Numită prin ordin de ministru la conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, pe perioada stării de urgență, ca o soluție de avarie , dr. Daniela Marcoci afirmă clar și răspicat că nu mai vrea să rămână manager după 15 mai. Motivele sunt multe și, cel mai probabil țin de problemele interne din spital dar și de relația cu instituțiile care au atribuții în funcționarea spitalului.
A preluat spitalul, pe 10 aprilie, pentru ca să „dea o mână de ajutor” și să prevină un „accident epidemiologic” precum cel de la Suceava. Împreună cu noul director economic Răzvan Vasile Muraru, noua directoare de îngrijiri asistenta Roxana Andronache și cu directorul medical dr. Gabriela Bercea, singura rămasă din vechea conducere, s-a străduit să facă funcțional spitalul în criza de coronavirus. A stabilit circuite și reguli care să protejeze personalul și pacienții de contaminare pentru care și acum se mai găsesc nemulțumiți ( de programul de 6 ore, de interdicția de a servi masa la serviciu), deși nu face decât să aplice normele stabilite de minister. Situația nu a fost simplă deloc, de aceea cele mai importante compartimente pentru funcționarea spitalului, Financiar, Achiziții și Aprovizionare, sunt auditate pentru a se găsi explicații la inexplicabile lipsuri, cel puțin la nivelul documentelor. A făcut din timp demersurile birocratice necesare pentru ca aparatul PCR cumpărat de Consiliul Județean să funcționeze și a început testarea. A încercat să o convingă pe directoarea Centrului de Transfuzii că ordinul pentru tratamentul cu plasmă convalescentă a bolnavilor de COVID-19 există și trebuie doar aplicat.
Despre toate acestea mesagerulneamt.ro a scris ( amănunte aici, aici), inclusiv despre hotărârea dr. Gabriela Bercea de a nu reveni asupra demisiei depuse în 20 februarie. Acum, la trei săptămâni de la numire, lucrurile s-au mai schimbat, dar se pare că nu suficient. În ciuda piedicilor de tot felul din interior și a lipsei oricărui sprijin din partea Consiliului de Administrație (care se pare că măcar în perioadă de criză nu s-a preocupat să încurce lucrurile), dr. Daniela Marcoci spune că, alături de restul echipei numite la conducere, numără zilele rămase până pe 15 mai: „Nu mai stau nici o secundă după 15 mai, nici eu și nici unul din cei care am fost acum numiți la conducerea spitalului. Ministrul Sănătății știe că nu mai rămân după 15 mai”. O atitudine care spune multe, în condițiile în care nu sunt multe lucruri de reproșat managerului în funcție.
Între timp, încearcă să țină situația sub control: „Am primit multe echipamente de la Înalta Curte de Casație și Justiție, de la dl. Ionel Oprea (n.n. – pietrean, fost adjunct al Avocatului Poporului, pensionat în anul 2018) și de la o altă firmă. Am primit o sponsorizare în bani de la Raiffeisen. O altă sponsorizare de la E-on Gaz, o sumă foarte consistentă, pentru care trebuie să facem un proiect în care să spunem ce facem cu banii. Foarte multă lume ne-a ajutat zilele acestea, cu produse și cu bani, chiar m-am simțit sprijinită. O parte din sponsori nu vor să le dau numele, dar sunt foarte mulți oameni, unii care au mai ajutat, alții noi, care au venit lângă noi și ne susțin”.
Pe lângă activitatea organizatorică din punctul de vedere al actului medical, echipa de conducere încearcă să rezolve și probleme administrative care să rezolve și alte cerințe ale pacienților: „Am reușit să fac rost de alimente astfel, încât să nu-și bată joc nimeni de mine și să aibă pacienții mâncare în continuare, așa cum cred eu că trebuie să aibă. Pentru o parte din alimente s-a mobilizat compartimentul Achiziții, care a reușit într-o zi și jumătate ceea ce n-a reușit de mult timp și i-am felicitat. În rest, m-am rugat de oamenii pe care-i cunosc și care s-au mobilizat imediat, așa încât am asigurat alimente până pe 15 mai, când plec și mă întorc la locul meu de muncă!”.
(C.I.)
3 comentarii
Și uite așa, cel mai bun manager din ultimii 10 ani pleacă de la spital unde vede cu ochii… Nu se gândește nimeni că d-na dr. Marcoci ar putea fi păstrată ca director medical sau măcar ca epidemiolog în cadrul spitalului, în condițiile în care la SJUPN nu există niciun epidemiolog angajat? În momentul de față, postul este blocat de un contract prestări servicii de zeci de mii de ron pe lună pentru un epidemiolog trecut de muuuuuuult de vârsta de pensionare. Poate de aici și gradul mare de infectare al personalului…
Spitalul din Piatra Neamț este o cloaca clocită de Consiliul Județean.Atat timp cât menegerii,consiliul de administrație, vor fi numiți politic asta va fi situația.Deasemenea este mult de lucrat la mentalitatea personalului.Ca un spital să funcționeze ca la carte e nevoie de reguli iar aceste reguli nu pot fi implementate decât de un specialist in domeniu și cu înaltă conștiința.Speram din tot sufletul că d -na Marcoci va rămâne la conducerea spitalului.Nu o cunosc pe d-na doctor dar am urmărit în presa cum au evoluat lucrurile în acest spital.Se pare ca intr un timp scurt a făcut minuni.Cat despre cei care sunt nemulțumiți de faptul că d-na doctor încearcă să redea încredere nemțenilor în actul medical efectuat la Piatra Neamț sa și caute alt loc de muncă.Astept ziua de luni sa văd în presa că d-na de la Centrul de Transfuzii și a dat demisia.D-na respectiva nu poate să hotărască ea daca nemțenii pot beneficia de terapii care le pot salva viața.Ori pune in funcțiune aparatul ori pleacă,soluția e la ea.
I told you from the first day.Famiglia !