Duminică, 1 martie, la Casa Culturii „Ion Creangă”, în cadrul Zilelor „Ion Creangă” s-a desfăşurat cea de a IV-a ediţie a galei „Oameni de poveste”. Trofeul „Oameni de poveste” este o recunoaştere publică faţă de cetăţenii implicaţi voluntar şi altruist în viaţa oraşului Târgu Neamţ. Noutatea din acest an a fost aceea că au fost premiaţi şi oameni din diaspora, plecaţi din Târgu Neamţ, dar mereu cu inima acasă.
Amfitrionul evenimentului a fost prof. Elena Preda, care a prezentat şi invitat pe scenă pe protagoniștii ediției.
Familia Francesco şi Ionela Capuano au fost primii oameni de poveste care şi-au primit trofeul şi diploma din mâna city-managerului Geanina Fedeleş.
„Anual familia Capuano acordă premii speciale unor copii care au performanţe şcolare şi anual oferă cadouri unor copii defavorizaţi. Francesco Capuano este un ambasador al oraşului Târgu Neamţ”, i-a prezentat prof. Elena Preda.
„Nu obişnuim să ne facem publică viaţa noastră privată. Tot ce am făcut pentru comunitate este pentru că iubim acest oraş. Tot ce am dăruit, Dumnezeu ne-a dat înapoi înzecit. Vă mulţumesc mult pentru acest premiu!”, a transmis Francesco Capuano.
A urmat prof. Aurelian Silvestru, printre altele preşedinte fondator al Asociaţiei de Creaţie TOCONO, fondator şi director al liceului Prometeu din Chişinău. Acesta a publicat zeci de cărţi, iar în prezent este editorialist la Vocea Basarabiei și lider al Forumului Democrat al Românilor din Republica Moldova.
A treia personalitate invitată pe scenă a fost Mihai Simion, a cărui poveste a spus-o Mesagerul de Neamţ aici.
“Viaţa lui Mihai Simion ar putea fi chiar şi ecranizată. A plecat din cartierul Pometea şi a ajuns în Legiunea Străină. Apoi, drumul din viaţa lui Mihai Simion s-a schimbat. La această oră principalul beneficiar al obstacolelor de călărie ale lui Mihai Simion este Casa Regală a Marii Britanii. Toate concursurile de călărie din lume deţin obstacolele lui Mihai Simion. Este un ambasador al oraşului Târgu Neamţ în lumea întreagă”, l-a prezentat prof. Elena Preda.
“Sunt sigur că fiecare din această sală are în spate o poveste minunată. În viaţă am ascultat şi am încercat să învăţ de la cei mai mari şi de la cei înţelepţi. Dacă ar fi să transmit un mesaj sau un sfat aş spune aşa: Ascultă şi învaţă, Îndrăzneşte sau Cere şi ţi se va da, Nu renunţa, Acceptă schimbarea, Alege, Aminteşte-ţi că durerea nu durează pentru totdeauna, Ai dreptul să greşeşti şi învaţă din greşeli”, a transmis Mihai Simion.
Ultimul, dar nu cel din urmă, a primit trofeul Cristian Anghel, despre care tot Mesagerul de Neamţ a scris aici. La bază profesor de filosofie, Cristian Anghel a plecat de mulţi ani în Anglia, iar astăzi este angajat în Poliţia Metropolitană.
“Cristi Anghel poate fi un model de viaţă pentru cum să nu renunţi la ţara ta. Şi-i mulţumesc jurnalistului de la Mesagerul, care a fost pentru mine o minunată sursă de inspiraţie la acest trofeu, şi-a început prezentarea prof. Elena Preda. Aşadar, se acordă placheta de onoare şi trofeul ”Oameni de poveste” domnului profesor Cristian Anghel, pentru poveştile de viaţă pe care le-a scris în lume despre urbea Târgului Neamţ, pentru implicare în viaţa tinerilor, pentru modelul de viață pe care-l oferă tinerei generaţii, pentru contribuţia adusă la creşterea prestigiului adusă comunităţii noastre. Îţi mulţumim că exişti şi te aşteptăm acasă!”, a adăugat prof. Elena Preda.
Pentru că nu a putut ajunge la eveniment şi să-şi ridice trofeul, un prieten de-al său, prof. Valentin Cezar Teodorescu i-a ridicat premiul.
Seara s-a încheiat cu un concert al sopranei Clara Topliceanu, aplaudat la scenă deschisă.
C.T. STURZU