Nimeni dintre oficialii însărcinați cu comunicare nu ne spune nimic despre dotările celui mai mare spital din județ în privința modului în care este pregătit pentru a face față unui mare număr de bolnavi cu coronavirus. Așa că am ales să vă prezentăm câteva date ”obținute” la fața locului.
Odată cu instalarea cortului pentru triajul persoanelor, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a intrat în faza pregătirilor pentru starea de urgență. Anunțul instituirii stării de urgență a fost făcut de președintele Klaus Iohannis aseară, 14 martie, după învestirea celui de-al doilea guvern Ludovic Orban.
Cortul pentru triaj încă este gol, dar va fi dotat cu cele necesare personalului medical care va prelua pacienții. În acest moment, în sala de așteptare la UPU este permanent un paznic, dotat cu mască, pentru că nu este permis accesul în UPU nici a aparținătorilor și nici a persoanelor care vin la urgență cu mijloace proprii. Ieri, în sala de așteptare erau doar cinci persoane, față de zilele obișnuite, când spațiul este plin. Un asistent medical din UPU vine în sala de așteptare și evaluează persoanele, face triajul și îndrumă pacienții. La secția Boli Infecțioase a fost rezervat etajul II doar pentru bolnavii de coronavirus, dar cel mai probabil toată secția va fi pusă la dispoziția acestor bolnavi, după decretarea stării de urgență. Accesul în secție se face, acum, doar pe la intrarea principală, intrarea laterală pentru ambulatoriu fiind închisă pacienților.
Măsurile care se vor aplica după instituirea stării de urgență au fost explicate, pe scurt, de Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Bolnavii cu coronavirus în stare gravă vor fi internați la spitalele regionale de boli infecțioase, la cele șapte de până acum – Iași, Cluj, București (2), Timișoara, Craiova și Constanța, iar Brașovul ar putea fi dedicat. Spitalele județene vor prelua pacienții cu stare ușoară și medie: „Totodată, vor exista centre de triaj, pentru a separa pacienții infectați de ceilalți cu alte patologii. Matei Balș și Victor Babeș vor începe să preia doar patologii de coronavirus. Măsurile vor merge spre limitarea focarelor și împiedicarea transmiterii interumane între focare. Creșterea lentă a răspândirii permite spitalelor să trateze cazurile”. În ce privește dotarea spitalelor, Nelu Tătaru a mai precizat că în acest moment există 2.700 de ventilatoare în țară, în secțiile ATI, urmând să mai fie primite 200 de aparate. „Avem nevoie de materiale sanitare, echipamente de protecție. Au venit primele 8.000 și vor mai veni următoarele 30.000 săptămâna viitoare”, a adăugat oficialul Ministerului Sănătății.
(C.I.)