Pe 18 iunie, exact peste o săptămână, Curtea de Apel Ploiești va pronunța hotărârea definitivă în procesul privind Cheile Bicazului. Astăzi, fiecare din instituțiile parte în proces a depus concluzii scrise. Dacă instanța va lua în calcul argumentația impecabilă formulată de Prefectura Neamț, atunci procesul va avea un final previzibil și Cheile Bicazului vor rămâne în administrarea județului nostru. Și la acest termen județul Neamț fost reprezentat de prefectul George Lazăr, primarul comunei Bicaz Chei, Gheorghe Oniga, si Simion Stâncel, directorul Oficiului de Cadastru Neamț.
Privind direct fondul problemei, juriștii prefecturii Neamț au subliniat faptul că prima instanță, căreia i s-a cerut anularea unui proces verbal, a stabilit linia de hotar dintre județele Neamț și Harghita, ceea nu nimeni nu i-a cerut: ”În mod surprinzător, instanţa de fond, în cuprinsul dispozitivului sentinţei civile nr. 856 din 12.06.2019 – fără a fi investită cu soluţionarea unui astfel de capăt de cerere -, a dispus „stabilirea liniei de hotar dintre teritoriul administrativ al oraşului Gheorgheni şi teritoriul administrativ al comunei Bicaz Chei astfel: DN 12 Gheorgheni (D.N. 1) – Lacul Roşu – limita jud. Neamţ 0 +000 32 +32,000 km., conform Hotărârii Guvernului nr. 540/2000 din 22.06.2000, publicate în Monitorul Oficial, Partea I nr. 338 din 20.07.2000”. Procedând astfel, tribunalul a acordat ceea ce nu s-a cerut, motiv de modificare prevăzut de art. 304 pct. 6 Cod procedură civilă.
Tribunalul Prahova trebuia să se încadreze strict în limitele stabilite prin obiectul cererii formulate de municipiul Gheorgheni, care a solicitat doar să se constate nulitatea absolută a procesului verbal pe care l-a semnat în 1998, pentru următoarele 2 (două) motive, invocate după cum urmează:
prin cererea introductivă, s-a invocat eroarea asupra identității fizice a obiectului: „membrii Comisiei Gheorgheni au crezut că obiectul procesului verbal îl constituie stabilirea hotarului la km. 32 spre Bicaz Chei, pe când pârâții au marcat hotarul în altă parte” și, ulterior,
prin înscrisul denumit „Precizare la acțiune”, depus la dosarul nr. 1653/234/2009 al Judecătoriei Gheorgheni pentru termenul de judecată din 16.03.2010, s-a invocat eroarea asupra naturii actului juridic, susținând că „au semnat procesul verbal prezentat în credința că semnează un proces verbal de recepție”. Prima instanță nici măcar nu s-a pronunțat asupra acestor motive, care sunt nedovedite. În realitate, reclamantul-intimat municipiul Gheorgheni a invocat aceste două motive de nulitate absolută („eroare obstacol”), în încercarea de a evita incidența prescripției dreptului material la acțiune.
Chiar în ipoteza în care, în rejudecare, vreuna dintre părţi ar fi formulat un astfel de capăt de cerere – situaţie în care instanţa avea obligaţia de a dispune comunicarea cererii modificatoare către toate părţile -, soluţia nu putea fi decât de respingere; în cadrul rejudecării după casare nu se pot schimba elementele esenţiale ale acţiunii, orice modificare în acest sens urmând să fie considerată ca tardive”.
Pe lângă faptul că instanța a acordat ce nu i s-a cerut, s-a și substituit comisiilor de delimitare administrativă.
Pe de altă parte, prima instanță trebuia să fi respins acțiunea ca fiind tardivă, pentru că Municipiul Gheorgheni putea contesta procesul verbal în termen de cel mult un an de la încheierea lui, nu după 11 ani.
”E de noaptea minții să decizi împărțirea teritorial-administrativă, raportându-te la faptul că regionala de drumuri Iași administrează drumul până la km 32, iar regionala Brașov de la km 32 încolo”, declara primarul de Bicaz Chei imediat după ce procesul din primă instanță a fost câștigat de Municipiul Gheorgheni. ”Dacă judecătorul a greșit e una, dar dacă a făcut-o conștient e grav. Un om competent nu putea să dea o astfel de hotărâre, în condițiile în care în certificatul de naștere a Cheilor Bicazului este precizată clar limita dintre Harghita și Neamț. Și acum, deodată, Cheile devin Strâmtoarea Becas cum a spus președintele CJ Harghita. Noi fierbem, suntem în pericol să pierdem jumătate din comună, nici nu vreau să mă gândesc. Hotărârea trebuie să se îndrepte la instanța superioară și așa cred. Noi, comuna Bicaz Chei am avut până acum peste 50 de procese cu Harghita, toate pe terenuri și păduri. N-am pierdut niciunul și nu-l vom pierde nici pe ăsta”.
C.M.
2 comentarii
Stimă și respect pentru implicarea în stabilirea adevărului !
Regret ca cei in cauza insista mai mult pe exceptii si nu pe fond.In acest dosar trebuia sa lucreze un avocat specializat pe administrativ si nu sa-si dea cu parerea nespecialistii.Apreciez pozitia primarului dar nu este de ajuns.Miza este prea mare pentru a fi un proces spectacol si nu unul specializat.La Prahova au fost multe nazdravanii in randul unor magistrati motiv pentru care am o temere.Pacat ca avem mari avocati din judetul nostru care activeaza la cel mai inalt nivel si cunosc juridic situatia din Neamt.Credeam ca s-au tras invatamintele de la fondul cauzei si nu gresim din nou.