După cazul azilului privat de la Galați, care a devenit focar cu zeci de bătrâni și angajați infectați cu noul virus chiar de patroana unității, în județul Neamț se iau măsuri de protecție pentru circa 1.000 de copii și adulți instituționalizați.
Conducerea Direcția Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț a decis izolarea la locul de muncă pentru 14 zile a propriului personal care se ocupă de copiii și bătrânii din centre. Până astăzi, 11 aprilie, nu a mai apărut nici un caz pozitiv în rândul angajaților direcției, de la ultima situație din 31 martie ( amănunte aici) . Dar, pentru ca să nu se repete în Neamț ceea ce s-a întâmplat la Galați, unde mai mulți bătrâni au murit după ce au fost infectați, s-a luat decizia ca personalul de îngrijiri din centre să rămână două săptămâni la muncă, prin rotație. Cei care intră la program trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere în care își asumă că sunt dincolo de orice suspiciune de infectare. Personalul medical din centre are obligația să supravegheze zilnic temperatura angajaților și a persoanelor cazate în aceste centre.
Măsura luată îi vizează pe cei aproximativ 900 de salariați ai DGASPC Neamț care lucrează în centrele pentru copii și persoane adulte cu dizabilități. Izolarea la locul de muncă este stabilită prin Ordonanța militară nr. 8, cu scopul de a preveni infectarea, mai ales că majoritatea rezidenților centrelor au un sistem imunitar deficitar din cauza afecțiunilor medicale sau a vârstei. Sunt 12 centre rezidențiale pentru copii și persoane adulte cu dizabilități în care sunt cazate aproximativ 1.000 de persoane, dintre care peste 600 sunt adulți cu diverse grade de handicap.
Din cei 900 de angajați, jumătate vor intra în izolare la locul de muncă în prima fază, apoi cealaltă jumătate, pentru următoarele 14 zile. Practic, angajații vor fi cazați în aceste centre, pentru aceasta făcându-se făcut eforturi uriașe pentru a se stabili felul în care se va face izolarea și pentru a decide care salariați vor intra în prima tură de izolare, potrivit conducerii DGASPC Neamț. Problema asigurării paturilor și cazarmamentului necesar a fost rezolvată de Consiliul Județean Neamț, prin Direcția pentru Tineret și Sport Neamț: „Știu că este foarte greu pentru fiecare angajat să fie în această situație, mai ales acum, înainte de Paști. Sunt oameni care au și ei probleme, au familii în dificultate, unii sunt singuri și au nevoie la rândul lor de sprijin în gospodărie ori au copii sau părinți pe care nu îi pot lăsa în grija cuiva. De aceea, fiecare caz în parte a fost analizat astfel încât să poată fiecare să își rezolve urgent problemele familiale, dar și să asigurăm turele în centre pentru a nu afecta siguranța beneficiarilor noștri. Izolarea personalului se va face la nivelul centrelor, identificându-se spații de cazare pentru aceștia. Este un efort uriaș și un sacrificiu al colegilor noștri motiv pentru care vreau să le mulțumesc pentru că au înțeles că trebuie cu toții să facem acest lucru pentru o vreme. Mulțumesc și Consiliului Județean și DJTS pentru că ne-au sprijinit și ne-au oferit ajutor rapid. E o perioadă grea, pe care nu am mai trăit-o niciodată și doar împreună, ca o echipă, vom reuși să o depășim, pentru binele nostru, al copiilor și persoanelor vulnerabile pe care le avem în grijă”, a declarat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.
Cristina Iordache