Publicăm partea a doua a interviului cu dr. Daniela Marcoci, managerul pe timp de criză al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, transformat într-unul pentru tratarea COVID 19.
Reporter: Cum este organizat personalul din spital în această perioadă?
Dr. Daniela Marcoci: -Avem turele acoperite, pentru că este o structură nou, secțiile sunt adaptate pentru pacienții pozitivii și pentru suspecți. Unde cade personalul, înlocuim cu personal din alte secții. În ATI, unde este cea mai mare solicitare și avem trei cadre medicale pozitive, am luat personalul de la blocul operator, care este oarecum format și instruit.
În secția Infecțioase și în zona din pavilionul vechi personalul medical este epuizat, pentru că de atâta timp se lucrează la foc continuu. Dar, deocamdată ne descurcăm. Oamenii solicită sporuri, plata gărzilor suplimentare, fiindcă muncesc și e normal ca munca lor să fie răsplătită. Este o chestiune pe care o am în atenție, trebuie să văd ce soluții legale sunt.
Eu nu am venit aici să caut vinovați, să arăt cu degetul, mă interesează doar aspectele medicale pentru a putea să gestionăm în condiții cât mai bune situația pe COVID. Când am plecat de la Suceava, colonelul medic Derioiu, care a fost numit manager, mi-a spus, la plecare, că este a doua oară în viața lui când a fost plăcut impresionat de o colaborare. Dr. Raed Arafat nu doar mi-a mulțumit, scurt, ci a ținut un mic discurs în care mi-a spus că eram singurul om care putea într-un timp scurt să gestioneze problema circuitelor funcționale și aducerea în stare de funcționare a spitalului Suceava la momentul ăsta. Mi-a mulțumit pentru sacrificiu și pentru că am acceptat, acum când mulți din corpul medical dau bir cu fugiții. Sunt aprecieri care te ajută să poți merge mai departe.
– Sunt multe așteptări, din toate părțile…
-Important este că nu avem probleme cu demisii și altele asemenea. Important este să respectăm regulile, pentru că accidentul epidemiologic de la Suceava a fost posibil din cauza nerespectării regulilor. Înainte de epidemia coronavirus, cred că nici un spital din țară nu era pregătit, cu echipamente. Dar, de la alerta cu Italia, mulți au înțeles și s-au dotat, iar o parte au zis că poate trece.
La spitalul de la Piatra Neamț echipamentul medical nu se spală acasă, se spală și se dezinfectează la spital. Sunt achiziționate pijamale de unică folosință care se iau pe sub combinezon, pentru ca să nu se folosească echipamentul de spital și astfel, la dezbrăcare, sunt aruncate. Există spații pentru dezbrăcarea echipamentului de protecție, săptămâna aceasta vom face îmbunătățiri la aceste spații, ca să evităm posibila contaminare la momentul dezbrăcării echipamentului.
S-a mai spus că li s-a recomandat să nu bea apă 12 ore și să facă economie la combinezoane. Este adevărat că se face economie și combinezoanele se dau pe semnătură, pentru că nu se găsesc. Dar nimeni nu este absurd și dacă cineva are o problemă de sănătate să nu se găsească o soluție și să i se dea al doilea echipament. Acuma sunt echipamente de protecție, dar tot pe semnătură se dau, fiindcă e logic, trebuie să avem și noi o evidență și o justificare a gestiunii, să știm care e consumul, dacă omul a primit sau nu.
Au mai spus că nu pot lucra fiindcă nu se recunosc atunci când poartă combinezonul și le-am recomandat să-și scrie numele pe combinezon. Deci, sunt tot felul de amănunte care arată cum ne adaptăm la o situație nouă.
Regulile sunt clare și trebuie respectate de toată lumea: cel care lucrează cu pacientul COVID în ATI, unde este cel mai mare risc de contaminare, are echipament complet. Altfel de echipament, cu halat de unică folosință peste echipamentul de spital, cu ochelari, mască, mănuși are cel care lucrează cu asimptomaticii, cei care nu tușesc, iar personalul trebuie să aibă grijă să se spele bine, să se dezinfecteze. Sau, intri la un suspect echipat ca la un caz pozitiv. Dar, oamenii trebuie să se informeze, să citească toate aceste proceduri care le-au fost puse la dispoziție, au fost prelucrate. Pacienții – trebuie să poarte mască în salon, spitalul le asigură măști, din cele simple, dar câți din pacienți înțeleg că trebuie să stea cu mască!?
– Cu testarea personalului cum rămâne?
-Știu că personalul medical vrea testarea în masă. Deocamdată, nu avem temei legal. Testele se plătesc și o să vină Curtea de Conturi să mă întrebe de ce am testat în masă. Dacă protocolul se va schimba și ne va permite testarea în masă, vom testa. Atunci ar putea să apară următoarea situație: testul iese negativ, apoi te poți contamina, dacă nu te protejezi corespunzător. Oricum nu există certitudinea că rămâi negativ pe toată durata evenimentului. De aceea trebuie respectate regulile! Inclusiv la internare.
Organizarea de până acum este bună, dar situația evoluează în dinamică. De asta riscăm să nu mai avem locuri pentru suspecți, de asta am avut aprobare pentru 30 de pacienți și am trimis 5 la Iași, fiindcă am decis împreună cu medicul șef de la Infecțioase să putem trimite la Iași doar cazurile grave. Acum, avem puțini pacienți gravi, sunt 7 paturi disponibile pe noua secție amenajată, de la etajul 3 din pavilionul nou.
–Aparatul nou de diagnosticare real-time PCR este o soluție, nu doar pentru testarea personalului medical, ci și pentru toți pacienții?
-Din câte știu până la ora actuală, echipamentul nu poate fi instalat: a venit hota, nu a venit extractorul. Din punctul meu de vedere, acest aparat la Piatra Neamț ar fi o gură de oxigen pentru noi. Ne-am lucra probele în spital și am obține mult mai ușor rezultatele și am putea să ne gestionăm mult mai bine activitatea în spital, atât cu suspecții, cât și cu pacienții. Am avea posibilitatea să prelucrăm în jur de 60-70 de probe zilnic, avem personal suficient și am avea rezultatele a doua zi.
Scopul meu ca manager al spitalului este să limitez evoluția COVID astfel încât spitalul de la Piatra Neamț să nu devină ceea ce a fost spitalul Suceava, să protejez personalul, să avem personal integru să poată rezolva problematica pacienților. Știu că există dorința testării personalului medical în masă. Deocamdată, însă, metodologia nou apărută vineri (n.n. – în data de 10 aprilie a fost publicat un nou algoritm de testare) nu aduce nici o noutate pentru testarea personalului medical. Toți au auzit că trebuie să fie testați, noi nu putem testa pentru că încă avem metodologia care spune că se testează doar cei cu simptome. Sunt discuții și dezamăgiri, deocamdată.
Poate sunt și pacienți vindecați, dar nu știm, fiindcă nu ne vin rezultate. Dacă ar veni mai repede, sigur vom putea externa mai multe persoane și am avea mai mulți vindecați. Suntem în stadiul în care așteptăm al doilea test negativ, avem încă pacienți internați din jurul datei de 10 martie, cred. Rezultatele vin la aproximativ 4 zile. Cum avem și pacienți care au și 4 teste pozitive, din păcate. Dar, fără două teste negative nimeni nu poate fi declarat vindecat și externat și pacienții stau în spital.
A consemnat Cristina Iordache
3 comentarii
Parerea mea este ca s-a schimbat politic conducerea spitalului si nu o sa se faca nimic pentru protejarea personalului cat si a bolnavilor .
Realitatea descrisa de noul manager pare total diferita de cea descrisa cu putin timp in urma de Arsene si trompetele lui.
Totuși de ce nu trebuie găsiți vinovații. Eu cred ca dv ați fi în mai mare măsură să ii găsiți și sa ii dați pe mana procurorilor, chiar dacă sunt colegii dv. Debarasări-va de incompetenți, un dr adevărat nu este coleg cu un dr infractor, asta ar trebui sa învățăm din cei 7 ani de acasă.