Detașată din 3 aprilie în focarul de la Spitalul Județean de Urgență Suceava, dr. Daniela Marcoci, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț ne-a acordat, în exclusivitate, un interviu scurt, despre situația de acolo. Rolul medicului epidemiolog de la Neamț este de a veni în sprijinul conducerii militare de la Suceava și, atât cât poate la acest moment, împărtășește din inedita experiență.
-Sunteți de câteva zile la Suceava, județ în carantină după explozia de cazuri, mai ales în rândul cadrelor medicale, ce se întâmplă acolo?
Dr. Daniela Marcoci: Am început să organizăm activitatea medicală. Am făcut circuitele funcționale, procedurile de lucru. Vor fi implementate și apoi, probabil, misiunea mea aici se va fi încheiat.
-E dificil de făcut circuitele, procedurile?
-Aici nu este doar spital COVID, aici este un spital care tratează și patologie non-COVID. E mult mai greu să separi pacienții, circuitele. Spre deosebire de Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, unde nu trebuie circuite funcționale decât pentru pacienții COVID. Despre ce am găsit aici nu pot vorbi, singurul care poate da declarații este generalul Paul Oprea. Oricum, e mult de învățat de aici.
-Este personal medical sănătos?
-Da, dar sunt puțini cei care sunt sănătoși și puțini care vor să vină la muncă. Acum sunt materiale și echipamente de protecție.
-Cum este să colaborați cu medici militari?
-Este interesant: eu mă obișnuiesc cu ei și ei se obișnuiesc cu mine. Colaborăm frumos, acolo unde nu sunt de acord cu opinia dumnealor, chiar dacă ei sunt militari, le atrag atenția că nu-i corect și nu sunt de acord. Eu zic că ne completăm și facem o echipă.
-Diferă procedurile medicale într-un spital militar față de unul civil?
-Nu sunt diferențe, legislația de funcționare a spitalelor este aceeași. Un spital militar are proceduri separate pe activitatea lor, specifică. Doar că procedurile se aplică și se respectă cu mai multă rigurozitate decât în sistemul civil.
-Ați fost solicitată să mediați în legătură cu personalul medical?
-Da, am testat, am discutat, le-am explicat. Nu știu dacă se poate spune mediere. Dar, am fost solicitată în testarea și evaluarea personalului medical care se întoarce în activitate, cu explicarea fiecărei etape în parte. Deja, o parte au revenit și mulți dintre ei vor reveni, în continuare. Se fac testări la personal, aproximativ 80 de persoane pe zi.
-Cum va fi împărțit personalul medical?
-Nu știu numărul cadrelor medicale din acest spital. Circuitele funcționale la acest moment se fac pe noua structură a spitalului, circuitele sunt adaptate noilor cerințe. Sunt specialități medicale, pe obstetrică-ginecologie, pediatrie, chirurgie, neonatologie, UPU, infecțioase, oncologie non-COVID. Spitalul înglobează toate compartimentele și specialitățile conexe. Practic, toți pacienții care au urgențe medicale au acces, dar se fac circuite și proceduri distincte pentru pacienții COVID.
Experiența de la Suceava este una care, cu siguranță, va interesa mult timp de-acum încolo. Sute de cadre medicale infectate, zeci de oameni decedați, contexte care încă sunt analizate și schimbări care încă pot fi ajustate. Evoluția îmbolnăvirilor cu noul virus va da, cu siguranță, o parte din răspunsuri, la fel și decizia, nemaiîntâlnită pe timp de pace, de a gestiona cu Armata o situația ca cea de la Suceava. Generalul medic Paul Oprea declara, ieri, că acolo încă este de treabă și indica, abrupt, inclusiv o problemă de comunicare. Întreaga sa declarație a fost publicată de NewsBucovina.
C.I.