Lipsa precipitațiilor – de la începutul anului 2020 până acum a plouat cumulat 30 l/mp, cât ar fi trebuit să plouă într-o singură lună -, a condus la dispariția multor cursuri de apă mici și la reducerea semnificativă a debitului râurilor din județul Neamț. Cele mai afectate sunt râurile Agapia, Nechit, Bolătău, Cuiejdiu, Schit, Valea Neagră, Topolița, Pluton, Ozana și Cracău, cu mențiunea că în tabelul alăturat sunt prezentate doar cursurile de apă pe care specialiștii SGA Neamț le monitorizează.
”Sunt anumite râuri care au între 3 și 20% din debitul mediu multianual și câteva râuri
mari, cum ar fi Siret, Bistrița, Bicaz, care au până la 40% din debit, ceea ce este neobișnuit, pentru că primăvara ar trebui să fie la nivelul debitului multianual. De obicei primăverile sunt ploioase, însă anul acesta ploile au fost foarte puține, iar iarna aproape nu a nins”, ne-a declarat Ioan Păvăleanu, inginer șef în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț.
Seceta accentuată (a treia din 1961 încoace, după cum ne-a informat Maricel Tălmăcel, directorul executiv al Direcției Agricole Neamț) se vede clar și în cazul Lacului Izvoru Muntelui, care de la un volum de 1120 de milioane de metri cubi a ajuns acum la 568,31 milioane metri cubi. Apa din Lacul Bicaz este folosită exclusiv pentru producerea energiei electrice, spre deosebire de Lacul Bâtca Doamnei, care asigură alimentarea cu apă a municipiului Piatra-Neamț, și care a scăzut de la 6,49 milioane mc, la 5,29 milioane mc.
C.M.