Despre modul în care acționează autoritățile județene în privința prevenirii unei epidemii de coronavirus, un scurt interviu cu doamna dr. Mirela Grădinaru, medic șef Compartiment Supraveghere Sănătate Publică din cadrul DSP Neamț.
– Doamna doctor, cum funcționează sistemul de triere în cazul cetățenilor care sosesc din străinătate?
– Noi primim, de câteva ori pe zi, chiar, de la aeroporturile pe care sosesc curse din Italia, în special de la Bacău, București, sau din alte zone, chestionare care se administrează de la direcțiile de sănătate publică teritoriale. Acest chestionar de evaluare cuprinde mai multe întrebări, dacă au călătorit în zone afectate, dacă au avut contact cu persoane bolnave și alte întrebări. Aceste chestionare ajung la noi, cu date de identitate, cu număr de telefon, adresă și imediat noi îi sunăm și-i întrebăm dacă prezintă semne de boală, dacă au aparținători, unde locuiesc. Familia sau copiii care locuiesc împreună cu aceste persoane care au călătorit sunt și ei izolați la domiciliu, de asemenea. Această situație a fost reglementată prin ordinul 313 emis ieri de Ministerul Sănătății, pe care noi l-am primit după-amiază, care se referă la instituirea de măsuri de carantină a persoanelor în situații de urgență de sănătate publică internațională determinată de infecția cu coronavirus COVID19 și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor acestei epidemii.
-Ce spune acest ordin?
Dr. Mirela Grădinaru: Se precizează faptul că persoanele fără simptome care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă se carantinează pentru o perioadă de 14 zile în spații special amenajate puse la dispoziție de autoritățile locale. Iar persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în localități din zonele afectate de COVID19 altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă se vor autoizola la domiciliu 14 zile. În această perioadă vor fi monitorizate de direcțiile de sănătate publică teritoriale și prin intermediul medicului de familie. Această nouă reglementare este deosebit de importantă, întrucât îi este mult mai ușor medicului din comunitate să telefoneze zilnic și să se intereseze de starea persoanelor izolate acasă. Noi, în cadrul instituției, suntem destul de puțini și, dacă va crește numărul persoanelor de supravegheat, nu vom mai face față.
Măsura de autoizolare la domiciliu se aplică și membrilor familiei, este stabilit tot prin acest ordin, dar se aplica și până acum.
– Care este situația în acest moment în Neamț?
Dr. Mirela Grădinaru: Sunt în supraveghere câțiva oameni care au circulat în zonele care au un număr mare de cazuri și sunt în carantină. Este vorba de 4 persoane, care au starea de sănătate bună, ei au fost izolați începând din data de 25 februarie, într-un spațiu special amenajat, care respectă normele de izolare. Ei sunt cazați separat, câte unul în cameră, sunt încuiați, nu au voie să comunice unul cu altul, pentru protecție. La internare li s-a recoltat o probă care a fost trimisă la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, au fost consultate de un medic infecționist. Nici una dintre persoanele carantinate nu prezintă nici un simptom. Sunt evaluați zilnic, zilnic se vorbește cu ei și la câteva zile un cadru medical ajunge acolo ca să-i vadă și să dialogheze direct.
Autoizolarea la domiciliu se face în cazul persoanelor fără semne de boală. Sunt persoane care au călătorit în special în zone din Italia, unde există un număr de cazuri mai mic decât în zonele unde este carantină în acest moment. Astăzi, la ora 8 au fost raportate către Centrul Național de Supraveghere și Control Boli Transmisibile un număr de 90 de persoane. Sunt mai multe în municipiul Piatra Neamț. La București transmitem doar numărul total de persoane.
-Monitorizarea acestor persoane cum se face practic, în condițiile în care numărul cazurile este clar în creștere. Contează foarte mult și cum înțelege cel în cauză să reacționeze.
– Dr. Mirela Grădinaru: Cei care au venit din aceste zone au fost informați, mai ales de mass-media. Dar, începând chiar de la punctul de frontieră, aceste persoane sunt rugate să conștientizeze că e nevoie să fie ascultătoare și să colaboreze foarte bine cu noi, întrucât e în ajutorul lor și, astfel, prevenim eventuala extindere a unei infecții, sprijinim întreaga comunitate, nu doar membrii familiei, prietenii. În perioada autoizolării, noi vorbim zilnic cu ei, raportăm zilnic la Ministerul Sănătății o machetă specială cu aceste convorbiri, exact pe locații, dacă s-a vorbit. Când îi sunăm, îi rugăm din nou să respecte regulile și să stea izolați acasă. Există această metodologie și a fost precizat încă de ieri de Ministerul Sănătății, că medicul de familie acordă concediu medical retroactiv și există o indemnizație, o normă de carantină. Asta înseamnă că autoritatea publică locală asigură și acest necesar de cumpărături zilnice și hrana necesară, pentru a realiza izolarea lor. Sunt asigurate condiții așa încât ei să nu iasă din case și chiar pentru cei care nu au efectiv pe nimeni care să le lase la ușă un pachet cu mâncare și alte lucruri necesare. Avem și astfel de situații, ei trebuie să ne anunțe și noi notificăm Prefectura Neamț, furnizând adresa persoanei respective. Prefectura se implică în centralizarea datelor și ulterior în implicarea autorităților locale și a eventualilor sponsori, dacă pe viitor va fi nevoie.
-Cum se face testarea în județul Neamț?
Dr. Mirela Grădinaru: Testarea se face doar la cei care sunt în carantină sau la cei la care apar eventuale semne de boală. Până acum, la toți pacienții monitorizați, fiindcă noi îi supraveghem și pe cei care au ieșit zilele trecute din monitorizare, cele 3 persoane venite din China, izolate la domicilii în Roznov, două femei și un bărbat, nu sunt probleme. Ei au fost deosebit de ascultători, noi zilnic am vorbit cu ei și ei au înțeles că zilnic trebuie să ne spună dacă apar semne de boală. Din fericire, ei nu au prezentat semne de boală și nici apropiații lor. Regula este ca la ieșirea din carantină să i se facă persoanei două teste, la interval de 24 de ore, iar aceste teste dacă sunt negative, se eliberează avizul epidemiologic de ieșire din carantină.
-Dacă ajung în județul Neamț persoane cu simptome, cum se procedează?
Dr. Mirela Grăinaru: Aceste persoane sunt urcate direct în autospeciala sanitară a ISU Neamț, în izoletă și în ambulanță este presiune scăzută pentru ca aerul să nu poată ieși. Primele 10 cazuri vor fi duse și internate la Clinica „Marius Nasta” din București, apoi vor fi duse la Iași. Dacă se va depăși capacitatea, vor trebui aduși la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, într-o zonă specială, cu circuit separat, internată în rezervă, singur, izolat, cu personal medical dedicat și echipat cu echipamentul adecvat de protecție. Avem combinezoane, măști speciale și mănuși speciale, sunt asigurate în toate spitalele, există și în dotarea ISU Neamț. Avem și stocuri de măști, sunt măști speciale, cu protecție dublă, pentru personalul medical, deci nu sunt probleme. Spitalele au asigurate stocurile de dezinfectanți, de măști.
-Cine trebuie să fie mai precaut și să respecte mai abitir regulile simple de igienă?
– Dr. Mirela Grădinaru: Infecția cu acest nou coronavirus, ca orice boală contagioasă, îi poate afecta pe cei care au boli cronice, persoanele vârstnice. Mortalitatea este asemănătoare cu cea prin gripă, infecția cu coronavirus este mai contagioasă decât gripa, dar nu cu mult. Rujeola este mai contagioasă, de 12 ori mai contagioasă decât infecția cu noul coronavirus. Măștile ar trebui purtate de persoanele care au infecții respiratorii, în special când sunt în spații închise. O mască trebuie purtată și schimbată la fiecare 4 ore.
Cristina Iordache