Decizia luată de epidemiologi în cele două focare de COVID-19 din centrele de îngrijire a persoanelor cu handicap din Piatra-Neamț și Păstrăveni este de a nu-i interna în spital pe bolnavi. Sunt 11 copii pozitivi la Centrul de Recuperare a Copilului cu Dizabilități Piatra-Neamț (fost Sancta Maria) și 16 tineri în centrul de la Păstrăveni, toți cu boli grave, neuropsihice și cronice, care au fost testați și confirmați infectați până astăzi, 8 mai.
Decizia de a fi ținuți tot în centre ține de evaluarea situației în care sunt aceste persoane: „Rezidenții din centre, mai ales copiii care sunt cu afecțiuni neuropsihice foarte grave, vor fi consultați de un medic infecționist, iar dacă sunt asimptomatici, recomandăm tratarea lor în centrele de recuperare. Sunt cazuri extrem de sensibile, în stare foarte gravă, unii pe fondul bolilor de care suferă, trebuie evaluat beneficiul internării lor în spital dacă sunt asimptomatici”, explică astăzi Radu Firăstrău, șeful Direcției de Sănătate Publică Neamț.
„Eu nu am primit până astăzi nimic de la DSP, nu cunosc ce au decis în privința beneficiarilor din centre care au fost confirmați pozitiv. În aceste centre sociale de îngrijire nu există personal medical specializat. Așa cum am mai spus și ieri, beneficiarii sunt înscriși la medicul de familie din comunitate și tratamentele le sunt prescrise de medici specialiști din unități sanitare”, declară Cristina Păvăluță, șefa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț. Instituția are în subordine 6 centre de copii, din care două sunt pentru copii cu handicap și 6 centre de adulți, în care sunt și persoane cu vârste de peste 80 de ani și diverse boli cronice. Din cei aproximativ 950 de beneficiari, au fost testați până ieri 120, din care 27 au fost confirmați pozitiv COVID. În aceste centre lucrează circa 900 de salariați, din care au fost testați până ieri 487 și 34 au fost confirmați pozitiv COVID-19.
Dincolo de aceste două declarații rămâne realitatea din teren și apare o problemă pe care n-o discutră nimeni oficial: cine va avea grijă de cei instituționalizați, în condițiile în care personalul scade ca număr din cauza celor infestați și, la fel de posibil, mulți vor refuza să intre în focar.
Cristina Iordache