Doctorița Daniela Marcoci a fost numită manager interimar al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț pe perioada stării de urgență. Activitatea de repunere în funcțiune a circuitelor la spitalul problemă de la Suceava, aflat aproape în stare de colaps, a făcut din medicul epidemiolog detașat din Neamț varianta logică pentru a ține sub control spitalul din Piatra Neamț .
Ce se întâmplă acum și ce va urma la spitalul județean, ce șanse au nemțenii care vor contacta noul virus ne-am străduit să aflăm din discuția cu noul manager al spitalului din Piatra Neamț. O discuție pe care am împărțit-o în mai multe episoade.
–Ați spus la scurt timp de la preluarea conducerii Spitalului Județean de la Piatra Neamț că aveți nevoie de un tablou de bord privind situația de aici, la ce concluzie ați ajuns?
-Dr. Daniela Marcoci – Este nevoie ca personalul din UPU să fie instruit din nou pentru triajul epidemiologic. Scapă pacienții care nu au simptome COVID și ne îngreunează nouă munca. Pacientul respectiv este ținut singur într-un salon cu 6 paturi și până vine rezultatul blocăm acel salon și pierdem paturi. Sunt pe fiecare secție pacienți care fie au primit rezultat negativ și trebuie externați, trimiși acasă în autoizolare și să țină legătura cu medicul de familie, fie trebuie transferați la spitalele suport.
Am mai văzut că trebuie să urmărim mai atent rezultatele și ne-ar fi foarte util dacă rezultatele ne-ar veni mai repede, ca să putem externa pe cei care au devenit asimptomatici și s-au negativat, tocmai pentru a degreva spitalul de cazuri care nu mai necesită terapie și care, la fel, pot pleca acasă, în autoizolare și să țină legătura cu medicul de familie.
-În ce condiții se fac internări la pacienți fără simptome? Este o întreagă discuție în lumea medicală legat de aceste cazuri.
-Sunt pacienți care vin la spital și la care fie nu se poate aplica chestionarul și nu-și dau seama dacă se înscriu la suspect COVID. Fie… nu știu de ce nu se decide să fie trimis acel pacient la spitalele suport din start. Nu sunt foarte mulți astfel de pacienți, 2-3 într-o zi. Dar nu trebuie să fie, fiindcă aici este spital exclusiv COVID și trebuie respectate protocoalele! Trebuie trimiși direct la spitalele din județ, nu să-i țin aici, ca suspiciuni, până obțin rezultatul negativ. Există risc de contaminare, ocupă mult loc în salon, consumă resurse și personal, și echipament, fiindcă la un suspect se intră ca la pacient pozitiv.
Poate sunt erori la triaj, poate nu-și asumă. Luni, 13 aprilie, voi avea o nouă întâlnire cu colegii din UPU ca să stabilim din nou criteriile de internare. Legislația este pe multe aspecte ambiguă din punctul meu de vedere și atunci dă loc la interpretări. Iar colegii mei, pe bună dreptate, nu vor să-și asume niște aspecte, fiindcă trăim vremuri destul de tulburi și nu știm ce va urma după și cine va răspunde.
Pacientul cu simptome ia legătura cu medicul de familie, urmează tratamentul prescris și dacă tratamentul nu rezolvă situația, clar va trebui să se adreseze spitalului. Rugămintea mea este ca pacienții să ajungă la spital doar prin 112 și doar atunci când este nevoie! Nu avem foarte mult personal nici la triaj, iar cazurile care se pot trata cu ajutorul medicului de familie e bine să nu aglomereze spitalul. Nu este normal să vii singur la UPU, iar bolnavii cronici tot prin medicul de familie ajung la specialiști sau la alte spitale din județul Neamț sau din altă parte.
-Protocolul cu Ambulanța, cu SMURD cum funcționează?
-Cel puțin din ce cunosc până acum, colaborarea cu Ambulanța și cu SMURD-ul a fost ok, și la DSP și aici la spital. Cred că trebuie o atenție mai mare la triaj, ca să nu încărcam spitalul județean nejustificat. Dacă ai o fractură, de exemplu, ești tratat corespunzător la Spitalul Municipal de Urgență din Roman, care este acum aproape la fel de competent ca spitalul județean și poate trata corespunzător multe patologii. Mai sunt situații în care pacientul să fie cu patologie COVID, dar afecțiunile pe care le mai are să depășească spitalul județean și atunci el clar nu are ce căuta la spitalul din Piatra Neamț, ci la centrele regionale, de pildă, și la cele care sunt dedicate COVID.
-Cum ajung totuși pacienții fără simptome ale noului virus, la Spitalul Județean?
-Și aici este o problemă, pentru că vin „pe picioarele lor”, acuză simptome modice, trebuie să-l crezi pe cuvânt că-l doare în gât, fiindcă nu poți demonstra până nu-l consulți. Doamne ferește să fie infectat COVID, fiindcă poate decompensa rapid. E greu să spui că omul minte sau că are simptome. Deci, se recoltează, oamenii pleacă acasă și apoi dacă sunt pozitivi sunt aduși la spital. Aici este un alt paradox, fiindcă oamenii sunt foarte curioși și vor să se testeze, iar când rezultatul e pozitiv, nu-și mai doresc să fie aduși la spital. Începe o întreagă muncă de lămurire să-i convingem că orice pacient care este pozitiv trebuie să ajungă la spital.
-Chiar și dacă nu au simptome sau acestea sunt ușoare?
-Da. Pentru că este infectat și poate infecta și pe alții. Pe de altă parte, protocolul actual scrie foarte clar că toți pozitivii trebuie tratați în spital. Tot în protocol scrie că sunt două criterii de externare: 3 zile fără temperatură și 2 rezultate consecutive negative, la interval de o zi. Acasă trebuie să intre în izolare – izolare înseamnă singur în cameră, fără ca altcineva din familie să intre în contact cu el – și ținut legătura cu medicul de familie.
Știu că este greu pentru un om fără simptome să stea într-un spital care nu oferă condiții de cazare foarte bune, într-un spital COVID, în care te poți contamina sau recontamina. Dar, dacă tot suntem dornici să fim testați, dacă rezultatul este pozitiv trebuie să urmăm regulile.( Va urma)
A consemnat Cristina Iordache