Îngrijorare la Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Păstrăveni, după ce aseară, 1 mai, doctorul Bogdan Mahu a sunat-o pe directoare și a anunțat-o că este internat în spital, după ce-a fost confirmat ca fiind infectat cu noul coronavirus. Dr. Bogdan Mahu este angajatul Centrului Păstrăveni și, la fel ca tot personalul, lucrează în regim de carantină, adică 14 zile stă în centru, iar următoarele 14, teoretic, în autoizolare acasă. Doar că el este și medic de familie la un dispensar din cartierul Dărmănești, din Piatra-Neamț și, între timp, face și gărzi la un centru de permanență, așadar este de presupus că a intrat în contact cu mai mulți oameni. Acest lucru urmează să fie stabilit în timpul anchetei epidemiologice desfășurate de DSP Neamț.
”Medicul Bogdan Mahu a fost izolat în centru în prima tranșă, a ieșit sâmbăta trecută, pe 25 aprilie, fără să aibă absolut niciun simptom, fără să aibă absolut nicio problemă”, ne-a declarat Magda Vasilache, purtătorul de cuvânt al DGASPC Neamț. ”Săptămâna asta trebuia să fie în izolare acasă, aseară pe la ora 10 a anunțat-o pe directoarea Centrului de la Păstrăveni că s-a internat în spital și că este infectat cu coronavirus. De o săptămână de când a plecat doctorul n-a apărut nicio suspiciune, n-a apărut nicio problemă la nimeni din centru și sperăm nici să nu apară. Ultimul lui contact cu beneficiarii a fost vinerea trecută”.
Încă de la debutul epidemiei, la Centrul de la Păstrăveni s-au luat măsuri pentru a preveni răspândirea unei eventuale infecții, în sensul că s-au interzis vizitele beneficiarilor, fiecare având voie să circule doar în pavilionul în care este cazat. În plus, de acum trei săptămâni, s-a introdus sistemul de lucru pe tranșe, o parte din angajați fiind efectiv permanent timp de 14 zile în centru și apoi 14 zile acasă, când sunt înlocuiți de colegii lor care au stat acasă în primele două săptămâni. Tot ca măsuri de precauție se măsoară de două ori pe zi temperatura beneficiarilor și angajaților, iar în fiecare dimineață salariații completează o declarație pe proprie răspundere în care fiecare precizează dacă are simptome și dacă-l doare ceva. În cazul în care există vreo persoană care spune că are dureri de cap sau vreun simptom de infecție respiratorie, procedura este să se anunțe de urgență ambulanța. Personalul poartă echipament de protecție care înseamnă mănuși, mască, botoși, halat de unică folosință și capelină, și de fac dezinfecții periodice în absolut toate spațiile. Rămâne de văzut dacă aceste măsuri au fost suficiente și dacă va apărea vreun caz în următoarea săptămână.
Cât despre pacienții doctorului Mahu din Piatra-Neamț, ancheta epidemiologica va stabili câți au intrat în contact cu el și se va lua măsura izolării acestora timp de două săptămâni. Dr. Bogdan Mahu este primul medic de familie din județul Neamț care s-a infectat cu noul coronavirus.
C.MIRCEA