În această după-amiază, 24 martie, s-a decis ca pe perioada epidemiei, pacienții din Neamț bolnavi de noul coronavirus să fie tratați la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Inițial, așa cum am informat ieri, fusese în discuție Spitalul Municipal de Urgență Roman, primul din județ care va primi, zilele acestea, potrivit autorităților, echipamentul de diagnostic molecular real-time PCR. Spitalul Județean așteaptă echipamentul la începutul lunii aprilie. Teoretic, are capacitate mai mare pentru preluarea și tratarea bolnavilor și deja experiență din cazurile internate până acum. „Conform criteriilor Ministerului Sănătății, centrul județean care va primi și trata pacienții infectați cu noul coronavirus este Spitalul de urgență de la Piatra Neamț”, a declarat Radu Firăstrău, directorul Direcției de Sănătate Publică Neamț. Interesant este că aceste criterii erau ieri potrivite pentru spitalul din Roman și astăzi s-au mulat pe cel de la Piatra Neamț. Probabil că argumentul care a cântărit cel mai mult este exact situația de la Piatra Neamț unde există probleme chiar din cauza coronavirusului, cu medici deja intrați în izolare, cu oameni din spital cu testări pozitive.
Decizia a fost luată de ministrul Sănătății, într-o videoconferință maraton cu toți responsabilii din țară. Urmează ca Spitalul Județean de la Piatra Neamț să se pregătească pentru noul scenariu. De astăzi au început externările pacienților care nu au nevoie de îngrijiri de urgență, așa cum s-a stabilit, ieri, prin ordinul comandantului acțiunii. Reorganizarea spitalului județean vine la timp, mai multe cadre medicale din UPU și Medicină Internă fiind trimise la izolare acasă, în ultima perioadă, după ce au fost în contact cu pacienți confirmați pozitiv ulterior, între care și Vasile Ouatu. Omul de afaceri a fost adus cu ambulanța la UPU, pe 17 martie, suspect de pneumonie și trimis la Sanatoriul Bisericani, apoi retrimis la spitalul județean, la Boli Infecțioase. În noaptea de 19 spre 20 martie s-a anunțat rezultatul pozitiv, de la Iași și a fost transferat la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, unde a decedat în seara de 22 martie. Este cazul care a fost mediatizat, dar mai există, spun chiar cei din spital de la secția interne, și alte cazuri care au dus aproape la închiderea secției.
N-ar fi singurul pacient despre care nu s-a putut stabili clar că este caz suspect, astfel că lista cadrelor medicale afectate ar putea fi mai lungă. Cert este că, de mâine, secția Medicină Internă se închide, temporar și va intra în dezinfecție. „Este o decizie care intră în vigoare de mâine. Secția va fi închisă câteva zile, va fi dezinfectată, sunt cadre medicale suspecte de infecție cu coronavirus, care sunt în izolare la domicilii. Ancheta epidemiologică este încă în derulare. Spitalul va trebui să găsească soluții pentru pacienții care nu pot fi externați”, a adăugat directorul executiv interimar al DSP Neamț. O parte din cadrele medicale suspecte este internată în secția Boli Infecțioase de la Piatra Neamț. Astăzi s-a închis, pentru 14 zile, și Policlinica spitalului, urmând să fie dezinfectată.
La Roman se vor trata restul cazurilor, el devenind practic spital județean de urgență pe perioada crizei.
Pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț se anunță vremuri grele, în condițiile în care oricum existau probleme de organizare, managerul este nou, directorul medical are demisia scrisă, se așteaptă cu sufletul la gură rezultatele altor teste din zona personalului medical și necesarul de echipamente este foarte mare.
(C.I.)
Un comentariu
S-a schimbat protocolul după ce soțul meu era sa moară!L-am plimbat de 3 ori si abia l-au testat,cu rezultat pozitiv.