O asistentă medicală, care lucrează la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, a fost primul donator de plasmă convalescentă, recoltată cu echipamentul de plasmafereză donat de Florin Hozoc. Sponsorul, prefectul de Neamț și viceprimarul Bogdan Gavrilescu au fost de față la prima utilizare a aparatului de plasmafereză, urmând să facă declarații de presă ulterior evenimentului. După plecarea lor, dr. Victoria Marin, directoarea Centrului de transfuzie a explicat de ce a durat atât de mult încheierea protocolului cu spitalul: ”A fost o neînțelegere în contractul de comodat încheiat între spitalul județean și centrul de transfuzie. În primele contracte, pornind din data de 4.05 și ulterior 9.05 și 11.05 înaintate de către spital nu era prevăzut că spitalul ne asigură pe lângă echipament și kit-urile cu care să putem recolta. Nu au fost acceptate aceste protocoale, neavând niciun aviz din partea Institutului care să ne asigure finanțarea. Ne bucurăm că după un dialog pe care l-am avut cu dl. prefect s-a deblocat situația și în data de 13 mai, spitalul ne-a trimis un nou protocol de comodat în care era prevăzut faptul că pe lângă acest echipament ne asigură și cele 1000 de kit-uri necesare recoltării de plasmă. Kit-urile erau asigurate de sponsor, dar nu înțeleg de ce în contractul de comodat pe care spitalul ni l-a trimis nu era prevăzut acest lucru, ci dimpotrivă Centrul de transfuzie trebuia să susțină cheltuielile cu aceste kit-uri, ceea ce nu se poate, pentru că este o instituție de stat și trebuia să am un buget pentru această cheltuială. Eu înțeleg că percepția a fost care a fost, în sensul că dl. Hozoc a sponsorizat centrele de transfuzie în beneficiul pacienților din spital și eu nu am acceptat, dar eu nu am avut nicio intenție în acest sens, am vrut dimpotrivă să se facă cât mai repede, dar nu a existat dialog. Singurul dialog a fost în data de 12 mai, când m-a sunat domnul prefect și apoi a venit la centrul de transfuzie și nu știu ce s-a întâmplat dar în data de 13 am primit protocolul, dar prea târziu, dar nu e vina mea. Eu sper din tot sufletul că domnul Hozoc a înțeles, îmi pare foarte rău pentru situația creată, dar nu a fost rea intenție, dimpotrivă, eu și colegii mei suntem dornici de a face acest lucru, eu nu am făcut o facultate de medicină ca să nu ajut oamenii, dimpotrivă lucrez din 1990 în transfuzie și scopul meu nu a fost decât să fac bine pacienților din spital”.
Dr. Victoria Marin a mai punctat un aspect care a nemulțumit-o în colaborarea cu spitalul și anume faptul că lista potențialilor donatori de plasmă nu cuprinde decât nume, prenume și un număr de telefon, nimic despre perioada internării.
Astăzi au fost programați pentru donare 4 din cei 8 pacienți trecuți pe prima listă, adică toți cei eligibili pentru a dona.
”Lucrez într-o secție unde se administrează tot timpul plasmă și sânge, văd care este nevoia și necesarul de sânge”, a declarat asistenta medicală, care a fost prima donatoare. ”În afară de asta, avem și noi familii, avem oameni apropiați care nu se știe când vor avea nevoie de ajutor. Am trecut prin acea perioadă urâtă, eu am avut șansa să mă negativez mai repede și am stat puțin în spital, am revenit repede acasă dar am avut colege care au stat mult timp, am văzut și pacienți care au făcut forme mai urâte. Dacă pot ajuta voi ajuta tot timpul”.
Probe din plasma recoltată vor fi trimise la Institutul Național de Hematologie Transfuzională la București și, imediat după ce primește calificativul de plasmă eligibilă, probabil la sfârșitul acestei săptămâni, va putea fi administrată pacienților.
”Sperăm să primim o altă listă cu pacienți de la spital, să-i putem programa și pe dumnealor și să putem ajuta în continuare”, a mai spus dr. Victoria Marin. ”Există posibilitatea să vină donatorii și direct. Îi așteptăm pe cei care au trecut prin boală și au 14 zile de la vindecare”.
Cristina MIRCEA