La final de mandat, echipa managerială a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, formată din dr. Daniela Marcoci, dr. Gabriela Bercea, directorul medical, Răzvan Vasile Muraru, directorul economic și Roxana Andronache, director îngrijiri, susține că pentru perioada imediat următoare nu vor fi probleme din punctul de vedere al aprovizionării. Față de momentul preluării, acum există stabilite protocoale și circuite clare, reguli de limitare a contaminării, personal motivat, aparatură, dezinfectanți, medicamente și echipamente de protecție suficiente. „Am lăsat tot ce este necesar pentru buna desfășurare a activității în spital pentru o perioadă de aproximativ o lună și jumătate”, a declarat aseară dr. Daniela Marcoci. „Există echipament de protecție suficient, chiar dacă abia s-a schimbat ordinul și se recomandă un echipament, un pic mai relaxat față de ce am avut noi până acum în spital. Nu știu de ce, poate fiindcă pe plan mondial încă este o problemă asigurarea echipamentului de protecție și practic s-a ajuns la speculă. Noi am lăsat celor care vor veni echipament conform, pe baza solicitărilor de la asistenții șefi din secții, care spun că-și doresc în continuare echipament de protecție tocmai pentru că lipsa acestuia a fost motivul contaminării personalului din secțiile respective. Iar contagiozitatea coronavirusului este aceeași. Există suficiente medicamente și dezinfectanți, tot ce trebuie pentru o activitate normală. Pentru hrana pacienților s-au încheiat acordurile-cadru, deci n-ar trebui să mai fie probleme. La dezinfectanți s-a făcut comandă pentru următoarele 3 luni. Ideea este că pentru noua conducere va fi mai greu pe parte de achiziții, fiindcă ridicându-se starea de urgență, procedurile revin la termenele mai lungi, dinainte. În acest moment, ceea ce există ajunge pe perioada necesară noilor proceduri de achiziții”.
În același timp, schemele de tratament care se utilizează în spitalul județean sunt cele experimentale recomandate de Ministerul Sănătății și folosite în marile clinici din țară: „Avem și anticoagulante, se utilizează de 3-4 săptămâni, încă de când s-a discutat despre acest tratament off-label. Doctorița Gabriela Bercea a făcut recomandare în protocolul de tratament pentru includerea anticoagulantelor în spitalul nostru, la fel cum se face la Timișoara. Dar, infecționistul stabilește tratamentul și, din câte cunosc, s-a folosit și la noi. Este greu de spus cât de eficient este, pentru că noi nu suntem clinică universitară. Dar, dacă ne uităm la numărul celor vindecați, cred că putem spune că este eficient”, a adăugat medicul epidemiolog Daniela Marcoci.
Cât privește resursa umană, dr. Gabriela Bercea, care va revine medic urgentist în UPU, a declarat că tot personalul medical este acum pregătit: „A fost o perioadă grea, de început, în care toți am depus eforturi în lupta cu acest virus, care a schimbat multe. Trebuie să recunoaștem că frica de necunoscut, teama ne-a cuprins pe toți, deopotrivă, iar cadrele medicale sunt tot oameni. Și noi avem familii, avem părinți în vârstă, avem copii. Mă bucur că până la urmă cu toții au dovedit că sunt profesioniști. Mulțumesc pentru colaborare și implicare tuturor cadrelor medicale, personalului auxiliar, TESA. Demisia mea din luna februarie a fost dictată de motive personale. Din punct de vedere profesional, mă întorc pe postul meu din UPU”.
(C.I.)