Coronavirusul provenit din China, zona Wuhan, a omorât până astăzi, 22 februarie, peste 2.100 de persoane. În ciuda măsurilor dure luate de către statul chinez, virusul s-a răspândit și în ultima săptămână au apărut cazuri confirmate și în Europa.
Cea mai afectată țară din Europa de coronavirus este Italia, unde au fost înregistrate 42 de cazuri în zona de nord și 10 orașe se află în carantină. De asemenea, este cunoscut că în Italia trăiește și o mare comunitate de români, mulți dintre ei manifestându-și dorința de a se întoarce acasă.
Deocamdată, în România este adoptată o atitudine de așteptare. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, într-o emisiune de la Digi24 de sâmbătă, 21 februarie, a îndemnat la calm: „Ceea ce este important este ascultarea recomandărilor autorităților italiene. Nu este niciun motiv pentru a se panica și a urca în mașină sau în avion să vină în țară. Totuși, cei care decid să plece din zona respectivă către România și vor să facă acest lucru vor trebui să ne informeze. Va trebui să știm pe ce linie aeriană vine persoana respectivă, când sosește în țară, deoarece cu siguranță aici în țară vor fi aplicate anumite măsuri, se va analiza situația care există”.
În privința măsurilor în cazul unei repatrieri masive a romînilor, încă nu există un plan: „La acest moment, numărul existent al cazurilor încă nu a impus să fie luată orice măsuri. Aceste măsuri normal se vor discuta sigur la nivel european, nu se vor discuta doar la nivelul României, pentru că Italia este conectată cu toată Europa și este foarte ușor să călătorești oriunde. Așteptăm să vedem care sunt concluziile colegilor din Italia, ce recomandă ei și după care vom vedea și noi ce măsuri luăm. Dacă cineva dorește să plece din zona care este mai afectată, care este sub recomandarea de a rămâne acasă acum și vrea să plece, va trebui să anunțe ambasada și să ne anunțe imediat pentru a asigura carantina în România pentru persoana respectivă, dacă acest lucru va fi decis de către grupul nostru de lucru.” (M.N.)
Un comentariu
”Ce e scris și pentru noi!”
La noi se moare și din alte motive. Mai neînsemnate. Unele care țin de minima igienă și de bun simț. Se moare în spitale, sub ochii personalului de specialitate.
Suntem obișnuiți.
Dacă avem chestionare de completat în aeroport, suntem în afara oricărui pericol! Virusurile chiar se tem de chestionare!