Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț pare atins de blestemul de a nu putea avea un manager care să poată/să fie lăsat să-și facă treaba. Cine face cunoștință cu funcția respectivă intră într-un malaxor din care nu mai poate ieși decât dacă pleacă foarte repede. Doar la vreme de pandemie managerii s-au schimbat precum șosetele: Juncu, Mocanu, Apostoae și Marcoci. Se părea că situația Danielei Marcoci, medicul epidemiolog pe care Ministerul Sănătății l-a instalat într-o perioadă de criză profundă, va fi mai stabilă, fie și numai pentru că ne aflăm într-o situație limită. Cunoscătorii sperau ca va putea măcar în acestă perioadă, să schimbe mentalități și să asigure o activitate cât mai aproape de normal. Mai ales că venea după o detașare spectaculoasă și utilă la Suceava, unde a fost epidemiologul care a refăcut circuitele în iadul din spitalul din județul vecin.
De ce pleacă, totuși, Daniela Marcoci?
Daniela Marcoci pleacă pentru că este greu să te bați în fiecare minut cu obișnuințe vechi, să te faci că nu vezi că nu se respectă voit circuitele, că nu se respectă interdicția de nu se mânca în timpul programului, că nu se respectă programul de 6 ore stabilit ca regulă, că medici importanți fac presiuni sau creează circuite proprii prin care să fie internați pacienți pentru intervenții banale care n-ar trebui să fie făcute într-un spital COVID , evident pe bază de foloase personale cuvenite. De ani de zile actul administrativ, nu vorbim despre cel medical, de la spital a fost făcut de ”profesioniști” care au confundat spitalul cu moșia proprie.
Cazul directoarei economice, cu membrii de familie angajați în sectoare cheie privind aprovizionarea, cazul șefei de personal care a facilitat angajarea a zeci de consăteni sunt doar vârful aisbergului. Toate aceste lucruri sunt cunoscute inclusiv de către cei care trebuiau să semnaleze faptele, de cei care trebuiau să le cerceteze sau de cei care trebuiau să le corecteze. Toată lumea știa despre concursurile cu taxă de la spital, despre mașinile de făcut bani și livrat diplome de la școlile postliceal sanitare, unde se mimează în proporție de 60-70% actul învățării și unde chiar și atunci când este probată frauda se mușamalizează totul. Toată lumea știe despre rețelele medicale care funcționează pe filiera cabinete private- spital de stat, unde banii se duc la privat și statul plătește serviciile prestate în spital. Un fel de win-win cu dublă finanțare, bolnav-stat. De aici un lanț de complicități greu de rupt sau ocolit,care duce într-un fel de zonă crepusculară, în care faptele se diluează, codul penal nu mai funcționează decât la ordin și unde scopul principal al activității- vindecarea bolnavului- a ajuns undeva, într-un plan foarte îndepărtat.
Daniela Marcoci pleacă pentru că rezistența la schimbare în spital este mai puternică chiar decât teama de infectare. Nici măcar noul coronavirus nu poate schimba mentalități de mici zei locali, obișnuiți să dispună de tot ce le oferă poziția de șef de secție. Directorul/managerul nu trebuie să fie decât persoana care semnează, aprobă și, dacă este necesar, acoperă orice, inclusiv ilegalități, mărunte sau mari. Ei, senatorii de drept, care au acaparat toate locurile din care se pot proteja, comisii, comiții, asociații profesionale, nu pot accepta ca cineva să vină și să le pună în discuție privilegiile: dreptul de angaja, de a stabilii avantaje inclusiv salariale, dreptul de a interna, dreptul de a-și face programul după pofta inimii și dreptul de a nu folosi cardul de salarii decât ca mijloc de economisire. Plus dreptul de a nu respecta reguli. Lipsa de autoritate a șefilor, a făcut ca indisciplina, suficiența să se afle la loc de cinste în rândul șefilor mai mari sau mai mici. Fiecare a devenit un mic ”baron” portocaliu, roșu sau galben pe domeniul său. În funcție de perioada de dominație politică locală sau națională.
Daniela Marcoci pleacă pentru că nu mai vrea să fie minge de ping-pong între decidenții politici. Prinsă cu treburile spitalului, și-a dat brusc seama că a fost prinsă într-un joc politic în care n-are ce să caute. Probabil că pe ea o interesează mai puțin Ionel Arsene ci dacă acesta asigură bani pentru Spital. O interesează mai puțin cearta prefectul George Lazăr cu șeful de la Consiliul Județean decât cum îi facilitează acesta accesul la zona de decizie în privința echipamentelor cu origine guvernamentală. Scandalul aparatului de testare, cu costurile comparate între cel din Piatra Neamț și cel din Roman, pare să fi fost picătura care a umplut paharul. Chiar dacă avea toate șansele să rămână director și după ridicarea stării de urgență- este greu de crezut că Ministerul va mai lăsa din mână ce a luat la vreme de pandemie- perspectiva de înregimentare politică totală nu este de natură să bucure un manager care a văzut adevărata stare de lucruri din spital.
Daniela Marcoci vrea să plece și pentru că și-a dat seama că interferența politicului în actul administrativ a dus spitalul unde este acum. Oamenii puși acum de Arsene să coordoneze spitalul, în trecut de alți președinți, au contribuit în proporție covârșitoare la deteriorarea atmosferei, la crearea de rețele de interese care nu aveau de-a face deloc cu actul medical. Rolul lui Dan Vasile Constantin, care a dispărut pandemic din orizontul public ( cu excepția episoadelor când se spovedește pe la lideri politici din afara PSD-ului și deplânge (!?!) soarta spitalului) va fi un capitol niciodată pe deplin elucidat. Personajul are tot felul de protecții, care l-au ajutat să se afle întotdeauna în zona de decizie. Și lanțurile de interese sunt atât de bine sudate încât întotdeauna îi va sări cineva în ajutor, frățește.
De ce ar trebui să rămână Daniela Marcoci manager la spital?
Pentru că știe toate aceste lucruri și dacă i se dă mână liberă, ar putea să încerce să le schimbe. Și mai există un argument. Multe din relele de la Spital și aici este loc scris un roman, s-au întâmplat cu complicitatea Direcției de Sănătate Publică, instituție profund politizată la vârf, care a închis ochii la ce se întâmplă la spital. Care nu și-a făcut treaba, a dat avize și autorizații că așa i s-a cerut, a acceptat lucruri inacceptabile. Instituție unde se va întoarce actualul manager la serviciu. Dacă ar rămâne, este greu de crezut că va accepta asemenea compromisuri.
Valentin Bălănescu
11 comentarii
Daca societatea civilă ar fi funcțională, nu ar permite perpetuarea acestor lucruri, măcar în al doisprezecelea ceas.Oare trebuie să vă îngropați toți pe cineva drag prematur,ca să realizați in ce dezastru am ajuns?????D-na.poate fi considerată un lider dar, dacă noi toți nu o susținem,nu poate reuși.
Daca menegerul sau membrii consiliului de administrație vor fi pusi politic nu contează cine i administratorul spitalului: Consiliul Județean sau Ministerul Sănătății.Pai ce conducerea D S P nu este tot politica ? Ce caută un jurist la conducerea acestei institutii ?Ce știe el despre bolile transmisibile,despre politicile de sănătate publică,de
planul de vaccinare ?Îmi cer scuze nu am înțeles din articolul dvs care i treabă cu umplutul paharului ?
Adică nu trebuia să se întrebe nimeni de ce așa diferente de preț și performanță ? Este adevărat că în această perioadă când aceste aparate sunt atât de căutate și prețul crește dar daca vezi ca între 2 aparate achiziționate cam în aceiași perioadă sunt diferențe așa mari nu poți să nu te întrebi.Cand achiziționezi tu autoritate publică din banii cetățenilor trebuie sa fii mai chibzuit și uite așa mai faci economie și mai mărești rația de hrana a bolnavilor.Ceilalti ,fiind vorba despre banii lor ,s au uitat cu atenție pe ce au dat banii ca sa mai poată da și alimente și materiale de protecție.
Judetul va scapa de covid odată si odată, dar de cancerul DVC, niciodată.
Aceiași nelegiuiți fără nimic valoros în viața lor, care nici măcar o oră n-au muncit undeva ci doar au fost ”consilieri” sau turnători…grație poziției avute cândva de unul din părinți, ne-au sufocat cu minciuna, furtul și trădarea și încă viețuiesc…pandemic, sub o copertină protectoare, dar, dacă nu se intervine chirurgical, nu vom scăpa de ei! vor reveni pe rolurile de membru sau coodonator C.A. din sănătate și nu numai și vom fi tot mai afectați!
un biet virus nu schimba mentalitatea regnului omenesc – nu schimba rautatea avariția lacomia aroganța – astea poate daca ar muri 1 miliard de homunculi s-ar schimba, pentru o perioada, dar omul are prea multa rautate in el in gene in ADN.
Domnilor, fara sa-i contestam meritele, daca le are, chiar nu incercati sa o transformati pe doctorita Marcoci in Zana cea Buna. Nu ne jigniti inteligenta. O fi facut si licruri bune, dar este departe de a fi solutia salvatoare. A fost parte a aranjamentelor cu DSP, a facut multe nereguli, este mult pana acolo incat sa devina solutia in Neamt. Putina decenta fata de medicii cu adevarat valorosi din sistemul sanitar nemtean. A venit impusa de liberali si acum se dezice parand a face jocul psd-istilor. Si data trecuta a plecat cu cantec din functie. Habar nu aveti ce atitudine si mai ales cat amatorism debita in sedintele in care a fost impusa de liberali. Nu jignesc, dar nu induceti o alta varianta decat adevarul, inclusiv cenzurand. Puteti intreba pe oricine care a lucrat cu ea.
Cred ca ar trebui să plece Arsene și compania.
Mafia din spital invinge mereu
Pleacă după cum a venit, cu fruntea sus ca profesionist adevărat .
După ce criza trece in bujetarimea romana reintră in scena yesmanul înregimentat politic.
Pe principiul felii de pâine cu unt care isi mărește șansele de cădere cu untul in jos direct proporțional cu valoarea covorului, asa e si la stat .
Cu cat mai bun profesionist cu atat mai mari șansele de a nu fi angajat .
Cel puțin nu ca sef .
Ați văzut cine era sef in Belgia când cu bietul băiat de la Altex, cand a fost cazul cu explozia in oraș .
Un medic român . Nonyesman fiind nu a putut lucra in Romania, dar belgienii de la Charleroi au avut nevoie de el mintenaș .
Si uite asa mai pierdem o temporar-vedeta locala !
De scarba , sa o vada pe Dragan.