După bâlbâielile legate de obligația de a scrie intervalul orar al deplasării pe declarația pe proprie răspundere, nici acum clarificată, pentru că mai sunt polițiști care recomandă menționarea acestui aspect, la fel cum mai sunt polițiști setați pe vechile formulare care au dat amenzi, ministrul Vela a produs o altă nelămurire publică. Și este vorba despre posibilitatea ca oamenii care au terenuri, grădini în alte localități decât cele de domiciliu să meargă să lucreze pământul sau să îngrijească livezile. Un exemplu concret a fost făcut public pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne:
Întrebare: Intenționăm să plecăm la casa bătrânească unde avem o plantație proprie de pomi fructiferi pentru a face tăierile și stropirea de primăvară. Casa se află la 500 km de București. Trebuie să plecăm și eu și soțul și automat și copii (minori amândoi). Ce trebuie să bifăm pe Declarație pentru a nu avea probleme? Există vreo restricție a deplasării?
Răspuns MAI: Conform Ordonanțelor Militare nr. 3 și nr. 4 este permisă deplasarea persoanelor, fără a fi specificată o distanță anume, pentru activități agricole. Această excepție a fost introdusă, în principal, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli și al persoanelor care obțin din activitățile agricole unicul sau principalul venit și nu pentru a fi folosită ca pretext pentru a efectua deplasări de către orice persoană care are în proprietate un teren. Reamintim că nerespectarea prevederilor Ordonanțelor Militare se sancționează contravențional.
Măsura de a interzice deplasările care nu sunt urgente sau absolut necesare a fost dispusă pentru a preveni răspândirea infecției cu noul coronavirus prin limitarea contactelor cu persoane care ar putea fi infectate, unele fiind asimptomatice.
În contradicție cu răspunsul MAI, ministrul Marcel Vela a făcut o declarație de presă: „Am văzut foarte multe discuții, interpretări, analize, etc, cu privire la mersul cetățenilor la muncile câmpului, la munci agricole. Vreau să le spun oamenilor, cetățenilor din România că în baza Ordonanțelor Militare pot merge să-și lucreze pământul. Nu este nicio problemă. Așadar, toți deținătorii de terenuri, de grădini, care vor să meargă acasă, la țară, în proximitatea orașelor sau unde au asemenea terenuri unde dânșii doresc să facă astfel de amenajări, curățenie de primăvară, tot ceea ce ține de o activitate legată de agricultură, zootehnie, horticultură, pomicultură, au dreptul să meargă fără nicio restricție. În Ordonanța Militară este permisă, cuprinsă excepția de la deplasări pentru cei care fac activități economice și este subliniat negru pe alb inclusiv activități agricole”.
Însă interpretând ideea de ”activitate agricolă” ca activitate economică, ne întoarcem strict la excepțiile prevăzute în ordonanță și anume producătorii agricoli și persoanele care obțin din activitățile agricole unicul sau principalul venit.
Cum anume vor proceda polițiștii din Neamț când opresc pe cineva care afirmă că merge la țară să pună un strat cu ceapă depinde de înțelegere și context.
”Aplicăm prevederile ordonanțelor militare așa cum au fost emise și fiecare situație în parte va fi analizată de către agentul constatator”, a declarat comisarul șef Neculai Catană, inspectorul șef al IPJ Neamț. ”Fiecare agent va evalua situația prezentată și în funcție de cele constatate va lua măsurile legale”.
C.M.
2 comentarii
Cred că aberație mai mare poate fi considerată aceia cu împărțitul luminii.Tu spui că lumea sa nu facă cozi la farmacie,magazie, piață etc și atunci scoți tot poporul pe marginea drumului,pe scara blocului.Cati polițiști ai frate,aia nu mai au familii,nu mai fac ture?Luați exemplu de la catolici!
stai linistita ,,ca nu se va inbulzi nimeni ,si lumea va avea lumina .
uitate mai bine in piete si pe drumuri.