Membrii USR Neamț continuă activitatea de monitorizare a depozitului de deșeuri din cartierul Vânători, din municipiul Piatra-Neamț, după acţiunea de ecologizare din 2019. Aceasta este necesară, deoarece, după cum se precizează într-un comunicat de presă, “mai mulți cetățeni au sesizat că depozitul este plin de gunoaie amestecate și periculoase”.
Florin Zaharia, vicepreşedintele USR Neamţ, a mers în zonă, pe 13 şi 31 ianuarie, în primul caz împreună cu deputatul Iulian Bulai (președintele USR Neamț), iar în al doilea alături de Marius Irimia, candidatul USR la Primăria Piatra Neamţ. La ambele deplasări s-a constatat că sesizările se confirmă:
“Crescând și locuind în zona respectivă, cunosc problemele și disconfortul creat de depozitul de deșeuri. Probabil în încercarea de a se prelungi durata de viață a acestui depozit se recurge la depozitarea în locuri neamenajate a diferitelor deșeuri. Dar aici s-a mers prea departe: este vorba despre deșeuri medicale, care sunt un real pericol pentru sănătatea noastră a tuturor. Așteptăm reacția autorităților, care până acum a lipsit cu desăvârșire. Întorcând ochii în altă parte nu se va rezolva nicio problemă de interes pentru cetățeni”, a declarat Florin Zaharia, vicepreședintele USR Neamț.
În urma vizitei din 13 ianuarie, deputatul Iulian Bulai a depus sesizări la Garda de Mediu și la Direcția de Sănătate Publică. Deocamdată, a oferit un răspuns doar Garda de Mediu:
garda de mediu raspunsNici pe 31 ianuarie însă situaţia nu era cu nimic mai bună: “Când am ajuns la fața locului, am observat că acolo nu erau depozitate doar deșeuri biodegradabile, rezultate din întreținerea parcurilor, deșeuri vegetale și din lemn, ci era plin de seringi, fiole de la medicamente, sticlă mărunțită și bucăți de plastic rezultate în urma procesului de concasare a gunoiului. Când l-am întrebat pe angajatul SC Brantner SA, prezent acolo, ce urmează să se întâmple cu această zonă, în primă fază mi-a răspuns că acea zonă va fi acoperită cu iarbă și va arăta bine; apoi văzându-mă revoltat din cauza poluării solului și a pânzei freatice, mi-a spus că mai întâi va fi cernut tot pământul și apoi înierbat, lucru care este greu de crezut”, a precizat Marius Irimia.
“USR Neamț cere autorităților competente să ia măsuri urgente și concrete pentru protejarea mediului și pentru protejarea sănătății cetățenilor. Totodată, solicităm autorităților să răspundă cum au ajuns deșeurile medicale și cele care nu sunt biodegradabile (sticlă, plastic, cauciuc) în zona de compost? Cum se va ecologiza acel spațiu? Cum se va proceda pentru a elimina poluarea deja existentă în sol?”, se mai menţionează în comunicatul USR Neamţ. (M.N.; FOTO: USR Neamţ)
Un comentariu
Oare nu le ati aruncat voi?Deșeurile medicale?