În plină isterie privind epidemia de coronavirus, în condițiile în care foarte mulți oameni sunt obligați să lipsească de la serviciu, autoritățile au reglementat modalitatea prin care cei afectați pot primi concediu medical. Cei care sunt angajați și ajung în situația să rămână în casă două săptămâni beneficiază de concediu medical acordat retroactiv. Oficialii de la Direcția de Sănătate Publică Neamț confirmă faptul că există un formular special de adeverință medicală pe care este menționat acest lucru. „Am primit de la Ministerul Sănătății acest formular de adeverință medicală care are antetul Direcției de Sănătate Publică Neamț și care va fi distribuit medicilor de familie pentru acordarea concendiului medical. Documentul conține prevederea legală că se acordă concediu medical retroactiv, potrivit OUG 158/2005 actualizată. Medicii de familie au fost înștiințați, primesc toate informațiile necesare despre cei care sunt sub supraveghere. S-au primit reglementări și la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate Neamț, există un anumit cod de boală pentru concediul medical pe caz de carantinare. Situația este gestionată, oamenii nu au motive să se panicheze, sub nici o formă”, a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.
La rândul lor, medicii de familie au primit o scrisoare de la Ministerul Sănătății în care sunt informați despre aceste adeverințe pe care le vor primi. „Până în acest moment am primit doar o înștiințare de la Ministerul Sănătății despre această adeverință medicală pe care o vom primi pentru acordarea concediului medical retroactiv. Știu că este un diagnostic cu un anumit cod de boală, dar nu am avut nici o solicitare până acum. Nu știu dacă vom primi toți medicii de familie sau doar medicii din localitățile unde sunt persoane sub observație și în carantină”, a declarat dr. Mihaela Covrig, medic de familie în comuna Dobreni și președinta Federației Patronatelor Medicilor de Familie Neamț.
„Am notificat medicii de familie și medicii specialiști despre faptul că se acordă concediu medical retroactiv pe baza acelei adeverințe medicale eliberate de Direcția de Sănătate Publică Neamț. A fost activat în sistemul integrat unic de sănătate codul de indemnizație 07 și codul de diagnostic 994 pentru carantină. În plus, așa cum prevede legislația în vigoare, dacă perioada de carantină depășește 90 de zile, stabilit de specialiștii DSP, concediul medical se poate acorda de medicul curant, fără avizul medicului expert”, a precizat și Elena Nadia Harpa, președinta CAS Neamț. (C.I.)