S-au infectat cu COVID la aceeași masă. Unul s-a tratat în Spania, altul în România. Realități paralele

Două persoane s-au infectat în același timp, la aceeași masă, într-un restaurant din zona Andaluzia, în sudul Spaniei, pe vremea când focarul era în nord. Un spaniol a început să tușească și să strănute și toți cei 5 români prezenți la întâlnire, prieteni între ei, au luat Covid 19. Dintre ei, cei care au rămas în Spania s-au tratat acasă, iar Luminița Zacharievici, care s-a întors în România cu soțul ei, a stat 33 de zile în spital. Vă prezentăm cazul pentru a vedea cum au fost tratate cazurile în Spania și în România, la Piatra Neamț. Unde pacienții asimtomatici stau în spital și ocupă locuri care poate ar fi necesare altora.

” Faceți o medie undeva la 5 teste de persoană și o să vedeți că s-au testat maxim 25.000 de oameni în România

Prima zi în care N.O., bărbatul care trăiește în Spania, s-a simțit rău a fost 13 martie: ”Am avut febră, dureri musculare, dureri de articulații, și eu și soția, am izolat-o pe fiica noastră, care nu avea nici un simptom. După o săptămână soția își revine în proportie de 70%, nu mai face febră rămâne fără gust și miros și cu dureri musculare. Aflăm că Luminița și un alt prieten care ne vizitase în aceeași perioadă sunt în spital pozitivi. Starea mea se agravează, pe fondul diabetului și al hipertensiunii, eu suferind și un infarct stentat în urmă cu un an. Zilele 10-12 cu respirație dificilă febra persistă la nivel peste 39. În ziua 12 decid să chemăm salvarea, dar autoritățile ne comunică faptul că spitalele sunt arhipline, se internează deja în săli de sport, era perioada când mureau peste 900 de oameni pe zi. Suntem sfătuiți să rămânem acasă, să continuăm izolarea copilului și, dacă se complică mai tare respirația să luăm legătura din nou pentru a mă pune la ventilator. Mi se prescriu antiinflamatoare, antivirale și paracetamol în doze duble față de ce luasem. Renunț la antivirale care stricau și ce mai rămăsese bun in starea mea. Minune, soția mă scoate din groapă cu cartofi în șosete, oțet, uleiurile ei esențiale de care am râs ani de zile, uleiuri aduse de Luminița și de prietenii noștri când au venit. După peste trei săptămâni de chin îmi revin, rămânând cu o astenie și cu un disconfort respirator. Mă prezint la control medical și mi se explică faptul că în Spania toate, dar toate cazurile usoare și medii, se tratează acasă. În perioada în care eu eram la maximul suferinței, spitalele erau pline de cazuri grave și foarte grave, și foarte mulți ca mine nu au mai încăput. Teste se fac extrem de multe, noi suntem acum negativi și cu anticorpi. Ce se face în România se vede, se va spune că măsurile luate au dus la numărul scăzut de cazuri, dar totul e poveste. S-au făcut teste în toată această perioadă câte s-au făcut aici în 3 zile. Se spune că în România s-au făcut peste 120.000 de teste, 7 dintre acestea au fost făcute de Luminița. Un pacient are minimum 3 teste unul la internare și două care trebuie să fie negative. Faceți o medie undeva la 5 teste de persoană și o să vedeți că s-au testat maxim 25.000 de oameni”.

”Trebuie găsite alte spații pentru bolnavii asimptomatici”

Spre deosebire de un om care are și alte probleme de sănătate, deloc de neglijat, care și-a revenit în 3 săptămâni. Luminița Zacharievici nu a avut suferințe majore. A chemat ambulanța pentru că a speriat-o tusea și a stat 33 de zile în spital, traversând o experiență care a marcat-o. Pentru că era un stres continuu un pat gol, dintr-un salon de 15 mp, cu 3 paciente, în care tot timpul un medic voia să interneze pe cineva.

”Au adus o pacientă nouă, au vrut s-o pună la noi în salon și m-am opus. Aveam deja trei săptămâni și jumătate de spitalizare și chiar nu voiam s-o iau de la capăt. Până la urmă au dus-o într-un salon alăturat. Problema este că aveam aceeași baie. Și atunci ne-am făcut noi niște reguli. Așteptam un sfert de oră după ce foloseau baia pacientele din salonul alăturat, cu geamul mereu deschis ca să se aerisească foarte bine, mergeam cu măștile pe nas, dezinfectam și pe urmă foloseam toaleta. Eu înșeleg că nu sunt locuri în spital, dar de aici a început revolta mea. Dacă sunt pacienți care stau de atâta timp, sunt asimptomatici, nu mai fac tratament și doar așteaptă să se negativeze, deci pur și simplu stau ca la hotel, ar trebui găsită o soluție, pentru că riscul de a se reinfecta este foarte mare. Mai marii noștri înțelepți de la București, că de acolo pornește problema, să-i izoleze în alte spații. Cu condiții. Deci fiecare să aibă baia lui ca să nu se amestece. Așa cum s-au găsit hoteluri pentru cei venițți din afară, care nu au contribuit cu un leu la fondul de sănătate, să se găsească spații și pentru pacienții asimptomatici. Colega mea a rămas în salon, are astăzi 31 de zile de spitalizare, și o ia iarăși de la zero, că i-a ieșit testul pozitiv. Am trăit într-un stres maxim, mai ales cele două săptămâni cât am avut un pat gol și ne temeam să nu aducă o pacientă nouă. Ne uitam pe geam ori de câte ori venea ambulanța, să vedem dacă aduce pe cineva sau preia pe cineva. Și totul din cauza unei doctorițe care a avut idei puține și fixe. Am avut o experiență care pot să spun că mi-a marcat viața și mie și familiei mele.

S-a ales Spitalul județean Piatra-Neamț ca fiind spital covid, dar nu cred că s-a cerut părerea medicilor. Nu cred că i-a întrebat nimeni dacă sunt pregătiți, dacă au materialele necesare și tot ce le trebuie. Sunt foarte puțini doctori la infecțioase, 5 sau 6 și am impresia că unul este infectat. Nu se poate! Vrei să faci treabă, dar cu cine? Și pentru corpul medical ar scădea presiunea dacă s-ar găsi alte spații pentru pacienții asimptomatici și ar rămâne în spital numai cei medii și gravi. Cei asimptomatici ar putea ține legătura cu medicii de familie, care acum nu au încărcătură. Bine ar fi dacă am învăța de la ăștia mai mari, de la ăștia mai bine puși la punct. Din Franța, din Italia, din Spania, din Israel. De la cei care au rezultate și nu țin oamenii în stres, să-i mute de la infecțioase, la psihiatrie”.

Sloganul ”Vrem o țară ca afară!” a răsunat în diverse colțuri ale României, cu diverse ocazii. Se pare că absolut inutil, pentru că România continuă să fie altfel decât restul lumii, inclusiv la vreme de pandemie. Încă există aparatură medicală donată, care nu poate funcționa pentru că sfânta birocrație se mișcă în ritmul obișnuit, făcând abstracție de starea de urgență și încă există mari probleme de organizare, în ciuda faptului că alte țări deja aplică și tratamente eficiente, și au separat clar pacienții asimptomatici de cei în stare medie sau gravă.

C.M.

 

 

 

8 comments

 • Morala

  aprilie 26, 2020 at 7:05 pm

  La ce kkt va așteptați când, de secole, ne complace cu sistemul de slugi și pile? Trăim ce ne-am făcut!

  Răspuns

 • Dl Scarbescu

  aprilie 27, 2020 at 8:24 am

  Vai,vai,vai ! Totul ni se pare extraordinar afara !
  De ce nu vă uitați la Nr lor de îmbolnăviri,la Nr lor de decese ?Nici nu vreau sa mi imaginez ce ați fi spus daca infectata fiind v ar fi lăsat acasă.Ei au lăsat acasă bolnavii usori și medii pt că nu mai aveau locuri in spitale dar nu vă gândiți că tocmai ăștia erau un vector de contagiune și au ajuns la un Nr așa mare de cazuri.Faptul că dvs nu va negativati nu are legătură cu faptul că stați în spital.Daca pozitivă fiind ați pleca acasă ,iar izolarea la domiciliu știm cu toții cum se realizează ,nu vă gândiți că puteti infecta și pe alții ?Presun că ați avut contacti și când
  v ați întors din Spania,a scăpat toată lumea cu bine ?Eu cred că înainte de a împroșca cu noroi ar trebui sa ne gândim dacă noi ca indivizi am făcut totul pentru a ne proteja pe noi și pe cei din jur.

  Răspuns

 • Ady

  aprilie 27, 2020 at 11:25 am

  Spitalul a fost stabilit de COVIT din cauza infectarii a unui numar mare de cadre sanitare

  Răspuns

 • Dl Scarbescu

  aprilie 27, 2020 at 1:56 pm

  Da,aveți dreptate dar oare cum s au infectat ?Oare nu de la pacient venit în U PU ,declarat apoi pozitiv ?Este adevărat că s au făcut și greșeli la început nemai confrantandu se cu așa ceva dar greșelile nu s au perpetuat.Si apoi nimeni nu te tine in spital daca nu mai prezinți niciun pericol pentru nimeni.Trebuie să înțeleagă toată lumea că până când 2 teste consecutive nu ies negative reprezinți un risc pentru cei din jur.Daca cineva care se infectează de la tine și face o formă gravă(fiecare reacționează altfel) ajungând la deces ,nu cred că poți trăi cu asemenea vina.Incercati sa vă gândiți și la cei din jur.

  Răspuns

 • Baba Novac

  aprilie 27, 2020 at 11:56 pm

  De ce nu si.a platit asigurare medicala in Spania si statea acolo sa se trateze…a venit de buna voie in Romania, astea sunt conditii…nu.i plac…stanga-imprejur “la Spania” 🙂

  Răspuns

 • Geo

  aprilie 29, 2020 at 6:57 am

  De fapt ce v-am supărat ?…ca nu ati fost singura in rezerva cu toaleta proprie , sau ca nu ati fost internată într-o sală de sport ,ca in Spania ?….sau ca nu ati fost refuzată la internare ,lasata in voia sortii acasă,tot ca in Spania ?
  Ne-am.obisnuit sa ne punem cenusa in cap ,dar in situatia dvs chiar nu e cazul

  Răspuns

 • Titu Balasa

  aprilie 29, 2020 at 12:56 pm

  De ce sunteți mincinoși? Astăzi, in România de efectuează 5-8 mii teste pe zi. De unde ați scos voi ca au fost testați 25.000 de oameni când numărul celor internați au depășit 36.000. Cele 125000 au fust individuale

  Răspuns

 • Anca

  aprilie 29, 2020 at 4:56 pm

  Ma uit la comentariile de până acum și îmi dau seama de ce sistemul de sănătate e așa cum e. Asta e ceea ce merită romanul pentru că i se pare o aroganță să își ceară dreptul lui. “De fapt ce v-am supărat ?…ca nu ati fost singura in rezerva cu toaleta proprie” – Da Geo e ceva normal ca rezervele sa fie de 1 maxim 2 paturi cu baie proprie. Asa e in țările civilizate și chiar și la noi la spitalele private. Si da e normal să vrei asta cand cotizezi ani de zile cu sume destul de mari la sistemul de stat indiferent că vrei sau nu, mai ales cand vb de un virus la care igiena face diferența, iar suprainfectarea poate însemna că din asimptomatic să ajungi la ATI – de unde scapă cam 20%.
  De asemenea, nu e ok sa ocupi spitalele cu pacienți cu forme usoare sau medii, doar formele grave ar trebui să fie internate si da, din nou, în saloane individuale. Iar a spune ca e normal sa tii un om asimptomatic in spital doar ca poate nu respectă izolarea, atunci de ce nu am ține închiși oamenii oricum ca poate încălca legea? Mai bine am luat exemplu de la țările care au într-adevăr sisteme de sănătate puse la punct și care au cel mai mic procent de mortalitate cum e Germania sau Corea de Sud.

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *