Guvernul caută soluţii pentru a putea aplica amenzi celor care încalcă restricţiile şi după data de 15 mai, când se încheie starea de urgenţă, după ce prevederile utilizate până în prezent au fost declarate neconstituţionale. De aceea, proiectul de lege adoptat de cabinetul Ludovic Orban luni, 11 mai, prevede utilizarea unui alt act juridic în baza căruia să se aplice aceste sancţiuni:
“Capitolul 4 – Răspunderi şi sancţiuni
Art. 60 – Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, după caz.
Art. 61 – Contravenţiilor prevăzute de prezenta lege le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 21/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările ulterioare.
Art. 62 – (1) Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator pentru contravenţiile prevăzute de lege.
(2) Sumele provenite din amenzile aplicate pentru contravenţiile prevăzute de prezenta lege se fac venit integral la bugetul de stat”, se precizează în proiectul de lege, care a fost predat Parlamentului pentru dezbatere în regim de urgenţă.
Astăzi, 12 mai, având în vedere şi decizia Curţii Constituţionale de săptămâna trecută, reprezentanţi ai ALDE, PSD şi Pro România au pregătit un proiect de lege, care prevede anularea amenzilor date de către autorități în baza ordonanțelor militare. Proiectul a fost făcut public de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, pe pagina proprie de Facebook:
(M. CONSTANTINESCU)