În acest moment, cu 27 de copii și adulți cu handicap și 34 de angajați infectați COVID în două centre de îngrijire din subordine, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț este într-o situație extrem de delicată. Pe de o parte, instituția are nevoie de sprijinul epidemiologilor pentru a face față în cele două focare de la Păstrăveni și Piatra Neamț, existente până acum: „Au fost testați 487 salariați dintre care 34 au fost depistați pozitiv la infecția cu coronavirus (6 de la Centrul de Recuperare a Copilului cu Dizabilități Piatra Neamț și 28 de la Centrul Păstrăveni). Au mai fost testați și 120 de beneficiari dintre care 27 depistați pozitiv (11 de la CRCD Piatra Neamț și 16 de la Centrul Păstrăveni). La data de 07.05.2020 mai erau două persoane internate în spital infectate cu coronavirus (1 salariată de la CRCD Piatra Neamț și 1 beneficiară de la Centrul Păstrăveni). 1 deces înregistrat pe 04.05.2020 – beneficiară Centrul Păstrăveni. Nu ni s-a comunicat de către DSP, până în acest moment, conduita terapeutică ce trebuie aplicată în aceste cazuri și nici dacă persoanele depistate pozitiv vor fi internate în spital sau urmează să primească tratamente în centre. Facem precizarea că toate centrele DGASPC Neamț sunt servicii sociale care nu pot efectua servicii medicale, beneficiarii noștri fiind înscriși la medici de familie din comunitate iar tratamentele le sunt prescrise de medici specialiști din unități sanitare”, se precizează în comunicatul DGASPC Neamț de astăzi, 7 mai.
O altă problemă este și că, odată cu ridicarea stării de urgență, din 15 mai se reia programul obișnuit și tot personalul va intra și ieși zilnic din centre. Asta presupune ca toți angajații să fie fără COVID. Este vorba de 6 centre de adulți și 6 centre de copii, din care două sunt pentru copii cu dizabilități, unde sunt îngrijiți peste 950 de beneficiari de aproximativ 900 de salariați. În adresa trimisă de DGASPC pe 5 mai, instituția cere Direcției de Sănătate Publică Neamț testarea întreg personalului din centre. După cum se poate lesne observa, adresa din 5 mai este ultima din seria de solicitări de testare începută din 21 aprilie:
ADRESE DSPDepășită de amploarea crizei pandemice, Direcția de Sănătate Publică a dat un răspuns la primele solicitări abia pe 27 aprilie. Și invocă inevitabila metodologie de la vremea respectivă, prin care testarea se putea face de două ori pe lună și, respectiv doar simptomaticilor sau după apariția unui caz COVID:
RASPUNS DSP (1)Ironia face ca răspunsul DSP-ului să fi fost dat exact cu o zi înainte ca metodologia să fie schimbată. Din 28 aprilie, personalul din centrele de îngrijire a bolnavilor poate fi testat indiferent dacă are sau nu simptome. Aflată în incapacitate de reacție, DSP Neamț n-a mai răspuns, dar a început din 5 mai testarea masivă în centre. În două zile, au fost testați aproape jumătate dintre angajați (487 din circa 900) și 120 din cei 950 de beneficiari. Iar sfârșitul stării de urgență este la distanță de numai o săptămână.
Comunicatul DGASPC Neamț integral îl puteți citi mai jos:
„Situație centre rezidențiale pentru copii și adulți cu dizabilități aflate în subordinea DGASPC Neamț în contextul COVID-19 la data de 7 mai 2020:
Au fost testați 487 salariați dintre care 34 au fost depistați pozitiv la infecția cu coronavirus (6 de la Centrul de Recuperare a Copilului cu Dizabilități Piatra Neamț și 28 de la Centrul Păstrăveni). Au mai fost testați și 120 de beneficiari dintre care 27 depistați pozitiv (11 de la CRCD Piatra Neamț și 16 de la Centrul Păstrăveni)
La data de 07.05.2020 mai erau două persoane internate în spital infectate cu coronavirus (1 salariată de la CRCD Piatra Neamț și 1 beneficiară de la Centrul Păstrăveni).
1 deces înregistrat pe 04.05.2020 – beneficiară Centrul Păstrăveni
Nu ni s-a comunicat de către DSP pâna în acest moment conduita terapeutică ce trebuie aplicată în aceste cazuri și nici dacă persoanele depistate pozitiv vor fi internate în spital sau urmează să primească tratamente în centre. Facem precizarea că toate centrele DGASPC Neamț sunt servicii sociale care nu pot efectua servicii medicale, beneficiarii noștri fiind înscriși la medici de familie din comunitate iar tratamentele le sunt prescrise de medici specialiști din unități sanitare.
În vederea prevenirii unor astfel de situații, DGASPC Neamț a făcut mai multe solicitări către DSP Neamț pentru testarea personalului și beneficiarilor cu prioritate astfel încât să putem limita răspândirea infectării beneficiarilor.
Atașăm adresele trimise DSP Neamț precum și răspunsul primit de la această instituție.
DGASPC Neamț are în subordine 6 centre de adulți și 6 centre de copii dintre care două pentru copii cu dizabilități. În total sunt peste 950 de beneficiari și aproximativ 900 de salariați. Testarea personalului și a beneficiarilor dintre centre a început pe data de 05.05.2020, cu excepția a trei centre pentru adulți (Roman, Târgu Neamț și Oșlobeni) unde a fost testat în perioada 22-23 aprilie personalul care a intrat în tura a doua de izolare la locul de muncă, toate rezultatele fiind negative.
În toate aceste unități s-au luat măsuri de prevenire a infectării cu coronavirus încă de la jumătatea lunii martie astfel: beneficiarii centrelor nu au mai avut voie să iasă din unități, a fost interzis accesul vizitatorilor, personalul a fost dotat cu echipamente de protecție complete, s-au asigurat stocuri suficiente de dezinfectanți și biocide, s-au făcut dezinfecții frecvent și s-a limitat interacțiunea beneficiarilor la maximum. De pe data de 11 aprilie, personalul centrelor a fost izolat la locul de muncă, potrivit Ordonanței Militare nr.8 pentru o perioadă de 14 zile urmând ca la finalul acestui interval de timp să fier înlocuiți de alți salariați pentru alte 14 zile. Prima tranșă de salariați au fost izolați între 11-24 aprilie, a doua de pe 25 aprilie – 8 mai, iar de pe 9 mai până la expirarea stării de urgență va intra în izolare la locul de muncă tranșa a treia de salariați”.
(C.I.)