Ciprian Nechita, bărbatul din Piatra-Neamț care s-a infectat cu coronavirus la Campionatul național de dans sportiv, a reacționat după ce șefii instituțiilor din Sănătate l-au acuzat că a ascuns faptul că a fost la sala polivalentă. Dar din relatarea lui rezultă nu doar că n-a ascuns acest lucru, dar i s-au recoltat probe abia după 3 zile de la momentul în care a spus că a participat la campionat.
”Vreau sa vin cu niște precizări cu privire la informațiile apărute în presa locală și care au fost preluate și de presa centrală cu privire la faptul ca aș fi mințit medicii de la UPU și aș fi ascuns faptul că am participat la concursul de dans sportiv. În primul rând, primul simptom pe care l-am avut a fost o mică stare febrilă, vineri seara, pe care am pus-o pe seama vechilor mele probleme cu o amigdalită care revine întruna. Sâmbătă dimineață, la ora 8.00, când mă pregăteam să ies din casă, am leșinat pur și simplu timp de 2 secunde, iar soția a sunat impacientată la ambulanță, care a venit repede și m-a transportat la UPU. La UPU, mi-au pus întrebări de genul dacă am fost în străinătate, dacă știu să fi întrat în contact cu persoane infectate, am răspuns la toate întrebările, nu am fost întrebat dacă am fost la concursul de dans și nici mie nu mi-a trecut nicio secundă prin cap să zic asta, venisem cu un leșin, nu cum se spune cu probleme respiratorii. Nici nu mi-a trecut prin cap să ascund așa ceva, drept dovadă după ce mi-au făcut câteva analize, când să plec din UPU spre un salon, una din doamnele asistente m-a întrebat dacă nu am fost cumva la concursul de Dans Sportiv și am răspuns că da. Din momentul acela a început nebunia și m-au dus în izolare ca și suspect de coronavirus deși simptomele nu arătau asta, chiar și doamna doctor care m-a investigat amănunțit era ferm convinsă că febra care între timp reapăruse este de la amigdale, motiv pentru care mi-a prescris antibiotic. După mai multe investigații și analize făcute sâmbăta și duminica, luni, văzând că starea febrilă continuă chiar și cu antibiotic, mi-a fost luată probă pentru Coronavirus și marți dimineață am fost anunțat că sunt pozitiv. La concursul de Dans Sportiv participasem cu băiatul meu care a cântat Imnul național, sâmbătă și duminică, respectiv 29 februarie – 1 martie, deci oricum erau 14 zile sâmbătă, dar nici măcar nu m-am gândit la asta. Nicio autoritate publică locală, nu a făcut vreun anunț în acest sens, ca în caz că am participat la concursul acela să ne izolăm sau mai știu eu ce, că aș fi făcut-o, nu sunt inconștient să-mi pun familia în pericol. Sau poate pe formularul ăla al lor puteau să întrebe și de Sala Polivalentă. Imediat după ce am aflat că sunt pozitiv, am contactat absolut toate persoanele cu care intrasem în contact în ultima vreme și le-am cerut să se autoizoleze, ceea ce s-a și întâmplat, inclusiv toată firma la care lucrez. Soția mea a dat toate detaliile DSP-ului cu privire la unde am fost în ultima perioadă. Îmi pare rău pentru personalul medical care a întrat în izolare, dar nu am avut nicio intenție de a ascunde ceva, nu aveam de unde să știu ca sunt infectat și nici simptome nu am avut care să mă ducă cu gândul că aș fi infestat. Cei care mă cunosc știu ce om sunt și știu că nu aș face cu intenție așa ceva. Mulțumesc!”.
Despre acest caz, care a trimis la izolare două cadre medicale de la Serviciul Județean de Ambulanță și cinci de la UPU, declarațiile oficiale sunau acuzator.
”Echipajul medical s-a dus la acest caz, acasă, fără a avea echipament de protecție adecvat unei suspiciuni de coronavirus. Bărbatul nu a spus că a participat la evenimentul din Piatra Neamț, nici când a fost întrebat din dispecerat, nici când a ajuns asistenta noastră medicală la el. Aceasta este o problemă, pentru că oamenii nu răspund sincer” – Dorice Albu, managerul interimar al Serviciului Județean de Ambulanță.
Față de o asemenea atitudine putem să ne întrebăm de ce angajații unui serviciu de ambulanță intră în casa unor oameni, la vreme de epidemie, fără să aibă echipament de protecție adecvat? De ce își asumă niște profesioniști, aflați în linia I a luptei cu virusul, să depindă de ”sinceritatea” oamenilor? Dar dacă oamenii nu au nicio intenție să fie nesinceri, însă habar nu au că sunt infectați, inconștiența la cine se manifestă de fapt? Aceleși întrebări sunt valabile și pentru cadrele de la UPU, unde lucrurile stau exact la fel.
”Pacientul nu a spus inițial că a fost la evenimentul de la Sala Polivalentă, personalul medical din UPU nu avea echipamentul adecvat în momentul consultului, astfel că toate cele 5 cadre medicale sunt în izolare la domicilii. Ieri li s-au prelevat probe, așteptăm rezultatele de la Iași”, a declarat dr. Daniela Marcoci, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.
Iar dacă, în timp ce îndemnurile pentru oamenii de rând sunt să se spele pe mâini, să se dezinfecteze și să se protejeze cum știu ei mai bine, niște cadre medicale își asumă riscul de a nu purta echipamentul adecvat, nu există decât un motiv care să le scuze: nu au suficiente echipamente. Și dacă nu au, să spună deschis, să facă apel public la ajutor, nu să-și lasă sănătatea la mâna pacienților, bazându-se pe ”sinceritatea” lor.
Cristina MIRCEA