Iosif Iosub, veteran de război din satul Leghin, comuna Pipirig, s-a născut imediat după ce gripa spaniolă a lovit crunt lumea. A trecut prin al doilea război mondial, a luptat cu arma în mână, a trecut prin greutățile de după război, iar acum, la 99 de ani, împliniți astăzi,18 aprilie, privește cu înțelepciune lumea din jur.
În ciuda pandemiei, administrația locală din comună a ținut să-l omagieze pe cel pe care toată comuna îl știe ca ”Nea Iosif”, un adevărat stâlp al comunității. Primarul Vasile Dorneanu, consilierul local Marian Popa l-au vizitat și i-au înmânat două diplome și cadouri din partea comunității. Pentru că, pe lângă cei 99 de ani de viață, Nea Iosif a mai fost sărbătorit şi pentru împlinirea a 70 de ani de căsnicie cu soția sa, tanti Paraschiva.
„Din păcate, contextul actual nu ne-a permis să-i sărbătorim așa cum se cuvine pe domnul Iosif și pe doamna Paraschiva, însă acest dublu eveniment din viața familiei Iosub și din comuna noastră nu putea trece fără a-l scoate în evidență. Domnul Iosif este veteran de război, a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost prizonier și împlinește venerabila vârstă de 99 de ani, iar familia Iosub a împlinit 70 de ani de căsătorie. M-am bucurat să-i ascult și să văd doi oameni senini, împliniți, chiar dacă au trecut anii peste ei. Sunt o familie binecuvântată, un exemplu pentru noi toți, o lecție de istorie și de viață, sunt oameni care au înfruntat greutățile vieții. Le mulțumim și le dorim multă, multă sănătate. La mulți și fericiți ani!”, a declarat Vasile Dorneanu, primarul comunei Pipirig
Veteranul de război, la fel de emoționat ca și soția sa, ne-a spus: „Le mulţumesc tare frumos! Dumnezeu să-i ajute!”
Marian Popa, cel care reprezintă satul Leghin în Consiliul Local a comunei a ținut să completeze : „Aş fi avut conştiinţa încărcată dacă nu aş fi mers la nea Iosif să-l sărbătorim. De aceea, am fost la domnul primar şi i-am propus să-l sărbătorim pe nea Iosif, pentru aportul său aduc în cel de-al Doilea Rătboi Mondial, dar şi pentru împlinirea a 70 de ani de căsătorie. Este obligaţia noastră să ne respectăm istoria, valorile şi bătrânii, mai ales în aceste timpuri grele.”
Povestea lui nea Iosif Iosub este una ce ar putea uşor fi ecranizată.
A plecat în război în 1942, când avea doar 20 de ani. Apoi, prins fiind de ruşi, a stat prizonier timp de patru ani într-un lagăr din Caucaz. Ne-a mărturisit că a împuşcat sute de inamici până să fie capturat, el fiind specializat ca mitralior.
Despre viaţa soldaţilor români din cel de-al Doilea Război Mondial şi despre cei patru ani de lagăr la ruşi a lui nea Iosif, într-un material viitor.
C.T. STURZU