La acest moment, pentru ca aparatul de diagnosticare moleculară real-time PCR de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț să funcționeze mai este nevoie de un aviz. De la Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș din Capitală. Unde documentația finală a fost transmisă deja de pe 16 aprilie. „În ce ne privește, a fost emisă autorizația sanitară de funcționare, spitalul județean a trimis documentația și se așteaptă aprobarea de la București. Am observat că unele spitale au obținut aprobarea în câteva zile, la altele a durat mai mult, nu știu cât poate să dureze în cazul nostru. După avizul dat de Ministerul Sănătății, spitalul județean va trebui să intre în programul național pentru a avea finanțarea asigurată”, declară Radu Firăstrău, directorul Direcției de Sănătate Publică Neamț.
Odată partea de autorizare depășită, testarea pentru diagnosticare la COVID 19 va putea fi făcută la Piatra Neamț mai rapid și situația va putea fi imediat gestionată. Dr. Daniela Marcoci, managerul spitalului județean, afirmă că pentru început există suficiente kit-uri: „Documentația a fost trimisă la București din 16 aprilie, nu știm când vom primi avizul. Personalul medical a fost instruit la București. În prezent, doamna doctor lucrează pe aparat probe intercomparații, un fel de teste tehnice. După ce obținem avizul, vom putea prelucra probele, avem asigurate suficiente kit-uri, am primit, odată cu aparatul achiziționat de Consiliul Județean, 5 rânduri de kit-uri. Ulterior, achiziționăm kit-urile de la firma furnizoare”.
Un alt aparat de diagnosticare moleculară RT-PCR este în dotarea Spitalului Municipal de Urgență Roman, prin donație. Mai este așteptată livrarea unei hote și apoi urmează procedura de avizare.
Probele din județul Neamț sunt prelucrate și la Sinevo București în baza unui protocol încheiat de DSP Neamț cu DSP București.
(C.I.)