Lemar Industries SRL – Drept la replică
Constatăm cu surprindere din conținutul articolului „Elemente obligatorii la restaurarea Muzeului de Istorie: lift interior și 19 toalete”, că deși dl. Dorin Nicola a participat la toate ședințele de informare cu privire la conținutul temei de proiectare, acesta nu a perceput pe deplin, nici scopul Proiectului, promovat de Consiliul Județean Neamț, nici soluțiile de intervenție impuse prin Documentația de Autorizare a Lucrărilor de Intervenții și nici adresele Direcției Județene de Cultură Neamț. Cu toate acestea, alege să expună în spațiul public informații, în totală contradicție atât cu situația de fapt, cât și cu prevederile legale incidente lucrărilor la Muzeul de Istorie în discuție.
Pentru corecta informare, atât a cititorilor cât și a d-lui Nicola, respectiv pentru îndreptarea erorilor apărute în articol, precizăm:
Contractul de finanțare a investiției impune preluarea în faza de proiectare, atât a soluțiilor în baza cărora au fost obținute fondurile, cât și respectarea tuturor dispozițiilor legale și normelor tehnice pentru construcții. Astfel, scopul Proiectului este consolidarea (punerea în siguranță), modernizarea (refacere integrală învelitoare din țiglă ceramică, înlocuire instalații electrice, sanitare, termice, amenajări interioare și exterioare, inclusiv, n.b., înlocuirea tâmplăriei perimetrale) și extinderea spațiului expozițional (prin refuncționalizarea integrală a podului). Circulațiile pe verticală se îmbunătățesc prin amplasarea unui lift și continuarea scării principale către demisol și mansarda provenită din podul refuncționalizat.
Realizarea intervențiilor prezentate mai sus va începe după obținerea Autorizațiilor de construire, respectiv de desființare. Pentru acestea, au fost elaborate, verificate, avizate și aprobate în termen, două seturi de documentații (pentru desființare construcții neautorizate adiacente Muzeului și pentru construirea/ modernizarea acestuia). Conform cerințelor impuse de Legea 50/1991 modificată prin Legea 7/2020, pe lângă proiectele de autorizare, au fost întocmite și avizate, documentații pentru Direcția Județeană pentru Cultură Neamț, Inspectoratul Județean în Construcții Neamț, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamt, Agenția de Protecție a Mediului Neamț și furnizorii de utilități. Corectitudinea documentațiilor întocmite de Lemar Industries SRL a fost certificată de un număr de 15 specialiști (din care 11 angajați proprii și 4 contractați de Beneficiar), experți și verificatori de proiect, atestați atât de Ministerul Culturii cât și de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.
Cât privește „explicațiile” de care povestește în articol dl. Nicola, constatăm că acesta nu are nici pregătirea tehnică sau calitatea să le expună (nu numai din lipsa studiilor în specialitate, dar și datorită lipsei calității de beneficiar), și nici nu a înțeles nimic din proiect. În cazul în care insistă, îl îndrumăm să se adreseze Consiliului Județean Neamț, proprietarul obiectivului și beneficiarul contractului, fiind convinși că profesioniștii care manageriază în realitate acest Contract îi vor explica eroarea în care se află (atât în ceea ce privește numărul de grupuri sanitare, refacerea ferestrelor, tavane casetate, cât și legat de 48 găuri în pereți – lucruri pe care dă dovadă că nu le-a înțeles după „ședințe peste ședințe”). În orice caz, enunțurile domniei sale le-am aflat prima dată din conținutul articolului, nicidecum din întâlnirile de lucru.
Asigurăm, atât cititorii, cât și pe dl. director, că activitățile contractului se desfășoară în grafic, iar execuția lucrărilor va începe în baza documentației avizate de finanțator și a Autorizației de construire emisă de Primăria Piatra Neamț.
Concluzii:
Decizia privind încetarea activității Complexului Muzeal Județean Neamț și plata unei chirii (de 3000 euro/lună?) aparține exclusiv d-lui director. Data închiderii (suprapusă peste perioada de timp friguros) a „scutit”, probabil, costurile de încălzire, dar a expus clădirea monument istoric la temperaturi minine sub -10ºC, atât la interior, cât și la exterior.
Intervențiile la un monument istoric, emblematic pentru Piatra Neamț, nu se pot realiza după un Proiect făcut pe genunchi, eventual și peste noapte, la fel ca, de altfel, și lucrările propriu-zise, iar desfășurarea Proiectului este în grafic.
În încheiere, rugăm redacția Mesagerul de Neamț, în măsura în care, pe viitor, dorește informații reale legate de obiectiv, să contacteze pe cei implicați direct în realizarea proiectului, și nu persoane neinformate sau poate rău intenționate, ce rostesc doar vorbe goale… după părerea noastră.
Cu stimă, Marius Leuștean,
Administrator
Material inițial.
Pregătit de restaurare de la începutul lunii octombrie 2019, Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra-Neamț, una dintre clădirile emblematice ale orașului, este închis, cu patrimoniul în chirie, dar în nelucrare, ca să spunem așa. Firma Lemar Industries SRL, care a câștigat contractul, ar trebui să rezolve niște probleme funcționale, prevăzute în proiect: lift interior, pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități, coloane cu aer cald sau rece peste tot, guri de aerisire pentru centralele termice și o sumedenie de toalete. Cum între ce se poate face, din punct de vedere al constructorului, și intervențiile minime, care sunt de preferat pe o clădire monument, diferențele sunt uriașe, discuțiile despre cum se poate transpune în practică proiectul se întind de aproape 5 luni.
”În momentul când noi am fost avizați de Consiliul Județean că s-a parafat contractul, firma care a câștigat acest contract s-a prezentat la instituție și ne-a arătat, mie, doamnei director adjunct și colegilor, cam care ar fi intervențiile care urmează să se aplice la monument”, ne-a declarat Dorin Nicola, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț. ”Ne-am pus la o masă la discuții, am chemat-o și pe doamna director executiv de la Direcția pentru Cultură Neamț, am luat punct cu punct fiecare intervenție și i-am explicat constructorului ce anume se poate din acel proiect și ce nu. De exemplu, liftul. Constructorul a spus că nu este bun unul din beton, pentru că ar crea o urnire a pereților, o supraîncărcare de sarcină și, atunci, a propus un lift de sticlă sau pe structură metalică. Apoi, conform proiectului, trebuie să existe 19 grupuri sanitare. În prezent, sunt doar două, dar, pentru un număr de 300-400, maximum 1.000 de turiști, trebuie să existe, conform noilor norme, măcar 19 grupuri sanitare. Noi, la un moment dat, am întrebat dacă transformăm muzeul într-un WC public, pentru că, pe fiecare nivel, avem în proiect câte 7-8 grupuri sanitare.”.
Ca orice constructori, reprezentanții firmei Lemar Industries au adus în discuție varianta facilă: tâmplărie PVC cu geam termopan, pentru toată clădirea. Li s-a explicat, însă, că ferestrele originale trebuie refăcute, șlefuite atât în exterior, cât și în interior, pentru a păstra aspectul din anii 1911-1912. O altă problemă a fost montarea coloanelor de tablă care să transporte aerul peste tot prin muzeu, iar constructorul a înaintat varianta unor tavane false, care să le acopere, propunere care, iarăși, nu a fost agreată, din motive extrem de întemeiate. La fel ca ideea de a da 48 de găuri în pereți pentru gurile de aerisire de la centrala termică. Varianta de preferat este o încercare de a le conecta la coșurile de fum existente.
”Am făcut ședințe peste ședințe, constructorul a tot măsurat și a depus proiecte, din care o parte nici n-au fost prezentate Direcției pentru cultură”, a adăugat directorul Dorin Nicola. ”Lucrările trebuie să înceapă, sper că în 30 de zile, pentru că, după aceea, se depășesc termenele. Perioada de implementare este de 24 de luni. Nu avem posibilitatea să punem un diriginte de șantier, dar, din partea instituției, pe toată perioada intervenției va fi un specialist, probabil dl. Preoteasa, care va face supraveghere arheologică la intervenția pe monument. Iar colegul Lucian Uță și conservatorul vor sta lipiți de muzeu pentru a vedea ce se întâmplă și cum se întâmplă”.
Între timp, cu acceptul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, întregul patrimoniu al muzeului a fost dus la un depozit al unei firme private, Ro Com Serv, la Izvoare. Există o documentație care atestă că, în depozitul respectiv, sunt întrunite condițiile de conservare și microclimatul necesar. Sunt 6 camere, din care 3 cu rafturi metalice, și 3 simple, sistem buncăr. Muzeul plătește o chirie lunară de peste 3.000 de euro și asigură pază umană 24 de ore din 24. Pază umană va trebui, se pare, și la lucrările de reabilitare.
Cristina MIRCEA
2 comentarii
Citești și te crucești! Cei 1000 de vizitatori, care impun 19 grupuri sanitare în incinta muzeului, dau năvală într-o singură zi? Asta îmi amintește de o întâmplare din cartierul Montmartre, unde se află și celebra catedrală care nu cred că are toalete în interior pentru miile de turiști care-i trec pragul zilnic. Întâmplarea avea loc apropierea catedralei unde există, toalete ecologice, cu taxă și unde se făcuse coadă. Dar, pentru confortul turiștilor, au apărut imediat ghizi care-i îndrumau pe aceștia spre alte wc-uri din zonă.
Revin la muzeul din Piatra Neamț. La vreo 30 de metri exista un wc public. Vizitatorii muzeului nu-l pot utiliza pe acesta? Evident, că acest wc trebuie să fie adus la standarde de secol XXI.
Cât despre lift… altă istorie! Există elevatoare care se pot monta pe scările deja existente. De ce lift, oameni buni? Scările sunt suficient de largi pentru a putea fi montate sisteme de acest fel, cu platforme speciale care duc vizitatorii care nu se pot deplasa, cu tot cu cărucior, la etaj.
Oare, casele memoriale, muzeele mici, bisericile etc. care sunt în circuitul turistic mondial au fost toate mutilate de dragul unor lifturi, când există și alte metode de transport pentru persoanele ce nu se pot deplasa singure? Și, să nu uităm, la Piatra Neamț nu avem trotuare, mijloace de transport în comun adaptate. Despre ce lifturi tot vorbim?
Draga Anâ,
Pentru a te lamuri cu privire la grupuri sanitare si lifturi,te informez cu privire la existenta STAS 1478/90 ce reglementeaza,raportat la numarul de vizitatori si numarul grupurilor sanitare (vase de toaleta) din constructii,in functie de destinatia acestora.Normativul dispune ca trebuie amplasate grupuri sanitare in interiorul Muzeului.Mai mult sunt sigur ca ai observat si tu aglomeratia din benzinarii atunci cand soseste un autocar sau grup de turisti.Raporteaza aceasta la grupurile de vizitatori,indeosebi copii ce intra vara in Muzeu.Daca faci si separatia pe sexe,scazi grupul sanitar pentru persoane cu dizabilitati,iata ca raman cate toalete 9 pentru barbati si 9 pt femei.Impartite pe 3 nivele,rezulta cate 3 pe nivel, pentru 3250mp supratata utila Muzeu.
Raportat la lift,scarile (din elemente masive din piatra,placate cu marmura) sunt suficient de late dar nu suficient de solide pentru a sustine platforme pentru persoanele cu dizabilitati (conform normativ P100/2013 si NP68/2002) .A se retine anul inaugurarii Preturii (Muzeului)-1913 si faptul ca la constructie nu a fost folosit betonul armat. Sa nu uitam dealtfel, greutatea vitrinelor si obiectelor din expozitii care,in acest moment sunt transportate intre etaje prin purtare directa.(cu forta bratelor).
Legat de casele memoriale, muzeele mici, bisericile de regula acestea au,de regula, un singur nivel deci…nu sunt necesare elevatoare.Pentru restul monumentelor,cu mai multe nivele retin ca si Sagrada familia sau Louvre au elevatoare.
In rest,numai de bine…
Cu stima,
Marius Leustean