Tribunalul Neamț a pronunțat astăzi, 3 martie, prima sentință în dosarul celor 4 polițiști rutieri de la Târgu Neamț, trimiși în judecată pentru luare de mită și falsificarea unor procese verbale. Vasile Marius Cucoș a primit o pedeapsă de 3 ani cu suspendare, pe un termen de supraveghere de 3 ani și 90 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Primăriei Târgu Neamț sau în cadrul Primăriei Agapia, exact la fel ca Ștefan Epanu. Bogdan Marius Nechita a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare și 70 de zile de muncă în folosul comunității, iar Alin Florin Popa Mocanu a fost singurul dintre polițiști achitat. Instanța a achitat și unul din șoferii acuzați că au dat mită, iar pe celălalt l-a condamnat la 11 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de 2 ani și 60 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Primăriei Piatra-Neamț sau în cadrul DGASPC Neamţ.
Instanța a mai stabilit, de asemenea, să confiște mita și să anuleze procese verbale falsificate: ”Dispune confiscarea de la inculpatul C. V. M. a sumei de 250 lei şi de la inculpatul E.Ş. a sumei de 350 lei. În temeiul art. 25 alin. 3 raportat la art. 397 alin. 3 Cod procedură penală, dispune anularea proceselor verbale seria PNTX nr. 0059656/24.04.2016 şi seria PNTX nr. 0065053/17.05.2016”.
Hotărârea instanței poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău, dar chiar în situația în care pedepsele pentru polițiști vor rămâne cu suspendare, ei tot vor trebui să plece din sistem. Singurul care poate să-și continue cariera, dacă achitarea va fi menținută, este Alin Florin Popa Mocanu.
Cei 4 agenți de poliție au fost trimiși în judecată pentru că ”în perioada 24 aprilie – 17 mai 2016, au pretins și primit sume de bani cuprinse între 50 și 200 lei, pentru a nu aplica sau pentru a aplica sancțiuni contravenționale mai ușoare unor conducători auto, cu ocazia constatării unor încălcări ale normelor privind regimul circulației rutiere”, după cum au stabilit ofițerii DGA Neamț. La vremea trimiterii lor în judecată au existat oameni care i-au considerat nevinovați, dar și oameni care i-au catalogat drept șpăgari. Cum au stat lucrurile de fapt este treaba instanței să stabilească. Ceea ce este absolut demn de consemnat, ca o privire lucidă asupra fenomenului, este declarația unui martor, care a fost audiat de judecător în ședința de miercuri, 7 august 2019.
Viorel Horia: ”În data de 17.05.2016 mă deplasam cu autoturismul și am fost oprit de un echipaj de politie, care mi-a cerut să prezint documentele mașinii și buletinul deoarece am depășit viteza legală. Am scos actele din torpedo și am pus 200 de lei în certificatul de înmatriculare. Polițistul nu a văzut ca am pus bani în certificatul de înmatriculare și a plecat să verifice documentele. Când s-a întors mi-a înapoiat actele și a spus că în procesul verbal mi-a aplicat un avertisment. Am semnat procesul verbal și am plecat. Când am pus actele la locul lor, am observat că în certificatul de înmatriculare nu mai erau banii. Eu am dat această sumă de bani ca să nu fiu sancționat cu amendă și puncte de penalizare. Când am ajuns acasă am observat că în procesul verbal, pe lângă avertisment, aveam și puncte de penalizare. În luna ianuarie am fost căutat acasă de către un domn, care s-a prezentat drept vărul polițistului și a zis că a venit să-mi restituie suma de bani pe care am dat-o polițistului, cei 200 de lei”.
C.M.