În plină criză naţională, marţi, 10 martie, în sala de şedinţe a primăriei Târgu Neamţ a avut loc o şedinţă de urgenţă, la care au participat reprezentanţi ai tuturor instituţiilor publice din oraş. Tema întâlnirii a fost prevenirea şi combaterea virusului Covid-19.
Primarul Daniel Harpa, viceprimarul Vasile Apopei, city-managerul Geanina Fedeleş, alături de şefi ai instituţiilor publice locale, managerul spitalului, directori de şcoli, şefi ai jandarmeriei, pompierilor, poliţiei naţionale şi poliţiei locale, dar şi protopopul de Târgu Neamţ, au discutat principalele măsuri de prevenire şi combatere a acestui nou virus, atât în comunităţii cât şi în instituţiile pe care le conduc.
Primarul Harpa: Elevii să evite locurile închise, mall-urile şi cinematografele
„Aşa cum ştiţi, s-a dispus prin hotărâre de Guvern, în vederea combaterii virusului Coronavirus, suspendarea activităţii şcolare până pe data de 22 martie. În funcţie de cum evolua lucrurile în perioada următoare este posibil ca această perioadă de suspendare a activităţii şcolare să fie prelungită. De aceea, am rugămintea ca toţi directorii şi profesorii să discute cu elevii şi să le pună în vedere să stea cât mai izolaţi, să evite locurile închise, gen mall-uri sau cinematografe. Să încercăm să prevenim pe cât posibil ca acest virus să ajungă la noi. Până la acest moment nu avem probleme în oraşul nostru. Sunt câteva cazuri izolate, cum au fost acele patru persoane de la tabăra Oglinzi, dar analizele le-au ieşit bune şi au plecat deja acasă. Am rugămintea la d-stră, ca atunci când depistaţi persoane care vin din acea zonă a Italiei cu probleme să anunţaţi imediat”, a transmis primarul Daniel Harpa.
Acces interzis în spital, pentru aparţinatori şi vizite
Dr. Florin Apostoae, managerul spitalului a anunţat public că accesul aparţinătorilor bolnavilor şi al vizitatorilor va fi interzis în spital: „Ca şi gravitate a bolii nu este atât de gravă, dar având în vedere rata de transmitere a bolii este problema. Fiind un virus nou, acesta va avea o răspândire mult mai largă, de aceea numărul de persoane cu risc de a deceda este mult mai mare numeric, nu procentual. În special la persoanele în vârstă şi cu boli asociate. Problema este că spitalul Târgu Neamţ are doar 30 de paturi de boli infecţioase. Am avut un singur caz cu suspiciune, dar s-a infirmat într-un final. Pentru un singur caz de suspiciune am folosit cinci combinezoane. De toate avem 120 de combinezoane. Avem măşti, avem dezinfectant şi mănuşi doar pentru personalul din spital. Este foarte important ca cei care vin din zona galbenă să se izoleze la domiciliu. Vietnamul şi Koreea au luat măsuri drastice, au închis şcoli, transporturi în comun, tot, iar rata de răspândire a bolii a scăzut drastic. Aproape la zero. Dacă iniţial a părut o glumă, acum nu mai e o glumă. Boala oricum se va răspândi. Asta să fie clar. Fiind un virus nou, până la apariţia unui vaccin poate dura 1 an, 1 an şi jumătate, pentru că mai întâi aceste vaccinuri trebuie testate pe animale şi apoi pe om. Fac un apel către cetăţeni să vină la spital doar dacă este o urgenţă majoră. Este interzis accesul aparţinătorilor şi al vizitatorilor în spital. Toate uşile spitalului vor fi încuiate şi nimeni nu va intra. Chiar cu riscul de a apărea nemulţumiri şi reclamaţii”.
Director de liceu: „Sper să se prelungească termenul de suspendare a activităţii şcolare”
Prof. Adina Margine, directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” speră ca Ministerul Educaţiei să prelungească termenul de suspendare a activităţii şcolare, după data de 22 martie: „Noi am făcut dezinsecţie în decembrie, ianuarie şi februarie, iar de mâine vom face o altă dezinsecţie în şcoală. Personalul didactic, nedidactic şi auxiliar, acesta va rămâne la muncă. Vom veni la serviciu. Cu toţii sunt instruiţi cu felul în care să se protejeze. Pentru siguranţa elevilor sperăm ca Ministerul Educaţiei să prelungească această perioadă de suspendare a activităţii şcolare. Am instruit elevii cu privire la igienă şi autoizolare”.
Protopopul de Târgu Neamţ: ”Enoriaşii bolnavi să nu vină la slujbă la biserică.”
Protopopul de Târgu Neamţ, preotul Neculai Axentioi: „Aşa cum bine ştiţi Patriarhul României a comunicat, ca persoanele bolnave să nu vină la biserică. Fiecare preot a luat măsuri de igienizare în biserica lui. Persoana bolnavă poate săruta sfânta icoana acasă. În biserică nu avem mai mult de o sută sau o sută şi ceva de persoane. Recomand enoriaşilor bolnavi să nu vină la biserică la slujbă şi să stea acasă”.
Medic veterinar: „O recombinare genetică a acestui virus ar putea creea mari probleme”
Medicul veterinar, dr. Constantin Antohi: “Şi noi medicii veterinari suntem în alertă maximă. Probabil, până la urmă se va gestiona această epidemie, dar riscurile rămân în continuare, pentru că variabilitatea genetică a acestui virus este foarte mare. Şi o recombinare genetică ar putea crea foarte mari probleme. Să lăsăm gestionarea acestei probleme extrem de grave şi de îngrijorătoare specialiştilor şi profesioniştilor”.
C.T. STURZU
Un comentariu
Coronavirus se poate transmite de la o persoană pozitiva fără sintome la alți sănătoși. Măsurile luate în cazul acestui virus nu sînt suficiente. Adunarea în grupuri mari este o greșeală, nu doar elevi nu trebuie să frecventeze cluburi, cinema și centre comerciale ar trebui o regula pentru toți. Limita de 100 persoane în biserică care stau aproape unul de altul cu obiceiurile de a se îmbrățișa și pupa între ei nu îi apară. Se spune ca se propagă foarte rapid, durata de incubație e apreciată la 14 zile. Si dacă la liceu s-a făcut dezinsecție în decembrie, acum ar trebui sa facă dezinfecție.