Economia trece printr-o situație extrem de dificilă. Criza economică provocată de pandemia de coronavirus a închis sectoare întregi de activitate și a diminuat mult afacerile firmelor. Peste 280.000 de firme din România se aflau într-o situație cu risc mare de insolvență în martie. Doar 40% dintre companii și-au continuat activitatea în timpul pandemiei. 37% dintre firme și-au redus activitatea, iar 23% și-au închis porțile.
Marius Novac este un antreprenor din Piatra-Neamț care are un restaurant cu specific italian. Pandemia l-a obligat să închidă afacerea din prima zi a decretării Stării de Urgență. „Am închis, regulile trebuie respectate, vedeam ce se întâmplă în Italia, era normal să luăm toate măsurile pentru a ne proteja sănătatea. Problema e că încă din primele zile ale pandemiei, Guvernul ne-a spus că evaluează și analizează situația și că va ajuta companiile în dificultate. Dar nu a făcut nimic. Eu am avut 9 angajați care au trecut în șomaj tehnic de la 15 martie, până la 1 iunie. Reactivați toți, chiar dacă cifra de afaceri e la 30% față de zilele normale”, spune Marius Novac.
Peste 1,1 milioane de români au fost trimiși în șomaj până acum. Aproximativ 950.000 au contractele de muncă suspendate, iar 190.000 de oameni au rămas fără contract de muncă.
În Raportul European privind Plățile Consumatorilor după pandemie, realizat de compania Intrum, se arată că 67% dintre români au veniturile diminuate ca urmare a scăderii salariilor sau intrării în șomaj tehnic (41% dintre români). 65% dintre români au amânat plata facturilor la utilități pentru a face față cheltuielilor lunare.
Eduard Minuț are o companie de transporturi în Piatra-Neamț. Și afacerea lui a suferit din cauza restricțiilor din această perioadă. „Am răspuns corect la toate măsurile stabilite de legislație. Dar statul ar fi trebuit să își respecte promisiunile. Premierul Ludovic Orban, dar și alți miniștri, au spus tot timpul că vor ajuta economia, că vor susține firmele care sunt obligate să își restrângă activitatea. Eu nu am fost ajutat de nimeni!”, ne-a spus Eduard Minuț.
Guvernul a pus la punct, cu dificultate, o platformă online – IMM Invest – prin care firmele pot accesa credite cu dobânzi subvenționate de stat. „Această platformă e o glumă, este doar un intermediar între relația mea cu banca. Am aplicat, în condițiile în care înainte de pandemie firma mea era o firmă cu risc zero, deci puteam lua credit de la orice bancă fără probleme. Dar pentru că sunt dintr-o industrie vulnerabilă, afectată direct de pandemie, acum nu m-am calificat. Dl Cîțu ne-a încurcat pe noi, cei din industria HORECA (hoteluri, restaurante, cafenele). Nu ne-a ajutat cu nimic. Oricum, dosarele depuse prin această platformă trebuie să îndeplinească toate condițiile băncii”, adaugă Marius Novac.
„Eu mă uit la ce au făcut alte state. Germania, Franța, sau, dacă vreți mai aproape de noi, Ungaria și Bulgaria. Toate au injectat bani în economie. Sunt procente importante din PIB-ul fiecărei țări care au ajutat firmele. Zeci și sute de miliarde de euro. La noi, procentul din PIB alocat reducerii efectelor pandemiei este de sub 0,3%. Sunt 3 miliarde de lei care s-au dus pe șomaj tehnic și cheltuieli medicale. În economie – nimic. În agricultură – niciun leu”, mai spune Eduard Minuț.
„Nu înțeleg indiferența Guvernului. Mă uit la televizor și îi ascult pe miniștri cum spun povești despre ce au făcut. Nu au făcut nimic! PSD a depus în Parlament un proiect de sprijin a industriei HORECA. Prin acest proiect, ni se acordă mai multe facilități dacă menținem locurile de muncă. Vom putea eșalona plata impozitului pe veniturile din salarii pe 3 luni după încetarea stării de alertă. Cine plătește la timp, are o bonificație de 10%. Vom putea fi scutiți de plata TVA până la sfârșitul anului 2020. Și mai sunt măsuri. Dar asta era treaba Guvernului”, conchide Marius Novac.
2 comentarii
Daaa….au ajuns șoferii sa ne dea lectii de antreprenoriat! Un pic exagerat!
Mai ramane sa-l vedem si pe Gigi Stefan-Pinalti pozat cu panoul PSD in spate !