Un om a reușit și reușește să-și bată joc de un județ întreg, ca să nu mai vorbim despre Ministrul Sănătății. Este vorba despre dr. Victoria Marin, cea care se joacă ”de-a primesc sau nu primesc aparatul de plasmafereză”, iar amănuntele și cronologia sunt de-a dreptul năucitoare. Pentru că doamna spune jumătăți de adevăruri sau minte cu multă măiestrie.
În această dimineață, vineri, 8 mai, la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, a ajuns un document denumit protocol în care se anunța că centrul de transfuzii nu recoltează plasmă cu aparatul donat de Florin Hozoc. Și că se va face recoltare standard, adică prin recoltare de sânge, pe care-l va procesa, pentru a separa plasma.
La orele prânzului, contrar documentului transmis spitalului, dr. Victoria Marin declară pentru Mesagerul de Neamț că lucrează la un protocol cu spitalul județean, omițând să spună că a trimis deja unul în care refuza practic aparatul.
După o conferință de presă la Prefectura Neamț unde a fost abordat subiectul pe larg, cu câteva minute înainte de terminarea programului de lucru, dr. Victoria Marin a declarat că tocmai încheie un (nou) protocol cu spitalul și vrea să-l trimită, conștiincios, înainte de ora 14 a zilei de vineri. De această dată, întrebată insistent dacă acceptă aparatul și dacă va recolta plasmă convalescentă, dr. Victoria Marin mai scapă o jumătate de adevăr: „Fac un nou protocol în baza adresei primite de la minister. În situația dată, pentru că sunt avizele și de la Ministerul Sănătății, voi face colectare inclusiv cu aparatul de plasmafereză. Protocolul nu mai conține obligațiile Centrului de transfuzie de a asigura cheltuielile cu consumabilele și service-ul aparatului, le suportă Spitalul Județean. Urmează instalarea, instruirea, nu știu când urmează să începem. Așteptăm donatorii de plasmă, putem să recoltăm și standard, cum se întâmplă și în țară”.
Evident că modul de comunicare care adună minciuni și omisiuni pe bandă rulantă continuă. Va lucra pe aparat dacă i se dau noi documente, dacă sunt plătite consumabilele, pentru că ”În adresa de la minister se precizează clar că CTS dacă consideră, poate să mai adauge ceva, să intervină în condiții legale, în completare sau adăugare în protocol a ceva, are tot dreptul”. Iar dacă are dreptul, profită din plin de el.
Modul în care a comunicat directoarea de la Centrul de Transfuzie a scos din sărite pe toată lumea. Mai ales că dădea de înțeles că cel care nu și-ar fi făcut treaba ar fi managerul de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Reacția dr. Daniela Marcoci, care a evitat să dea prea multe amănunte privind atitudinea dr. Marin este de data aceasta mult mai fermă: „În protocolul trimis astăzi, la ora 14.15, se face referire la contractul de sponsorizare încheiat de Consiliul Județean și firma Besmax Pharma Distribution, care nu există. Noi, spitalul nu-l avem și nici Consiliul Județean nu-l are. Echipamentul a fost adus pe data de 30 cu un proces verbal în care destinatarul final era CTS. Doamna dr. Marin a spus că ea nu știe și nu primește. În momentul acesta, dr. Marin a trimis acest protocol de comodat în care cere documente pe care Spitalul, eu nu le am la acest moment și zice că, în niște condiții, acceptă aparatul, dar vrea spitalul să-i asigure consumabile, mentenanță. Și luni va spune că din cauza spitalului nu se face recoltare! Și atașează în actul adițional 2 un protocol de donație între Besmax și Ministerul Sănătății! Deci, aruncă niște hârtii doar așa… O să fac adresă la CJ să anunț ce m-a înștiințat Centrul de Transfuzii și fac adresă la CTS ca să înștiințez că SJU nu deține contractul de sponsorizare la care face referire în protocol și nu i-l poate pune la dispoziție. Fac notificare la firmă să dea aparatul CTS-ului, așa cum era pe procesul verbal inițial, ca beneficiar final CTS”.
Concluzia este la vedere. Doctorița Marin se face că lucrează, temporizează cât poate orice apropiere de aparatul adus de Hozoc, împiedicându-se de orice chichiță, dar ne spune, în marea mărinimie a domniei sale că ne poate ajuta cu plasmă prin metoda standard! De ce până acum nu a discutat despre acest lucru? De ce nu s-a oferit să facă asta din momentul în care s-a dat voie la folosirea plasmei în tratamentul COVID?
Simplu, acum era înghesuită să primească aparatul și atunci a zis, băi nepricepuților, eu puteam să fac plasmă mai demult, prin metoda standard, dar dacă n-ați cerut, eu ce să vă fac?
În rest, vă anunțăm că dr. Victoria Marin este încă director la Centrului de Transfuzie Sanguină și intră în week-end, dacă tot vorbim despre relaxare! Complet mulțumită de toate variantele de protocol la care a ”muncit” astăzi, pe un salariu frumos, în timp ce, la câțiva metri mai încolo, în Spitalul Județean există oameni conectați la aparate mecanice de ventilat, care mor, câte puțin în fiecare zi. Și care ar avea o șansă, dacă li s-ar administra plasmă.
Valentin Bălănescu
Un comentariu
uite asa “muncesc” unii sefi bugetari. Daca pot sa nu faca nimic, de ce sa faca? Ce daca mor oameni, daca nu “iese” nimic si pot sa “frece menta” luna trece, purcoiul de bani vine. Asa sunt facute legile din Romania, de catre alti bugetari, ca toti sa fim la cheremul bugetarului, indiferent de la ce institutie lucreaza. Capul plecat si plicul gros, ca de nu, daca nu vrea muschiul lor, nu se face nimic.
Oare onor sefimea asta Pnl-ista, in frunte cu dl. cozmaciuc, care face doar poze pentru campanie electorala, nu stie sa faca nimic pentru deblocarea situatiei. Oare nu mai exista in tara asta institutia demiterii ? Intre timp, saracii bolnavi, care ar putea sa beneficieze de usurarea suferintei, stau la cheremul unei mumii comunistoide.