necontrolat, nemulţumiţi că albia râului Ozana a fost concesionată şi nu mai au acces la ea, nemulţumiţi de apa care le inundă curţile şi casele, nemulţumiţi că nu au asfalt, nemulţumiţi că o familie de hoţi din cartier nu are teamă nici de poliţie şi nici de primărie. Unii din ei ne-au rugat să nu le dăm numele, pentru că le e frică de repercusiuni. Unii au mici afaceri şi nu vor controale comandate de la anumite instituţii ale statului, alţii au o frică moştenită de pe timpul regimului Ceauşescu.
Ozana cea frumos exploatată…
Din cauza munților de pietriș scos din albia Ozanei, a utilajelor care lucrează și a mașinilor de transport, pe primul plan al nemulțumirilor este zona Ozanei, despre care se spune că a fost concesionată unei firme a consilierului județean Mihai Stoica.
”Avem o problemă gravă cu excavările astea. Oamenii nu mai pot trece cu căruța la moară, că nu le mai dă voie cel care a concesionat albia râului Ozana. Plus că au şi ei nevoie de o căruţă de balastru sau de nisip şi acum nu mai pot. Însă lumea nici nu ştie ce înseamnă să concesionezi un teren”, ne spune o doamnă. Evident, are și alte nemulțumiri: ”Din ce ştiu, Blebea este trecută în actele primăriei ca fiind toată asfaltată, dar, de fapt, este asfalt doar în centru, pe o porţiune mică. Banii s-au luat pentru asfalt, dar nu s-a asfaltat. Şi mai avem o problemă. Apa nu poate trece pe sub acest pod (e vorba despre un alt pod, nu cel peste Ozana – n.red.). Uitaţi-vă cât e de mic spaţiul! Şi, când sunt ploi abundente, toată apa care vine din deal din pădure se ridică aici, la pod, şi se revarsă pe stradă, unde inundă curţile. Aici e prăpăd când vine apa mare!Cum e posibil să se construiască un astfel de pod?”
Doamna Geta Leonte este un fel de lider a societăţii civile din cartier, în ciuda faptului că este şi membru PSD: ”Noi nu avem voie să facem stână pe prundul Ozanei, care este al nostru de sute de ani. Şi sunt oameni care au oi şi vaci. Unde se vor duce cu ele? Prundul este al satului Blebea. Eu deja am strâns un tabel cu semnături. Până acum sunt vreo două sute. Oamenii au semnat pentru că au multe nemulţumiri. (…) Apoi, cu excavările astea. Domnul care a obţinut această concesiune până în 50 de ani, pur şi simplu îşi bate joc de noi! Excavează şi ia balastru. Mi-a distrus şi liziera de salcâmi. Anul 2019 nu a fost un an prea ploios. Dar au fost ani în care apa Ozanei a ajuns dintr-un mal în altul. Când vor veni apele mari, o să fie dezastru, pentru că excavările sunt la 3-4 metri în adâncime. Plus că distruge asfaltul de la capătul podului şi până la şoseaua principală. Apoi, îmi este şi mie distrusă proprietatea. Acest tabel cu semnături, dar mai am oameni care doresc să semneze, îl voi depune la primărie, la Apele Române, la Direcţia Silvică, la Protecţia Mediului şi oriunde va mai fi nevoie”.
”Nu e livadă așa de rară cum e pădurea noastră!”
Aceeași doamnă sintetizează și cealaltă problemă care frământă comunitatea: ”Pădurea din capătul satului Blebea. Mai ales că nu s-a rezolvat problema captării pârâului. Dacă vine o apă mare din pădure, toate pâraiele se varsă în curţile şi casele oamenilor. Iar faptul că pădurea este tăiată sistematic, asta e cauza principală a apei care vine din pădure şi intră în curţile oamenilor. Mergeţi în pădure să vedeţi ce dezastru e acolo! Nu e o livadă aşa de rară, cum e pădurea noastră! Oamenii sunt foarte îngrijoraţi. (…) Ştiu că înainte aici a avut drept de exploatare domnul Iliescu (Costel Iliescu, consilier local PNL al oraşului Târgu Neamţ – n.red.), dar acum se spune că este altcineva, nu ştiu cum îl cheamă. De ce se taie brazi şi stejari cu dimensiuni de 10-15 cm? Avem nevoie de aceşti stejari pentru sămânţă, pentru regenerarea pădurilor. Înainte, când eram eu copilă, se făceau partide de exploatare la 4 sau la 5 ani. Acum, se fac 3 sau 4 partide de exploatare pe an. Păi când să mai aibă timp pădurea să mai crească? Podul este în pericol. El suportă doar 2 tone, dar peste el trec maşini încărcate cu lemne. O maşină cu lemne cântăreşte 20 de tone”.
Despre pod știe toată lumea, inclusiv cei de la Poliție. Și cei care ar trebui să verifice dacă se respectă greutatea cu care se trece peste el, legalitatea transporturilor cu lemn.
Oamenii sunt hotărâți să nu mai lase lucrurile să se deruleze fără să reacționeze. Aproape ne-au luat pe sus să ne arate cum s-a tăiat pădurea: ”Nu ştiu cine e de vină, dar în ultimii ani ni se taie pădurea într-un hal fără de hal! Nu e zi să nu treacă camioane cu lemne. Dacă mergeţi mai înăuntrul pădurii, veţi observa dealuri chele, rase şi fără copaci. Ca să nu vă mai spun că podul care trece peste Ozana are o capacitate de 2 tone, însă o maşină încărcată cu lemne are 20 de tone. Podul se va distruge cât de curând”, spune un alt cetăţean care s-a alăturat discuţiei.
Emblema fărădelegii – o familie de hoți
Pădurea și Ozana nu sunt singurele nemulțumiri ale oamenilor. Mulți vorbesc despre cum s-au făcut lucrările la rețeaua de apă și canalizare. Casele de pe partea cu Ozana sunt mai jos decât nivelul drumului și nu pot folosi canalizare, că e cu un metru mai înaltă față de rețeaua locuințelor. Constructorul a spus că el așa are proiect și așa face.
Apoi sunt hoții: ”Noi, aici, în sat, avem probleme grave şi cu hoţii. Familia de hoţi Mănescu. Sunt mai mulţi membri ce sunt implicaţi în mai multe furturi. Ştie şi primăria, şi poliţia, dar nimeni nu a făcut nimic. Mie mi-a luat berbecul din grajd, de lângă câine. Mi-a adormit câinele cu ceva. Au tăiat berbecul în spatele grădinii mele, dar nu am ieşit afară, că mi-a fost frică. A venit poliţia şi, după un an şi ceva, a zis că paguba este prea mică. Însă, a doua zi după ce mi-a furat mie berbecul, cei ai lui Mănescu au furat de la o altă casă oi. Fură tot ce le trebuie pentru mâncare, dar fură şi lemne. Fură găini, iepuri, tot ce prind! În satul Blebea, nu avem nicio siguranţă. Este haos total! Odată, când au intrat ţiganii pe aici, am sunat la poliţie, că ţiganii tăiau copaci pe marginea Ozanei. A venit poliţia şi eram toţi. Eu, ţiganii şi Poliţia. Ţiganii erau cu căruţele încărcate de lemne şi au început să dea cu picioarele în maşina mea, de faţă cu Poliţia. Atunci am strigat la poliţişti să facă ceva, că sunt oameni ai legii. Ei au dat din umeri şi mi-au spus că nu au putere, nu-i ajută legea”. Este declarația unui om care nu mai are încredere în nimeni.
Ce se vede cu ochiul liber
În primul rând, nemulțumirea oamenilor, care se simt neglijați, în condițiile în care, de ani buni, Blebea a fost un rezervor important de voturi. Se văd mormanele de agregate scoase din albia Ozanei și, la anumite ore, camioanele mamut care le transportă peste podul cu restricții de greutate.
În al doilea rând, cu cât înaintezi în inima pădurii Blebea, vezi dealuri chele, fără copaci şi cu gropi imense. Oamenii se jură că acolo a fost pădure falnică și sănătoasă.
Apoi, deloc în ultimul rând, albia râului Ozana, concesionată de o societate despre care lumea spune că este a lui Mihai Stoica. În mod normal, cei de la Apele Române ar trebui să verifice dacă se respectă condițiile din autorizație, iar cei de la Garda de Mediu să sancționeze eventualele nereguli. Dacă este cazul. Să nu uităm că șeful Gărzii este fostul viceprimar PDL de Târgu Neamț, dl. Petrariu, un timp coleg de partid cu Mihai Stoica.
PNL vs. PNL în ședință, pe tema excavațiilor de la Blebea
În ședința Consiliului Local Târgu Neamț, a existat o intervenție a consilierului PNL, Andrei Aciocârlănoae, preşedintele organizaţiei Târgu Neamţ, care a dorit să afle ce excavări se fac pe malul Ozanei, în zona cartierului Blebea. Nimeni din sală nu a crezut că intervenţia lui a fost întâmplătoare şi, mai ales, nevinovată, de unde se poate trage concluzia că între cei doi lideri PNL Neamţ se duce o luptă pentru putere, şi, de ce nu, pentru o candidatură la funcţia de primar.
Andrei Aciocârlănoae: – Vreau să vă întreb dacă se fac excavări pe malul Ozanei, în zona Blebea şi din ce motiv.
Viceprimarul Vasile Apopei: – V-aş ruga să întrebaţi un coleg de-al dvs. de partid, cel care a concesionat malul Ozanei. Domnul respectiv a venit la primărie şi are toate avizele, inclusiv de la Mediu şi Apele Române.
– Dar cine este domnul respectiv?, au întrebat, zâmbind, câţiva consilieri mai curioşi.
– Este vorba de domnul Stoica, a răspuns viceprimarul.
Orice tentativă de lămurire cu privire la excavările din Ozana se lovește de trimiterile pe care cei vizați acum le fac la excavări ilegale, fără nicio autorizație, în alte zone. Spre exemplu, în amonte, spre Vânători, unde săpările ilegale au lăsat gropi imense. Întâmplător sau nu, spun ei, munţi de balastru şi nisip din albia Ozanei se regăsesc în mai multe locuri din zona Târgu Neamţ, cum ar fi în Grumăzeşti, la fostele grajduri ale CAP-ului, la ieşirea din oraş spre Timişeşti sau, tot la ieşirea din oraş, vizavi de staţia de gaz a primarului de Grumăzeşti, munţi de agregate care ar fi proprietatea unui personaj cunoscut în Grumăzești. O altă zonă ar fi pe varianta ocolitoare a oraşului, unde, într-o curte, alte mormane de balastru şi nisip ar aparţine unui om de afaceri târgnemţean, cunoscut ca un atent voiajor în Germania, după revoluție, împreună cu un politician la modă acum în Neamț.
Daniel Harpa: ”Îi susțin cu tărie pe cetățenii din Blebea!”
”Îi susţin cu tărie pe cetăţenii din Blebea. Problema apei care vine din pădure şi care intră pe străzi şi în curţile oamenilor am discutat-o cu cei de Direcţia Silvică, de când sunt eu primar. Însă am primit doar promisiuni şi atât. Dacă va fi cazul, eu voi fi primul care voi bloca drumul, alături de locuitorii din Blebea. Primăria are un proiect de reabilitare a străzilor, inclusiv a şanţurilor. Dacă cei de la Direcţia Silvică nu rezolvă problema şi nu finalizează acea investiţie care să preia apele, nu va fi bine. Noi nu putem reabilita drumurile până nu finalizează ei investiţia, pentru că am pune asfalt degeaba. Sunt de acord cu ce-au reclamat locuitorii din Blebea, inclusiv cu defrişările care au avut loc ani de-a rândul. Noi am montat şi o barieră la intrare pe pod la Blebea, am pus lacăt, dar mereu lacătul este distrus şi bariera ridicată de unii.
Referitor de albia râului Ozana din zona Blebea, primăria nu are nicio legătură. Acea albie a fost concesionată de Apele Române unei societăţi. Cetăţenii pot reclama la Apele Române. Legat de furturile din cartier, să ştiţi că am fost informat şi am solicitat organelor de poliţie să ia măsuri. Dar şi aici este o problemă, pentru că legile nu sunt prea aspre şi nici poliţiştii nu prea sunt apăraţi de lege. Iar Poliţia Locală nu are competenţe în acest domeniu, ca să se implice” – Daniel Harpa, primarul de Târgu Neamț.
Ciprian Traian STURZU