Reacție la o demisie: „Dr. Bercea s-a dovedit, de departe, cel mai talentat conducător pe care l-a avut, în ultimele decade, spitalul”

Decizia dr. Gabriela Bercea de a nu renunța la demisia din funcția de director medical al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a stârnit primele reacții. Nu a vreunuia din cei care ar fi trebuit, încă de la început, să o sprijine în calitate de decidenți administrativi. Ci a unui coleg, un medic cunoscut pentru loialitatea profesională cu care ani de zile s-a străduit să apere integritatea medicală, luptându-se din interior cu lipsurile și nedreptățile și răbufnind public abia când cuțitul ajungea la os.

Într-un comentariu la articolul nostru „Spitalul de Urgență Piatra Neamț rămâne fără director medical după 15 mai”, dr. Daniel Chirița, șeful Urologiei, face o radiografie fină dar amară a modului în care spitalul județean este condamnat, parcă, să rămână la mâna intereselor politice. Retrospectiva sa scurtă amintește de faptul că, în istoria sa recentă, din ultimii 30 de ani, spitalul a avut parte de prea puțini șefi capabili și-i pune la zid pe cei „nesăbuiți” care s-au încumetat să-l șubrezească prin ignorarea tocmai a medicilor. Afirmă despre dr. Gabriela Bercea că și-a arătat competența în vremuri dintre cele mai grele și dă subtil de înțeles că este printre puținii șefi care le-a redat demnitatea profesională: „Sunt un aspru critic al conducătorilor incompetenți, la orice nivel și de ani de zile. E drept, numai din vorba acidă, nu și din faptă. Lucrez de peste 30 de ani în Spital, ca medic urolog. Am văzut, în acest timp, zeci de marionete, la conducere, cu fel de fel de idei. Rar bune, cel mai ades proaste. Conducătorii buni ai spitalului, care măcar să nu fi stricat ceva, nu neapărat să realizeze ceva, pot fi numărați pe degetele de la o mână. De altfel, m-am întrebat întotdeauna, cum poate fi cineva atât de nesăbuit, încât să meargă la conducerea unui colos cu picioare de lut, subfinanțat cronic și cu o conducere uzual ultra-politizată și neinteresată. Eu unul, n-aș fi încercat niciodată. Surprinzător, față de tinerețea sa, dr. Bercea s-a dovedit, de departe, cel mai talentat conducător pe care l-a avut, în ultimele decade, spitalul. Vezi și organizarea spitalului, in timp de pandemie. Sincer, regret că și-a depus demisia. Lucrurile sunt, însă, de înțeles. În țara noastră puțini fac ceva bun. Însă, sunt 1.000 care vin să controleze, acest ”ceva bun” și pe cel care l-a făcut, să caute nod în papură, să spună ei cum ar fi fost bine să se facă. Cu probabilitate, după pandemie sau chiar mai devreme, acești 1.000 de necrofagi se vor repezi asupra dumneaei și o vor învăța ei cum ar fi trebuit să se facă treaba, deși acum toți stau ascunși în vizuini și vorbesc despre ”cei din linia I”. Pe care, oricum, nu i-au înțeles sau respectat vreodată, nici măcar acum. Ei, oricum, sunt “băieții deștepți”. Din acest motiv, probabil, a decis să se retragă. Nu poți învinge sistemul, din păcate”.

Dr. Daniel Chirița este cel care acum mai bine de un an lansa, prin intermediul publicației noastre (amănunte aici), un apel disperat la cei cu putere de decizie și finanțare. În scrisoarea deschisă, el nu solicita altceva decât dotarea compartimentului cu echipamente noi și absolut necesare practicării medicinii de secol 21. (V.B.)

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Mare pacat!Parca suntem blestemati,politicul ne distruge:mereu trebuie sa se certe,pdl cu psd,psd cu usr,usr critica pe toti!Oare vom trai sa vedem un politician care face ceva pentru ROMANI,nu pentru propriul buzunar?Priviti si judecati,dosarul pt.aparatul de testare dela upu neamt sta de pe 16 .04.la min.sanatatii,cel de la Roman este aprobat in trei zile!!!! Mare mister,mare…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.