De numele Dumitru Luca se leagă primii 25 de ani de existență ai companiei ADF Prod din Piatra Neamț, fiind directorul general al unuia dintre cei mai mari producători de tâmplărie termoizolantă din România. Recent, dl Dumitru Luca a luat o dificilă și îndelung analizată decizie: s-a retras de la conducerea executivă a companiei, în funcția de administrator al acesteia. Anunțul oficial a fost făcut în cadrul evenimentului Topul Firmelor Nemțene, organizat de Camera de Comerț și Industrie Neamț, pe 25 octombrie 2019. Intern, cei 240 de angajați ai companiei au fost anunțați de decizia prin care Dumitru Luca a predat ștafeta fiului său, Florin Luca, în decembrie, la petrecerea de aniversare a celor 25 de ani de activitate.
Această decizie a surprins familia și pe cei foarte apropiați, deoarece a fost una din puținele pe care dl Dumitru Luca a luat-o de unul singur. Toată lumea se aștepta ca seniorul Luca să mai rămână în fruntea companiei pentru încă o perioadă de timp.
Predare de ștafetă, după 25 de ani
Om născut la munte, în comuna Ceahlău, Dumitru Luca este, la cei aproape 71 de ani, la fel de dârz și impunător ca în tinerețe. Mintea sa chibzuită și analitică se simte imediat din felul sigur și domol în care vorbește.
”Am decis să-i las lui Florin firma. Eu vreau să petrec mai mult timp cu nepoatele mele, Ioana și Elena, să merg cu ele la schi, să vedem lumea împreună, să mă bucur împreună cu ele. Elena, nepoata cea mare, m-a convins sa învăț să schiez la 63 de ani și pot spune că ne place foarte mult. Am vizitat multe țări, însă cel mai mult îmi place Italia. Sunt administratorul firmei, însă Florin are toate prerogativele unui director general. Apreciez că și-a dorit să fie la fel, sau chiar mai bun decât mine și pot spune chiar că m-a depășit”, spune Dumitru Luca.
În biroul în care am stat de vorbă, biblioteca și pereții sunt plini cu poze de familie, portrete pictate de o artistă din Bacău și machete cu mașini de epocă. Lângă ușă, în stânga, o vitrină expune pe câteva rafturi suveniruri din numeroasele țări vizitate. Florin este la București, unde negociază contracte importante pentru viitorul companiei, așa că este un bun prilej pentru depănat amintiri.
”După ce am terminat gimnaziul, am dat examen la liceul din Borca, dar nu am fost admis. Tata nu m-a bătut și nu m-a pedepsit, însă m-a luat cu el timp de un an în pădure, pentru a vedea cum se câștigă banii. Așa că anul următor am fost mai determinat și am intrat la profesională, unde am fost unul dintre cei mai buni elevi. Printr-o conjunctură favorabilă, înainte de a face stagiul militar, am lucrat ca ajutor de buldozerist. Pentru echiparea utilajului nou, am fost trimis la Atelierele Centrale Bicaz, cele mai mari ateliere de confecții metalice din județ. Aici am avut ocazia să urmăresc activitatea angajaților și pot afirma că am învățat singur meseria de lăcătuș în confecții metalice. Niciodată nu am putut să stau și să nu fac nimic! Pe 20 octombrie 1969 am venit din armată (n.n. – serviciu de pregătire obligatoriu, pe atunci, care era de un an și patru luni) și, pe 26 octombrie, în ziua de Sfântul Dumitru, de onomastică, eram angajat la Atelierele Centrale Bicaz. Deși eram proaspăt angajat, de doar două luni, în luna decembrie, de Crăciun, am primit din partea conducerii o primă. Acest lucru i-a nemulțumit pe angajații vechi, care nu au primit primă, însă șeful de echipă și maistrul au venit cu argumente în favoarea mea. Am fost apreciat deoarece s-a văzut că îmi plăcea să învăț și să pun mâna la treabă, indiferent de ce era de făcut. Apoi, m-am apucat de învățat și am intrat la liceu, la seral, în Bicaz. Am fost 3 pe un loc la admitere. A fost greu! M-am mutat la Bistrița, în casa unui unchi, pe lângă mănăstire. Făceam naveta către liceu cu trenul sau mașina, mergeam și la serviciu și trebuia să-mi fac și de mâncare, fiind necăsătorit. A fost greu, acum copiii nu știu cum e. În clasa a IX-a m-am transferat la Piatra Neamț unde am continuat și am terminat Liceul ”Petru Rareș”. Din 1970 până în 1994 am lucrat confecții metalice la S.U.T. – Stația de Utilaje și Transport din cadrul Trustului de Construcții Montaj, cum era pe atunci, cu Șantierul 1 Piatra Neamț, 2 Roman, 3 Târgu Neamț și baza de producție SPI din cartierul Gara Veche. Între anii 1976-1978 am absolvit cursurile școlii de maiștri mecanici, fiind specialist în confecții metalice și avansând ca maistru încă din timpul școlii”.
A lucrat în același loc de muncă, timp de 25 de ani, până în toamna anului 1994, anul unei mari decizii. ”Pe 13 august 1994, pe la ora 9.30-10, nu uit niciodată, am fost chemat la o lucrare de dl arhitect Aurel Bojescu, Dumnezeu să-l ierte! Pe drum, mi-a povestit despre un atelier bine pus la punct, dar care nu mai producea nimic. Mi-a propus să-l închiriez si să-mi deschid o afacere. Am mers la Cooperativa Constructorul și am văzut spațiul. Mi-a plăcut ideea, mi-a plăcut spațiul și am acceptat. Am fost susținut în acest demers și de dl Bojescu, care m-a ajutat și m-a sprijinit. Am stat în chirie în acest spațiu timp de 10 ani”, își amintește Dumitru Luca despre începuturi.
Odată decizia luată, mai era o problemă de rezolvat: înregistrarea firmei. ”Mama mi-a împrumutat 300.000 de lei, bani obținuți pe o vacă vândută la abator, aproximativ 3.000 de lei acum. Un colaborator austriac a spus că «vaca a fost de aur»! Cu acești bani am mers să fac actele pentru firmă. Deși este dificil de conceput un nume relevant pentru o firmă nouă, am găsit o variantă: DAF Prod, de la Dumitru, Adriana – soția și Florin – fiul. Însă nu am putut folosi acest nume, deoarece este marcă înregistrată. Astfel, pe 23 octombrie 1994, a fost înființată firma ADF Prod, iar pe 19 decembrie 1994 a fost prima zi de activitate. Prima comandă pe firmă a fost în valoare de 5 milioane, bani cu care am cumpărat profile, electrozi, accesorii și am plătit salariile pentru luna decembrie. Am început cu confecții metalice, apoi, în 1998, am trecut la confecții din aluminiu și, ușor-ușor, am trecut la PVC. În prezent, suntem primii din România care am dat în funcțiune o fabrică de geam termoizolant cu linie automatizată pentru aplicarea și montarea distanțierului termic DuraTherm® și între primele 10 firme din țară în domeniul nostru de activitate”.
Investiție de 7 milioane euro în fabrica de geam termoizolant și creșterea cu 25% a cifrei de afaceri a companiei ADF Prod
Pentru Florin Luca, preluarea firmei într-un moment de expansiune pe piața de profil vine după 18 ani în care a muncit umăr la umăr cu tatăl său. Are 43 de ani și a început să se implice încă de când era student la Teologie. Teologia a fost o cale spre care l-au îndemnat părinții și bunicii. După doi ani, a renunțat la preoție. Este un un pas pe care l-a făcut susținut de familie, care a înțeles că fiul are altă menire.
Misiunea la care Florin s-a angajat este de a crește constant valoarea ADF Prod: ”Anul 2005 a reprezentat un moment decisiv în activitatea firmei, întrucât atunci s-a stabilit ca activitate unică producția de tâmplărie din PVC cu geam termoizolant. În firmă s-a investit constant, încă de la început, în utilaje performante de ultimă generație, în fluxuri tehnologice noi și în capitalul uman. Avem în echipă muncitori care sunt în ADF de peste 20 ani, unii sunt chiar de 25 de ani. De aceea am decis, în 2018, să le acordăm un spor de fidelitate angajaților noștri cu vechime. Am încheiat anul 2019 cu o creștere cu 25% a cifrei de afaceri, față de anul precedent. Conform planului strategic, pentru anul 2020, obiectivul nostru financiar constă în atingerea unei cifre de afaceri de 20 milioane euro. Activitatea noastră de export a ajuns, anul trecut, la peste 40% din cifra de afaceri și avem parteneri de tradiție în Germania, Italia, Franța, Benelux și Austria. Pe piața internă, se poate observa o orientare a beneficiarilor către produse performante, iar domeniul se înscrie, în acest moment, în mod clar, pe un trend ascendent. Ne dorim ca pe piața națională să existe o concurență loială, astfel încât să fie asigurată calitatea produselor dorită de beneficiari și să fie stimulată inovația în domeniu.
În ceea ce ne privește, ne asumăm în continuare rolul unui adevărat deschizător de drumuri, prin lansarea de noi tendințe în fabricarea unor produse de calitate superioară, fără a pierde din vedere nivelul de profitabilitate. Suntem primul producător autohton ce își consolidează nivelul de calitate a ferestrelor livrate, prin implementarea tehnologiei de aplicare robotizată a distanțierului de tip warm-edge DuraTherm®. Valoarea totală a investiției în fabrica de geam termoizolant s-a ridicat la 7 milioane euro și a fost dată în funcțiune în toamna anului 2018. Avem, la Piatra Neamț, prima linie pentru aplicarea și montajul distanțierului termic DuraTherm® din România. Investițiile viitoare se vor concentra în capitalul uman și în noi unități logistice și de producție. Cel mai important proiect pe care îl avem în vedere este construirea unei noi fabrici pentru producția tâmplăriei din PVC, dotată cu cele mai moderne echipamente și fluxuri tehnologice. În ce privește comercializarea și relațiile cu partenerii noștri, în acest moment lucrăm la implementarea unei soluții software integrate pentru managementul afacerii. Obiectivul nostru principal este să oferim cele mai bune ferestre și uși termoizolante, iar alături de noi se află furnizori de notorietate pe piață, cu care ne-am păstrat în timp relațiile de colaborare – Salamander, Maco și Saint-Gobain”.
ADF Prod Piatra Neamț – Prima fabrică de geam termoizolant cu linie automatizată pentru aplicarea și montarea distanțierului termic DuraTherm® din România
Investiția de 7 milioane euro în prima fabrică de geam termoizolant dotată cu linie robotizată pentru aplicarea și montarea distanțierului termic DuraTherm® a fost pusă în funcțiune în luna septembrie 2018.
Noua fabrică ADF este situată în zona industrială a municipiului Piatra Neamț și se întinde pe o suprafață de 6.500 mp. Ea găzduiește echipamente CNC de ultimă generație, care execută în regim complet automat pachetele de geam izolant destinate echipării ferestrelor, de la scanarea sticlei pentru evitarea imperfecțiunilor, la poziționarea acestora, aplicarea distanțierului DuraTherm®, inserția gazului inert și sigilarea secundară. Echipamentul de sigilare are o lungime de 60 de metri și include 3 roboți ce realizează cu maxim de precizie operațiunile de aplicare a distanțierului DuraTherm®, cele din gama AGP (asamblare, umplere cu gaz inert și presare a elementelor componente ale pachetului vitrat), respectiv de sigilare finală. Această linie de producție este controlată de un singur operator uman, care are rolul de a superviza producția. Timpul de realizare al unui pachet de gem izolant cu două foi de sticlă este de 22 de secunde, modelele pluristratificate necesitând doar 33 de secunde pentru fabricație.
Linia de aplicare a distanțierului este realizată de compania austriacă LiSEC, care are peste 50 de ani de experiență în procesarea sticlei, dispunând de serviciile unui departament puternic de cercetare și având peste 250 de invenții brevetate. Utilajele sunt operate de specialiști ADF instruiți în Austria.
Prin această investiție, compania ADF devine primul producător din România, unul din cei 50 de fabricanți din Europa și peste 100 existenți la nivel mondial, care ridică nivelul de calitate al ferestrelor prin implementarea tehnologiei de aplicare robotizată a distanțierului termic.
- Ce este DuraTherm®?
DuraTherm® este distanțierul termic (Warm Edge) aplicat robotizat, care fixează colile de sticlă, astfel încât ferestrele sa fie performante, frumoase și longevive.
Această tehnologie permite înlocuirea unui ansamblu de componente folosit la distanțierele clasice cu o componentă unică, realizată dintr-un material compozit cu înalte performanțe de izolare, etanșeizare și rezistență. Acesta ia o formă estetică discretă, ce îl recomandă ca fiind invizibil. Materia primă care stă la baza acestui distanțier este formată dintr-o singură componentă, având la bază polysobutylen, ce include și materialul absorbant (sita moleculară). Aceasta este produsă de renumita companie germană KÖMMERLING Chemische Fabrik Gmbh și este cunoscută sub numele KÖDISPACE 4SG, cel mai sigur sistem de distanțiere de pe piață. Soluția este perfecționată continuu de peste 20 de ani de KÖMMERLING, în colaborare cu BASF, cea mai mare companie din lume din industria chimică.
- Eficiență energetică ridicată
Transmitanța liniară ψ-value (PSI): 0,035 W/m2K.
Rata de pierdere gaz: 0,4% pe an (limita <1%).
DuraTherm® contribuie la îmbunătățirea coeficientului termic al ferestrei Uw. Noul distanțier aplicat la cald este optim pentru case pasive și este foarte eficient în prevenirea apariției condensului.
De ce să alegi ferestrele ADF cu DuraTherm®
* Adaptare automată a grosimii pachetului de geam izolant – Robotizarea determină obținerea cu mare acuratețe a grosimii pachetului de geam izolant, cu toleranțe admise de producătorii de profile de ±1 mm și integrarea perfectă a acestuia în rama ferestrei (fără presiuni suplimentare pe garniturile de etanșare care să cauzeze apariția unor neconformități).
* Fără migrare de butil – Atunci când se utilizează îin pachetul de geam izolant distanțieri clasici, poate apărea așa numitul fenomen ”migrare de butil”. În acest caz, calitățile ferestrelor sunt afectate atât din punct de vedere tehnic, cât și estetic.
Reacția chimică pe care DuraTherm® o face cu sticla pe care este aplicat determină lipsa acestui fenomen.
* Aliniere perfectă (geam izolant triplu) – Aplicarea complet robotizată a distanțierului DuraTherm® contribuie la un aspect estetic impecabil. Cele două distanțiere din pachetul de geam izolant cu 3 foi de sticlă sunt perfect aliniate.
* Distanțier aplicat continuu, fără întreruperi – Performanțele ferestrei sunt asigurate pe termen lung, deoarece nu există conectori sau colțari de îmbinare. Gazul dintre colile de sticlă este păstrat pentru multă vreme, DuraTherm® având cea mai mică rată de pierdere gaz dintre distanțierii existenți pe piață.
* Flexibilitate crescută – Distanțierul preia deformările sticlei. DuraTherm® este elastic, flexibil și face ferestrele mai rezistente la impactul vântului cu acestea sau la fluctuațiile temperaturilor și ale presiunii atmosferice.
* Culoare neutră – Culoarea negru mat a distanțierului DuraTherm® integrează perfect din punct de vedere estetic pachetul de geam izolant în rama ferestrei, indiferent de culoarea acesteia.
* Forme diverse – Aplicarea automatizată a distanțierului DuraTherm® permite montarea în condiții de maximă performanță, chiar și pentru ferestrele care au forme speciale.