Incendiul izbucnit, în seara de 16 februarie, la o casă de pe strada 1 Mai din Humuleşti, Târgu Neamț, a scandalizat cetățenii din zonă, care au observat cam ce probleme sunt pe strada lor. În primul rând, oamenii sunt nemulţumiţi că hidranții nu funcţionează, fapt confirmat şi de primărie, unde se știe că apa nu are presiune. Cel puţin aşa au comunicat cei de la Apa Serv Târgu Neamţ – firma care trebuie să se ocupe de buna funcţionare a acestor hidranți.
O altă problemă semnalată de localnici este legată de lucrările de asfaltare a străzii, lucrări care au îngreunat serios accesul maşinilor de pompieri la incendiul de duminică noaptea. “Când au venit maşinile de pompieri cu greu au putut lua curba spre casa care ardea, pentru că drumul este foarte îngust şi podeţul îngreunează virajul. Maşinile au trebuit să facă dreapta, să meargă până la o intersecţie şi apoi să revină pe drum spre casa care ardea. S-au consumat minute bune pentru aceste manevre. Strada este foarte îngustă. De abia încap pe ea două maşini mici. Dar când din sens opus vine un camion sau o maşină mai mare nu pot trece una pe lângă alta. E o bătaie de joc”, ne-a spus un cetăţean, care locuiește pe strada 1 Mai.
Pompierii au confirmat că nu au putut folosi hidrantele și s-au aprovizionat cu apă din curtea unității: “La această intervenţie s-au deplasat, în prima etapă, 13 subofiţeri cu 4 autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. Acţiunile de intervenţie au fost coordonate de către comandantul subunităţii pe toată perioada evenimentului. Imediat după executarea recunoaşterii în teren, comandantul intervenţiei a solicitat suplimentarea forţelor de intervenţie, prin alocarea unei autospeciale de la Detaşamentul Piatra Neamţ şi punerea în funcţiune a rezervei operative a Detaşamentului Târgu Neamţ, încadrată cu personal din tura liberă. Alimentarea autospecialelor s-a executat în navetă, de la hidrantul subteran din cadrul subunității aflat la o distanță de circa 3 km de locul evenimentului și de la un hidrant suprateran aflat pe o stradă adiacentă (str. Sublocotenent Câmpenu) la distanță de circa 800 m față de obiectivul incendiat. Acestă metodă de alimentare a fost adoptată, deoarece hidranţii din apropiere nu funcţionau sau nu aveau un debit corespunzător, iar lățimea căii de acces (strada 1 Mai) spre obiectiv (circa 3,5 m) nu permitea staționarea unei autospeciale în dreptul unui hidrant, blocând astfel trecerea celorlalte forțe de intervenție la/de la locul evenimentului”.
În ciuda problemelor cu alimentarea cu apă, pompierii au stins incendiul “în limitele găsite”, au salvat parterul locuinţei, precum şi o casă cu etaj aflată în imediata vecinătate. Situația hidranților de pe strada 1 Mai a fost sesizată bineînțeles către administratorul rețelei, așa cum se întâmplă de fiecare dată când pompierii merg la o intervenție și nu au de unde se aproviziona cu apă. Acum nu le rămâne localnicilor decât să aștepte să vină cineva să meșterească prin bordurile decupate și să repare hidranții. Dacă se poate, înainte de a fi din nou nevoie de ei.