La Piatra-Neamț, într-un oraș în care se moare de coronavirus, iar la reanimare sunt persoane în stare gravă, pentru care ar putea exista o șansă – terapia cu plasmă convalescentă -, un singur medic face tot ce poate pentru a întârzia aplicarea acestui tratament. Șefa Centrului de transfuzie sanguină a refuzat mai întâi echipamentul de recoltat plasmă, donat de Florin Hozoc, iar acum s-a încâlcit în virgulele din protocoale și s-a angajat într-o cercetare acerbă, întru descoperirea unor motive care să-i susțină decizia inițială. Dr. Victoria Marin a fost din capul locului nemulțumită că nu a întrebat-o nimeni dacă poate recolta plasmă hiperimună la Piatra-Neamț, răspunsul ei fiind ”NU” pe toate liniile. Și acum, după ce echipamentul a fost luat în custodie de spital și se fac formalitățile pentru instalarea lui, dr. Marin găsește, în continuare motive să se opună și scrie adrese prin care solicită ”îndrumare” și avize.
„Am primit un protocol de comodat între Spital și Centrul de Transfuzie Sanguină, iar punctele care sunt stipulate în protocol nu le pot îndeplini pe toate, din motive obiective”, a declarat șefa Centrului de transfuzie. ”Se spune că Centrul de Transfuzie Sanguină trebuie să suporte toate cheltuielile de aprovizionare cu toate consumabilele necesare aparatului pe durata contractului, care nu este stipulată, precum și cheltuielile legate de remedierea defecțiunilor. Că trebuie, dacă este necesar, să obțin avize, aprobări legate de utilizarea aparatului, ca și cum aparatul ar veni fără autorizație de funcționare. Am trimis o adresă în care solicit precizări spitalului. Totodată, am trimis și Institutului Național de Hematologie acest protocol și am solicitat îndrumare juridică și aviz. Eu, în centru, pot recolta plasmă prin metoda standard, acestea fiind posibilitățile, pentru că recoltarea plasmei convalescente pe aparatul de afereză presupune un circuit separat, protecția personalului care deservește aparatul. La noi, la centru am primit o adresă de la institut săptămâna trecută, miercuri cred (n.n. – în ziua publicării ordinului 654), înainte de a veni aparatul. În adresă se făcea referire la centrele care au primit aparatele, să spună câte teste vor face pe zi, ca să știe institutul cantitatea de reactivi ce trebuie achiziționată. Eram incluse și centrele care nu au aparate, dar în chestionar era rubrica dacă faci plasmă de convalescență sau nu, tot în ideea ca institutul să vadă câți bani ar fi necesari pentru achiziționare de reactivi. La momentul respectiv nu venise aparatul, drept pentru care la rubrica de cheltuieli cu reactivii n-am răspuns, că nu am avut de ce. Adresa trimisă la institut are în vedere avizul necesar protocolului primit de la spital, pentru că eu, ca centru de transfuzii, nu pot să suport cheltuielile respective decât cu buget aprobat de la institut”.
Prin această declarație, dr. Victoria Marin recunoaște, implicit, că știa de faptul că urmează să primească un echipament pentru recoltarea plasmei, acesta fiind și sensul solicitării Institutului de a preciza ce cheltuieli presupune funcționarea echipamentului. Iar mult invocata ”protecție a personalului” în fața donatorilor de plasmă despre care nu se știe ”cât de vindecați sunt și reprezintă un risc”, cade ca argument pentru refuz. Într-o discuție anterioară, dr. Victoria Marin a arătat cu degetul spre DSP Neamț că nu i-a pus la dispoziție lista cu persoanele testate și conformate că au Covid 19, pentru a ști dacă printre aceste persoane se află și donatori de sânge. Și neavând această evidență, a decis ca personalul să ia toate măsurile de siguranță și să se comporte ca și cum fiecare donator ar fi un potențial purtător al coronavirusului. La donare de sânge s-a putut, la recoltare de plasmă are nevoie de un circuit separat! Și desigur, mai are nevoie de precizări, de îndrumări, de avize, de rugăminți și de insistențe. Pentru că ea a devenit acum rotița cea mai importantă în procedurile pentru instalarea echipamentului și ea a decis să se ”învârtă” invers decât restul lumii. Chiar dacă firma lui Florin Hozoc asigură și kit-uri, și reparații, și mentenanță, deci cheltuielile pe care le invocă nu sunt nici pe departe atât de împovărătoare.
„Am prevăzut în protocol cheltuielile care sunt cuprinse în programul național de transfuzie, dacă doamna doctor ar fi citit ordinul, ar fi știut”, a declarat dr. Daniela Marcoci, managerul Spitalului Județean de urgență Piatra-Neamț. ”Așa cum eu aplic ordinul, și doamna doctor de la centru trebuie să aplice ordinul. Mentenanța o suportă firma (n.n. – firma care a donat aparatul). Noi am trimis luni protocolul spre semnare, am primit trei precizări, i-am trimis marți răspuns, ne-a zis că a trimis spre Institutul Național de Hematologie ca să primească avizul. Noi mai așteptăm de la Ministerul Sănătății doar acreditarea pentru secția ATI care va administra tratamentul, ordinul trebuie să apară din moment în moment, asta nu este o problemă. Și am avut deja solicitari de la pacienți care vor să doneze…”.
Cristina Iordache
Cristina Mircea