În județul Neamț există două aparate de diagnosticare moleculară real-time PCR și până astăzi, 8 aprilie, niciunul nu este funcțional.
La Spitalul Municipal de Urgență Roman ultimele componente au ajuns aseară: „Hota și frigiderul, componentele care erau așteptate să completeze echipamentul, au ajuns aseară. Aparatul trebuie instalat, obținute autorizațiile de funcționare. Doi medici au efectuat deja instruirea la București, în perioada 1-3 aprilie”, ne-a declarat Laura Trifan, purtătoarea de cuvânt.
La Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț erau, de asemenea, așteptate unul-două componente pentru ca aparatul să fie complet: „Aparatul încă nu funcționează, mai este o componentă, hota cred și o centrifugă, care trebuie să ajungă astăzi sau mâine, cum era programat. Am înțeles că erau în vamă, la Ungaria, nu știu cât ar putea sta acolo și când ar urma să ajungă. Sunăm în continuu ca să ne informăm asupra timpilor de așteptare, dar țara noastră nefiind în spațiul Schengen, trebuie ca mărfurile să fie vămuite. Altfel, se făcea doar la destinație. După ce avem totul, urmează să obținem autorizație de funcționare de la DSP Neamț. Din câte știu, nu se mai ajunge la „Matei Balș” pentru aviz, ci doar la DSP, care are autoritatea de a verifica circuitele și tot ce înseamnă fluxul de lucru pentru acest aparat. Dacă va trebui să obținem și de la „Matei Balș”, vom obține și de acolo”, a declarat Florin Apostoae, managerul interimar al spitalului.
În condițiile anunțatului vârf al îmbolnăvirilor ce urmează, funcționarea a două echipamente de diagnostic rapid în județul Neamț ar ușura mult efortul medical de prevenire și tratare a bolnavilor. Spitalul județean de la Piatra Neamț, declarat suport și dedicat exclusiv pacienților COVID, ar avea posibilitatea gestionării eficiente a bolnavilor, inclusiv a cadrelor medicale contaminate. Dacă procedura de autorizare a echipamentului se simplifică și singura entitate care poate da verde la funcționare rămâne Direcția de Sănătate Publică Neamț, atunci lucrurile ar fi mult mai simple. Inclusiv pe parte de finanțare, după cum explică directorul Radu Firăstrău: „Nu funcționează aparatele, mai sunt de venit niște componente. Între timp, de la ambele unități sanitare au fost trimiși medicii la instruire. Când vor avea aparatul complet și instalat, trebuie să ne solicite pentru avizul final de funcționare. Spitalele apoi trebuie să se înscrie într-un program național, ca să li se poată deconta activitatea prin Ministerul Sănătății. Dar, cu siguranță și Ministerul Sănătății și DSP-ul se vor mișca repede”. Totuși, până la acest moment nimeni nu poate da un orizont de timp la care măcar unul, dacă nu ambele aparate să înceapă prelucrarea probelor și anunțarea primelor rezultate. (C.I.)
2 comentarii
Cum e posibil așa ceva, sa vina pe componente. E bătaie de joc in lumea asta
Nu este exclusiv covid, urgentele raman la upu piatra neamt,doar pe hartie este exclusiv covid. Ambulanta nu si asumă nimic,nu pleca la alt spital pana nu pune ștampila pt pacient un doctor Upu care sa raspunda daca pacientul pateste ceva pe drum( bun ca le da prima ……..), ma intreb pt ce au cunostinte medicale cei de la Ambulanta,sau le au?????