Parcarea auto din faţa Liceului „Vasile Conta” din Târgu Neamţ a intrat în rândul subiectelor urbane în oraș cu potențial electoral, evident totul pornind de la o problemă reală. Zona din fața și spatele liceului au, mai mult sau mai puțin amenajate parcări. În mod firesc, aici parchează majoritatea profesorilor, că nu au unde în altă parte. Tot pe aceleași parcări emit pretenții ( la fel de firești?) elevii care au fost dotați prin grija părintească cu mașini necesare deplasării la școală. Bașca, în fiecare dimineaţă, înainte de începerea orelor, zeci de părinți staționează în fața liceului pentru a-și lăsa copiii. La fel se întâmplă şi când aceştia vin să-şi ia copiii la terminarea orelor. Firesc, aceste staţionări ale maşinilor părinţilor îngreunează traficul rutier.
Problema nu este nouă și vine de la frustrarea profesorilor care la un moment dat, s-au trezit cu roțile blocate în zona dinspre autogară, pe parcări amenajate, dar neatribuite nimănui. Cum în față au din ce în ce mai puține locuri, au fost discuții în consiliul profesoral, dar fără vreo rezolvare.
În acest moment problema pare să capete un destul de accentuat accent electoral, deoarece la nivelul Primăriei se pune problema amenajării parcării din fața liceului.
Oficial, nimeni nu vorbește despre o restricționare a accesului profesorilor în respectiva parcare. Totuși, directoare Karina Cojocariu s-a arătat împotriva unui asemenea lucru: „Elevii pot fi lăsaţi de către părinţi în promiximitatea şcolii, cât staţionează ei, două sau trei minute. Vă pot spune că 90% dintre profesori locuiesc la peste 5 km de liceu. Unde să-şi parcheze colegii mei maşinile? Conducerea şcolii a solicitat în mai multe rânduri ca în intervalul orar 7-16 profesorii să aibă exclusivitate în a-şi parca maşinile. Locurile de parcare pot fi marcate cu iniţialele liceului nostru (LVC)”. Evident că este o soluție normală, dar cine nu este de acord? Ca să nu mai vorbim că societatea care se ocupă de parcări este a primăriei, banii pentru liceu vin de la primărie și chiar și la nivel de abonamente se poate ajunge la un acord simplu și fără scandal. Mai ales că și consilierii locali se pot implica altfel decât prin declarații.
Maria Vrînceanu, consilier local PNL și membru în Consiliul de Administrației al liceului este pentru ca locurile de parcare să fie destinate profesorilor: „Oamenii vin la serviciu. Unde să-și lase mașinile? Cred că mai întâi ar trebui să stăm cu toții la aceeași masă și să luăm o decizie corectă”. O altă atitudine corectă, dar cine a împiedicat acest lucru?
Primarul Daniel Harpa pare deranjat mai ales de potențialul pericol de accidente la orele de vârf și nu are nimic împotriva unor discuții și a unei rezolvări normale a problemei: „În perioada imediat următoare, câte un poliţist local se va afla în zona şcolilor din oraş, în special la ora când elevii încep şi îşi termină orele. De asemenea, locurile de parcare din faţa liceului Conta vor fi de tip „spic”, astfel încât să încapă mai multe maşini în parcare. Și orice soluție va fi luată în calcul atâta timp cât nu afectează siguranța circulației și este spre binele activității în unitatea școlară”.
Poliţia Târgu Neamţ, prin vocea comisarului şef Costinel Vlad, comandantul Poliţiei Târgu Neamţ: „Vom avea şi discuţii în cadrul Comisiei Rutiere, unde o să propunem spre dezbatere acest subiect pentru a găsi o soluţie corectă. Dar până atunci, vom solicita înlocuirea echipajului de jandarmi care îşi desfăşoară activitatea la orele când elevii intră la cursuri, cu un echipaj de poliţie, care pot desfăşura activităţi de dirijare a traficului”.
C.T. STURZU