Cei doi membri ai echipajului de ambulanță care l-au preluat de acasă și l-au adus la UPU Piatra Neamț pe bărbatul de 34 de ani, din Piatra Neamț, confirmat ieri, 17 martie, infectat cu coronavirus, sunt suspecți și au fost trimiși acasă, în izolare. Ciprian N. a participat la Campionatul național de dans sportiv de la Piatra Neamț, unde cel puțin unul din antrenori era infectat și ulterior a fost confirmat pozitiv bărbatul de 52 de ani, din Constanța, care a venit cu fiica la competiție. Sâmbătă, 14 martie, Ciprian N. a sunat la 112 și, fiindcă avea simptome respiratorii, a fost preluat cu ambulanța, dar n-a spus că a participat la evenimentul de la Sala Polivalentă. Dr. Dorice Albu ne-a declarat că asistenta medicală și ambulanțierul sunt în izolare acasă, începând de ieri: „Echipajul medical s-a dus la acest caz, acasă, fără a avea echipament de protecție adecvat unei suspiciuni de coronavirus. Bărbatul nu a spus că a participat la evenimentul din Piatra Neamț, nici când a fost întrebat din dispecerat, nici când a ajuns asistenta noastră medicală la el. Aceasta este o problemă, pentru că oamenii nu răspund sincer. Asistenta și ambulanțierul sunt de ieri în izolare acasă, li s-au prelevat probe, iar de la Direcția de Sănătate Publică Neamț ni s-a spus că, deocamdată, alte persoane nu intră în izolare. Echipajul medical s-a întors la bază, au mai fost în contact cu alți 5-6 colegi. Autospeciala a fost dezinfectată, iar dezinfecție se face la finalul fiecărei ture. Deocamdată, așteptăm rezultatele testelor celor doi colegi, dacă vor fi pozitive, probabil că situația ia amploare”.
Bărbatul nu a spus nici la UPU când a ajuns, că a fost la un eveniment cu multe persoane, în spațiu închis. A fost preluat la recepție de cel puțin un registrator, a fost consultat de un medic, preluat de două asistente și în preajma lui a fost și o infirmieră. De ieri, aceștia cinci sunt în izolare acasă și li s-au prelevat probe. „Pacientul nu a spus inițial că a fost la evenimentul de la Sala Polivalentă, personalul medical din UPU nu avea echipamentul adecvat în momentul consultului, astfel că toate cele 5 cadre medicale sunt în izolare la domicilii. Ieri li s-au prelevat probe, așteptăm rezultatele de la Iași”, a declarat dr. Daniela Marcoci, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.
Cazul bărbatului care nu a recunoscut că a fost la evenimentul sportiv nu este singular. Toader Mocanu, managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț ne-a declarat că sunt multe situații în care pacienții care vin la spital nu spun adevărul. Pentru evitarea urmărilor, cortul de triaj este funcțional începând din această dimineață și pacienții care ajung la spital trebuie să treacă mai întâi pe la cort: „Pentru că oamenii nu spun adevărul, uneori, cred că trebuie luate măsuri concrete și să procedeze la tragerea lor la răspundere. Noi, la nivelul spitalului, astăzi am dat în funcțiune cortul pentru triaj, acolo vor fi preluați pacienții care ajung la spital, sunt indicatoare care îi îndrumă. Trebuie separat circuitul pacienților de UPU, pentru că dacă oamenii nu spun adevărul, nu putem gestiona eficient situația. Fac din nou apel la cetățeni să înțeleagă și să răspundă cu sinceritate întrebărilor care li se pun, tocmai pentru a evita amploarea răspândirii infecției cu coronavirus”. (C.I.)
3 comentarii
Bună ziua.
Personal cred ca o amenda de 10000 lei și un dosar penal este mult prea puțin pentru astfel de persoane inconștiente. Dacă scăpa cu viata după tratament ar trebui judecați pentru crima asupra umanității doar pentru faptul ca au ascuns cu bună știință contactul cu persoane sau spațiu posibil infectat. Gândire de handicapați!!! Zilnic la UPU se prezintă persoane care-ți rad în nas când sunt întrebați dacă au luat contact cu persoane infectate sau vin din locuri infectate. Ar trebui schimbata legea radical în acest fel de situații.
De ce nu dați nume, e un personaj important din urbe? Merita stigmatizat măcar.
Sunt complet deacord cu dosarul penal . Sa fie dat în judecată cel puțin de spital.