Județul Neamț ocupă un nedorit loc 9 în clasamentul violenței făcut la nivel național și se situează pe locul 6 la numărul de ordine de protecție emise pentru a proteja victimele de agresori. Anul trecut au fost emise 256 de astfel de ordine, iar în primele două luni din acest an deja sunt 41.
Evident, cele mai multe agresiuni se consumă în familie, iar victime sunt, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, femeile.
Recentele modificări legislative, care permit polițiștilor să intre în casele oamenilor fără acordul proprietarilor și fără aviz de percheziție, au drept scop tocmai separarea agresorului de victimă. Și agresorul este scos din casa lui, chiar dacă trăiește în concubinaj cu o femeie care nu are niciun drept asupra acelei locuințe.
Vizavi de posibilitatea ca polițiștii să comită vreun fel de abuzuri, conducerea Poliției Neamț a precizat că sunt reglementate foarte clar situațiile în care se poate pătrunde într-o locuință și nimeni nu-și permite să încalce legea. Conform noilor reglementări polițistul are dreptul să intre în casa cuiva doar atunci când există indicii că acolo cineva se află în pericol sau suspiciuni că ar fi o persoană decedată. De asemenea, polițistul poate pătrunde într-o locuință pentru a prinde autorul unei acțiuni flagrante sau dacă are informaţii că acolo s-ar ascunde un terorist.
Comisarul șef Denis Prisăcăruță, ofițer specialist în cadrul Serviciului de Ordine Publică, responsabil cu violența domestică, ne-a declarat că, în ultimul timp, sunt foarte rare cazurile când polițiștii se autosesizează. ”Avem foarte multe sesizări din partea victimelor sau a vecinilor și imediat echipajul de poliție merge la locul solicitării, împreună cu echipa mobilă de asistență socială. Se emite un ordin de protecție provizoriu, care este valabil 5 zile, agresorul este scos din casă și dus la adăpostul primăriei, dacă discutăm despre mediul urban unde există așa ceva, sau la psihiatrie dacă este sub influența alcoolului și are tulburări psihotice. În mediul rural, unde nu sunt spații în care pot fi cazați în cele 5 zile, de regulă, sunt primiți temporar la rude sau la prieteni. Cert este că sunt obligați să nu se apropie de victimă la o anumită distanță și să predea armele pe care le dețin. Ulterior, alți polițiști față de cei care au fost la intervenție și au emis ordinul provizoriu, monitorizează agresorul și verifică dacă acesta respectă obligațiile pe care le are. În caz contrar, se dispune imediat reținerea pentru 24 de ore, după care se poate dispune măsura controlului judiciar sau a arestării preventive, în funcție de situație”.
Bizar, chiar dacă victima însăși sună la 112 și este clar că a fost lovită, ea poate renunța la ordinul de protecție provizoriu, în speranța că agresiunea nu se va mai repeta. Din păcate, de cele mai multe ori, se repetă. Însă indiferent dacă victima solicită sau nu ordin de protecție provizoriu, agresorului i se întocmește dosar penal pentru lovire sau alte violențe, este cercetat și trimis în judecată.
C.M.