Patriarhia Română anunţă că a luat cunoştinţă de regulile sanitare promovate de autorităţi pentru perioada de după data de 15 mai. Biserica Ortodoxă Română afirmă că recomandările vor fi “respectate riguros”, dar trage linie în privinţa “Sfintei Împărtăşanii”, afirmându-şi exclusivitatea în rezolvarea acestei probleme.
“Redeschiderea lăcașelor de cult ține de firescul revenirii la necesarele ritmuri ale socialului profund, dimensiunea religioasă a vieții fiind esențială. Recomandările legate de necesara protejare dictată de grija față de noi înșine și de ceilalți vor fi respectate riguros de toți oamenii cu bună-cuviință. Biserica Ortodoxă Română și toate celelalte culte religioase au dovedit în mod exemplar înțelegerea situației create de epidemie și, în cazul Patriarhiei Române, o implicare caritabilă fără termen de comparație. Problema Sfintei Împărtășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține însă exclusiv Bisericii. Biserica Ortodoxă Română se va consulta cu celelalte Biserici Ortodoxe surori pentru a găsi împreună, în comuniune și în spiritul fidelității față de tradiția liturgică, cea mai bună cale referitoare la accesul credincioșilor, în contextul pandemiei, la miezul vieții creștine: Sfânta Împărtășanie”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, pentru Agenţia de ştiri Basilica.
România trece din data de 15 mai la starea de alertă, după cum a anunţat președintele Klaus Iohannis. Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a supus dezbaterii publice, începând de sâmbătă, 9 mai, un set de reguli de protecţie sanitară pentru domeniile de activitate, între care şi lăcaşurile de cult, care vor beneficia de relaxarea restricţiilor.
În materialul publicat de INSP sunt notate “precauţiuni universal valabile”, cum ar fi: accesul limitat în biserici, cu respectarea unei suprafeţe de 8 metri pătraţi pentru fiecare persoană; purtarea măştilor medicale de către personalul care deservește lăcașul de cult și de către persoanele care intră în lăcașul de cult (“masca trebuie să acopere gura și nasul”, precizează expres INSP) sau dezinfectarea mâinilor cu dezinfectant pe bază de alcool, care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult. Desigur sunt şi recomandări (exemplu: “La intrarea în lăcașul de cult se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie”) greu de dus la îndeplinire de oameni fără pregătire medicală.
La capitolul “precauţiuni speciale” se recomandă evitarea atingerii sau sărutării obiectelor sacre de cult; oferirea/primirea binecuvântării de la o distanţă de cel puţin un metru; evitarea împărtășaniei, dacă nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință; dezinfectarea la fiecare 4 ore a mânerelor ușilor, obiectelor de cult, icoanelor sau suprafețelor. Slujbele se vor oficia numai în aer liber, cu menţinerea distanţei între persoane, dar, în schimb, organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase nu este interzisă, ci doar “nu se recomandă”. (M. CONSTANTINESCU)