Prima probă scrisă din examenul de Bacalaureat începe luni, 22 iunie, de la ora 9.00, la limba și literatura română.
Ultimele date de astăzi, 20 iunie, arată că în județul Neamț s-au înscris 3.288 de absolvenți din seria curentă și 528 din seriile anterioare. Este cel mai mare număr de foști absolvenți înscriși din ultimii ani. De pildă, au fost 367 înscriși anul trecut și 450 înscriși în anul 2015. Se speră că, pe fondul coronavirusului, vor fi subiecte ușoare, mai ales că programa nu mai include materia aferentă semestrului 2, când cursurile au fost suspendate.
Sălile de clasă pentru cei 3.816 liceeni care susțin examenul în sesiunea iunie – iulie 2020 au fost pregătite: „Sunt suficiente săli amenajate și pregătite pentru Bacalaureat, în cele 27 centre de examen. Toate sunt dotate cu sisteme de supraveghere video și audio, băncile sunt așezate la 2 metri distanță, există materiale de dezinfecție, sunt profesori asistenți și membri în comisii. Este asigurat personal medical în fiecare unitate, am transmis și la ministerul Educației listele cu cadrele medicale și echipajele de Poliție și Jandarmerie dispuse pe fiecare centru de examen și de evaluare. Sunt 6 centre de evaluare organizate, trei în Piatra Neamț, două la Roman și unul în Târgu Neamț”, a declarat Mihai Obreja, șeful Comisiei județene de Bacalaureat.
Astăzi, 20 iunie, după tragerea la sorți a membrilor comisiilor din centrele de examen, șeful Inspectoratului Școlar Județean Neamț a adăugat că nu se așteaptă la surprize: „Urmează instruirea președinților și membrilor din comisiile de examen și înlocuirea celor care sunt în incompatibilitate. Un lucru bun este faptul că în acest moment nu avem nici un cadru didactic sau vreun candidat care să fie confirmat COVID-19, în carantină sau în izolare”. Sunt 10 absolvenți care vor susține examenul în condiții speciale, dintre care cinci cu profesor de sprijin și unul la domiciliu.
După proba de luni, urmează proba obligatorie a profilului pe 24 iunie și proba la alegere a profilului și specializării pe 25 iunie. Proba scrisă durează 3 ore, iar înainte de intrarea în școală, fiecare cadru didactic și elev este triat epidemiologic. Candidații care vor avea temperatura peste 37,3 grade, măsurată de trei ori, nu vor fi primiți în examen și vor putea participa la sesiunea specială. Primele rezultate vor fi afișate pe 30 iunie, urmate de depunerea contestațiilor în aceeași zi, între orele 16-20 și a doua zi între orele 8-12. Rezultatele finale vor fi aflate în data de 5 iulie.
La sesiunea specială organizată în contextul coronavirusului pot participa candidații care au fost respinși din cauza temperaturii, care au fost în izolare, în carantină sau care din motive justificate cu certificat medical nu au putut susține Bacalaureatul sau nu au finalizat probele din prima sesiune. Acești elevi trebuie să se înscrie în perioada 29 iunie – 3 iulie. Calendarul etapei speciale prevede ca echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se desfășoară în perioada 3-5 iulie. Probele scrise vor avea loc în zilele de 6 iulie – la limba și literatura română, 7 iulie – proba obligatorie a profilului și 8 iulie – proba la alegere a profilului și specializării. Pe 10 iulie se afișează rezultatele, urmează contestațiile între orele 14-19 și publicarea rezultatelor finale pe 12 iulie.
(C.I.)