În plină stare de urgență, România funcționează pe bază de ordonanțe militare, care impun restricții peste restricții pentru a evita riscul extinderii infecției cu coronavirus. Doar că ordonanțele militare sunt date în virtutea OUG 1/1999, care stabilește, la articolul 9: ”Conducătorii autorităților publice, ai celorlalte persoane juridice, precum și persoanele fizice au obligația să respecte și să aplice toate măsurile stabilite în prezenta ordonanță de urgență, în actele normative conexe, precum și în ordonanțele militare sau în ordine, specifice stării instituite. Conducătorii autorităților publice și administratorii operatorilor economici care asigură servicii de utilitate publică în domeniile energetic, sănătate, agricultură și alimentație, alimentare cu apă, comunicații și transporturi au obligația de a asigura continuitatea furnizării serviciilor esențiale pentru populație și pentru forțele destinate apărării”.
Firesc, ca orice act normativ care se respectă, și acesta conține sancțiuni. Și le găsim la art 28: ”Nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 lei la 5.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 1.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice”.
Și da, 70.000 de lei pentru un agent economic este o sumă pe care o simte. La fel cum o sancțiune de 5.000 de lei pentru românul de rând pentru care banii ăștia înseamnă două salarii și jumătate îl determină pe acel român de rând să respecte fiecare literă din ordonanțele militare, Mai ales că cea mai recentă ordonanță prevede că nu scapă de amendă sau de dosar penal nicio persoană care nu respectă autoizolarea sau carantina.
”România sancționează nerespectarea carantinei cu amenzi din 1999: 50 de lei pentru persoanele fizice și 500 pentru persoanele juridice ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază.
(2) Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.
(3) Măsurile dispuse potrivit alin.(1) și (2) nu exonerează persoanele de răspunderea contravențională sau penală”, prevede Ordonanța militară nr. 2 din 21 martie 2020.
Și dacă pe hârtie, sancțiunile par de natură a determina oamenii să fie cât mai ”cuminți”, în fapt Ordonanța 1 din 1999, referitoarea la starea de urgență și starea de asediu este călcată în picioare de o altă ordonanță dată doi ani mai târziu.
”Ordonanța Guvernului nr. 2 din 2001 stabilește că, în timp de 15 zile, contravenientul are dreptul să achite jumătate din minimul amenzii, iar agentul constatator este obligat să-i aducă la cunoștință acest lucru”, a precizat agentul Georgiana Moșu, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț.
Ce ar mai fi de adăugat? O țară plină de indisciplinați pe care îi interesează de la foarte puțin spre deloc câți oameni pot îmbolnăvi luptă împotriva coronavirusului cu insuficiente echipamente de protecție, cu insuficiente teste, cu insuficiente locuri în spitale și cu amenzi de…50 de lei. Sa ne dea Dumnezeu sănătate!
C.M.