Considerat tratamentul cel mai eficient împotriva Covid 19, plasma convalescentă (recoltată de la persoane care s-au însănătoșit după infecția cu coronavirus) se împiedică de tot felul de probleme în România, iar județul Neamț nu face excepție. Mai întâi nu exista un ghid de recoltare a plasmei, lucru despre care am vorbit cu pietreanu Florin Hozoc,managerul firmei care a donat 18 echipamente Ministerului Sănătății (interviul poate fi citit aici ). Acum există ghid, dar numai o parte din echipamente au fost montate, în diverse localități din țară apărând ”probleme”. La Piatra-Neamț, donația lui Florin Hozoc a fost primită cu un refuz din partea directoarei Centrului de Transfuzie Sanguină, dr. Victoria Marin.
”Doamna de la Centrul de transfuzii a refuzat instalarea și a trebuit să lăsăm echipamentul la Spitalul Județean, în custodie, după ce-am vorbit cu doamna Marcoci”, ne-a declarat Florin Hozoc. ”I-am dat inclusiv o recomandare cum să facă un protocol de colaborare între spital și centrul de transfuzie, și când va fi gata vom veni înapoi să facem un training cu personalul de la centru. Doamna directoare a afirmat că refuză echipamentul pentru că are un ordin în acest sens, fără să precizeze de unde a primit acest ordin. Noi am venit ieri la Piatra-Neamț, că trebuia să facem instalarea, dar nu s-a putut, ne-am întors la București pentru că nu aveam unde ne caza, iar azi dimineață la 4 am plecat iar spre Piatra-Neamț sperând că putem instala echipamentul astăzi. La ora 9, doamna nu era la birou, a spus că are o problemă personală de rezolvat, dar oricum nu ne lasă să facem instalarea. Deci în momentul de față, echipamentul este în cutie și nu funcționează, pentru că directoarea Centrului de transfuzie refuză instalarea. ”Am ordin clar” – mi-a spus. De la Institutul Național de Hematologie sigur nu are ordin, am vorbit acolo și știu că doamna Violeta Oancea a fost cea mai puternică susținătoare a acestor echipamente sponsorizate, deci în niciun caz nu putea să dea un asemenea ordin”.
Povestea lui Florin Hozoc este un exemplu clar de cât de dificil este să faci un bine în România, în condițiile în care atât echipamentele, cât și kit-urile pentru recoltarea plasmei sunt donate și doar trebuie folosite pentru a salva vieți.
Am sunat-o în repetate rânduri pe dr. Victoria Marin pentru a afla motivele refuzului său, însă nu a răspuns nici la telefon, nici la SMS-ul pe care i l-am trimis.
Daniela Marcoci, managerul de criză al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a confirmat cele spuse de Florin Hozoc, nuanțând poziția directoarei de la Centrul de Transfuzii: ”Doamna director mi-a spus că nu există posibiliatea ca aparatul să fie folosit la Centru, el depășind posibilitățile acestuia. Am luat aparatul în custodie și aștept, în scris, justificarea de ce nu a fost primit. Noi, la Spital, am identificat posibilii donatori, am identificat bolnavii care ar putea beneficia de tratament, am trimis la Minister documentația ca secția ATI să fie inclusă printre secțiile din țară unde să se efectueze acest tratament, acum așteptăm să ne lămurim unde-l vom instala”. (C.M.)
Așteptăm o intervenție rapidă a TUTUTOR factorilor responsabili în acest caz. Dacă există un ordin, el trebuie publicat, ca să înțeleagă și românii de ce nu pot beneficia de un tratament care le-ar putea da o șansă. Noi nu sugerăm o anchetă, o cerem! Dacă nu există ordin scris și avem de-a face doar cu o scuză sau cineva vrea să pună bețe-n roate, trebuie luate măsuri în consecință. Oricum, nu-ți poți bate joc de oamenii care speră într-un tratament eficace și nici de cel care a făcut donația.
(Mesagerul de Neamț)
6 comentarii
Cumva centrul de transfuzii este o afacere personala moștenită de la părinți a d nei in cauză ?Cumva jud.Neamt este moșia personala iar pietrenii sunt supușii ei ?Cine îi da ei dreptul să refuze dreptul la viață al pietrenilor ?Oare noi nu avem dreptul la terapii moderne ?Cred că refuzul ei, sau a unui superior ,se încadrează la zădărnicirea combaterii bolilor și sper sa se sesizeze și organele de anchetă.
Very well . In cazul ca nu accepta speram că madama nu are scaunul lipit de dos cu poxipol, nu ?
Afară, si fara pensie . Cucoana e de pe vremea lui nea Nicu .
It’s time to say goodbye, eroina ce e ea!
De ce noaptea mintii?Pentru ca doamna dr. Victoria Marin isi recunoaste incompetenta? Romania nu are o cultura, un istoric, in procedura de prelevare si prelucrare de componente de sange,in cazul acesta plasma!Se incearca o pregatire ,relativ de putin timp(2015) pe plasmafereza si plasmafereza terapeutica ! Nu e o chestiune care se rezolva cu ”un training”!Ca sa nu fie un vector contaminant,sangele donatorului(care in multe cazuri este o persoana cu comorbiditati nu doar pozitiv covid) sau plasma, trebuie sa parcurga mai multe seturi de testare.Ce kit-uri?!Chiar ne dorim si un scandal pe contaminari din policomponente si transfuzii?Cu sangele nu te joci…exemplu strigator din GB- (’70-’80) 4000 de contaminari HIV si hepatita C din sange netestat suficient.Dintr-un sut! Imi amintesc o Romanie postdecembrista ,in care tot asa s-a intamplat, contaminari HIV si hepatita, dar din lipsa de material medical seringi,si alte cele.Incompetenta,cel mai mult.Dar de data aceasta, incompetenta este recunoscuta…femeia nu stie. Reactia mai dura ,in sens contrar!Paradoxal.
Dacă nu sunt pregătiți,sa cheme specialiști de la București,sau de oriunde găsesc.In cazul de fata,dacă se recunoaște neștiința și neputința,ar fi necesară o demisie.Pe de alta parte,chiar existând alte riscuri,plasma reprezintă ultima șansa a unor oameni care altfel sunt sortiți morții,dați-le lor,sau familiilor lor,posibilitatea de a alege.
Ii pune cineva Coltul la tâmplă? Sa lase tineretul .
Ajunge .
Acum nu se autosesizează onor parchetul? Mai infracțiune ca asta nu se poate imagina! Fraților chiar țara asta a înebunit de tot?