Închisă din anul 2009, clădirea Poștei centrale din Piatra-Neamț pare să aibă, în sfârșit, șansa unui proiect de reparații și să fie redeschisă. Astăzi, 9 martie, a avut loc o discuție între directorul Direcției imobiliare din cadrul Poștei Române, Liviu Călin, cu primarul Dragoș Chitic și cu directoarea Direcției pentru Cultură Neamț, Rocsana Josanu. La întâlnirea, la care au participat și responsabili cu urbanismul din primărie, dar și Cristian Tapalagă, directorul Oficiului Județean de Poștă Neamț, care a insistat foarte mult să vină cineva de la București să vadă cum arată clădirea, s-au stabilit lucruri încurajatoare.
”Am aflat că Poșta Română are bani pentru intervenții și m-am bucurat pentru că este prima dată când aud că sunt banii necesari. Autorizația de construire expiră pe 20 martie și până atunci se va stabili exact când încep lucrările”, a declarat Rocsana Josanu.
La rândul său, Cristian Tapalagă a precizat că, în primul rând trebuie montată o centrală termică, apoi trebuie refăcută instalația electrică – suprasolicitată pe vremea când clădirea nu avea încălzire și personalul folosea calorifere electrice, iar în al treilea rând trebuie făcut acoperișul. Pe 19 martie, Poșta Română va comunica exact de câți bani dispune și ce lurări se vor face, termenul de execuție fiind de 18 luni.
”La București se știa că această clădire stă să cadă și de aceea am tot insistat să vină cineva din conducere și să vadă la fața locului care este de fapt situația”, a declarat Cristian Tapalagă. ”Vreau să mulțumesc decidenților de pe plan local pentru suport și pentru că-și doresc în egală măsură cu noi să redăm această clădire municipiului PIatra-Neamț și județului Neamț”.
Într-un text publicat de Mesagerul de Neamț în 2015, text care poate fi recitit aici, liderul de sindicat de la acea vreme a spus, cu subiect și predicat, de ce a fost închisă clădirea.
„Doar știe toată lumea că PDL-ul a vrut să facă acolo cazino și trebuia găsit un motiv pentru mutare”, declara Vasile Trifescu, liderul Sindicatului Lucrătorilor din Poșta Română filiala Neamț. „Mai întâi s-a stricat un cazan, al doilea nu avea autorizație ISCIR, oamenii se încălzeau cum puteau, cu radiatoare, și instalația electrică n-a făcut față. Mai săreau siguranțele din când în când și, atunci, directorul Mihai Chebac, care a fost numit strict politic și până atunci n-a avut nicio legătură cu poșta, a hotărât să ne mutăm. Pentru spațiul de vizavi de muzeu, s-a plătit o chirie de 19,5 euro/mp fără TVA, în condițiile în care, la vremea aceea, dl. Zaharia mi-a spus că, la Casa de cultură, exista spațiu de închiriat cu 4 euro/mp. La mall-ul de la piață, s-a făcut contract pe 12 euro/mp, iar bani pentru două centrale termice de apartament, care ar fi rezolvat problema încălzirii în toată clădirea veche, nu s-au găsit. A fost o afacere murdară, girată de la centru, și, drept mulțumire că a încheiat-o, Mihai Chebac a fost promovat la București. Nu i-a păsat ce lasă în urmă. Când s-au mutat lucrătorii, nu s-a gândit nimeni să golească instalațiile, a înghețat apa în conducte, au plesnit, au fost inundații. Și, chiar în condițiile astea, în 2013, când a venit un expert de la Botoșani și a făcut săpături lângă temelie, a spus că mai putem ridica două etaje liniștit deasupra și construcția rezistă, nu are nicio problemă de structură. Dacă nu se implica politicul, nu se ajungea aici”.
Acum dacă face cineva un calcul cu banii care s-au dus pe chirie vreme de 11 ani, este ușor de văzut, pe de o parte, cât s-a câștigat din închiderea Poștei centrale, și pe de altă parte, ce sumă s-ar fi putut investi în acest monument istoric, dacă Poșta Română ar fi avut bunăvoința să-l întrețină și nu să plătească atâția ani chirie.
C.M.