Parlamentul a hotărât atăzi, 20 mai: autoritățile locale numesc, suspendă și eliberează din funcție directorii de spitale. Iar acest lucru a fost făcut prin modificarea unei hotărâri a Guvernului, cea privitoare la starea de alertă.
De la începutul lunii aprilie, pe perioada stării de urgență, spitalele au fost trecute în subordinea, coordonarea și sub autoritatea Ministerului Sănătății, ca măsură de gestionare a crizei coronavirusului. De fapt, totul s-a redus la puterea de a numi conducerile spitalelor. În Neamț conducerea numită de Consiliul Județean la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț a fost schimbată pe 10 aprilie de ministrul Nelu Tătaru. Ulterior, la capătul stării de urgență, ministrul Tătaru a înlocuit, a mai schimbat încă odată echipa de conducere.
În această după-amiază, (așa cum anticipam aici) 20 mai, Parlamentul reunit a votat Hotărârea adoptată luni de Cabinetul Orban privind instituirea stării de alertă în România. Parlamentarii opoziției au forțat, contrar uzanțelor, modficarea unei hotărâri de Guvern, știind că parlamentarii puterii vor fi nevoiți să voteze și ei, ca să nu se ajungă în situația anulării stării de alertă. Una dintre cele două modificări se referă la numirea, suspendarea și eliberarea din funcții a conducătorilor spitalelor aflate în adminitrarea autorităților locale: „Art. 3 – Autoritățile publice locale, pentru unitățile sanitare din subordinea lor, exercită atribuția de numire, suspendare și eliberare din funcție a persoanelor care ocupă funcții de conducere în cadrul acestor unități în condițiile legii.”
Asta înseamnă că după promulgarea legii, la Piatra Neamț vom avea o altă schimbare de echipă la conducerea spitalului, a cincea de la declanșarea stării de urgență. Ceea ce, să recunoaștem, este o performanță demnă de o cartea a recordurilor politico-administrative.
V.B.