Redeschiderea Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț pentru pacienții neinfectați cu coronavirus este problema care pare să fie la ordinea zile în domeniul sanitar. Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie, în primul rând, de stabilirea unor noi circuite. Bolnavii confirmați COVID-19 și cei suspecți, cazați acum în diferite secții, în funcție și de celelalte boli de care suferă, ulterior redeschiderii spitalului vor trebui să fie internați într-un spațiu mai restrâns. Conducerea spitalului, împreună cu Direcția de Sănătate Publică Neamț analizează astăzi, 10 iunie, condițiile în care se poate relua măcar o parte din activitatea medicală: „În contextul epidemiologic actual, încă în evoluție, probabil că fiecare pacient care se va prezenta la spital va fi considerat în continuare suspect. Atitudinea cadrelor medicale cred că va trebui să rămână în acești parametri și se va impune purtarea echipamentului de protecție, inclusiv dacă se vor efectua intervenții chirurgicale în Urgență. Analizăm împreună cu medicul epidemiolog, dr. Cătălin Herghelegiu, în ce condiții vom putea relua activitatea medicală și pentru alte patologii decât cele COVID-19”, a declarat dr. Silviu Verzea, managerul spitalului județean.
În opinia dr. Cătălin Herghelegiu,din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț, intervențiile chirurgicale nu sunt singurele urgențe pentru care ar trebui redeschis spitalul județean: „Neurologia ar trebui redeschisă, Spitalul de la Roman este supraaglomerat, abia mai face față la numărul mare de bolnavi. Analizăm ca să organizăm noile circuite în spital”, a declarat medicul epidemiolog al spitalului.
Situația de la Neamț nu este singulară și tot mai multe din spitalele care până acum s-au îngrijit doar de pacienții COVID-19 au cerut dispensă de la Ministerul Sănătății. Într-o declarație televizată, de ieri, ministrul Nelu Tătaru a spus că, cel puțin pentru urgențe, spitalele se pot redeschide. Doar să solicite sprijinul epidemiologilor, care au ca temă să găsească soluții.
(C.I.)